پیام خوزستان

آخرين مطالب

کم آبی، حکایتی که همچنان باقی است سياسي

  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - گچساران - با وجود بارش های خوب سال زراعی جاری، سایه سنگین نزدیک به یک دهه خشکسالی حکایتی است که همچنان باقی است.

شاید در نگاه نخست و با توجه به بارندگی های مطلوب امسال تصور شود که کشورمان از تنش‌های کم آبی و بحران خشکسالی‌های خارج شده اما تحلیل های متخصصان حوزه منابع آب این تصور را نوعی توهم و استنباط سطحی می‌دانند.
هرچند بارندگی های امسال باعث ذخیره میزان قابل توجهی آب پشت سدهای کشور و کاهش ابعاد گسترده بحران آب شد اما در بسیاری از نقاط کشور به دلایل مختلف امکان ایجاد زیرساخت هایی مانند سد و تغذیه مصنوعی سفره های زیرزمینی وجود ندارد و این امر لزوم مدیریت مصرف آب را صد چندان کرده است.
پژوهشگران حوزه آب بر این باور هستند که پیامدهای ناشی از خشکسالی های متوالی آنقدر زیاد است که بارندگی های خوب امسال نتوانسته است پیامدهای خشکسالی در سال های گذشته را جبران کند.
واقعیت این است که ایران با سرزمینی نیمه خشک جزو مناطق کم باران جهان است و مدیریت مصرف آب باید همیشه مورد توجه شهروندان و مردم باشد.
کارشناسان معتقدندکه اگر بهره وری آب در حوزه کشاورزی حدود 10 درصد افزایش یابد بدون لطمه به تولید ملی قادر خواهیم بود به میزان چشمگیری کمبود این کالای حیاتی را چبران کنیم.
آب در سرزمین رودخانه های خروشان
با اینکه 10 درصد نزولات جوی کشور در کهگیلویه و بویراحمد با یک درصد وسعت ایران می بارد، بخش عمده ای از این روان آبها بدون استفاده از استان خارج می شود.
براساس آمار موجود سالانه هشت میلیارد متر مکعب آب در کهگیلویه و بویراحمد تولید که تنها 13 درصد آن در این استان مصرف می‌شود.
در حالیکه کارشناسان آب مورد نیاز حوزه کشاورزان این استان را 2 میلیارد متر مکعب برآورد می کنند اما تنها یک سد بزرگ با ظرفیت 580 میلیون متر مکعب در کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد آن هم سد کوثر است که بخش زیادی از آب آن برای مصرف آشامیدنی مردم استان های جنوبی کشور رهاسازی می شود به همین دلیل بارندگی های امسال نتوانسته است سایه سنگین خشکسالی را از این سرزمین دور کند.
بنا به گزارش های رسمی در کهگیلویه و بویراحمد بیش از 95 درصد آب‌های استان برای کشاورزی، دو الی سه درصد آن برای صنعت و بقیه نیز برای مصارف خانگی مصرف می‌شود.
متخصصان بالا بودن سرانه آب آشامیدنی و سنتی بودن بخش عمده ای از کشاورزی را نگرانی های امکان کمبود آب در تابستان امسال عنوان می کنند.
کارشناسان حوزه آب کهگیلویه و بویراحمد می گویند: سرانه مصرف آب در برخی نقاط کهگیلویه و بویراحمد به بیش از 200 لیتر در شبانه روز می رسد در حالیکه سرانه آب مصرفی ایران 150 لیتر است.
معاون برنامه ریزی شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد می گوید: به دلیل وجود تنها یک سد مخزنی در حال بهره برداری ذخیره مناسبی از بارانهای امسال صورت نگرفته به همین دلیل صرفه جویی در مصرف آب بسیار ضروری است.
آرش مصلح اظهار داشت: 15 دشت کهگیلویه و بویراحمد در سال های متمادی خشکسالی با افت شدید آب مواجه شدند و بارندگی های امسال نتوانسته این میزان کاهش سطح سفره های زیرزمینی را جبران کند.
افت آب در برخی ازدشت های استان مانند امامزاده جعفر در گچساران در سال گذشته به بیش از 20 متر رسید.
کارشناسان میانگین افت آب در دشت های کهگیلویه و بویراحمد را 10 متر در سال گذشته اعلام کرده بودند.
وی تصریح کرد: به دلیل کمبود اعتبار امکان ذخیره سازی آب های سطحی با استفاده از طرح های تغذیه مصنوعی وجود ندارد.
مصلح با بیان اینکه هم اکنون سه هزار حلقه چاه کشاورزی، صنعت و آشامیدنی مجاز و غیرمجاز در دشت های استان وجود دارد گفت: برداشت های غیرمجاز و خشکسالی عامل افت شدید سفره های زیرزمینی در سال های اخیر بوده که در صورت ادامه این روند امکان کم آبی در کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد.
وی اصلاح الگوی کشت محصولات کشاورزی، توسعه آبیاری نوین و مدیریت مصرف آب خانگی در مقوله های صرفه جویی و استفاده از فن آوری از راهکارهای مقابله با کم آبی در استان است.
مصلح ابراز داشت: یکی از مهمترین راهکارهای گذر از بحران آب، مدیریت مصرف و جلوگیری از برداشت چاه‌های غیر مجاز و اضافه برداشت چاه‌های مجاز است.
هدررفت آب آشامیدنی
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کهگیلویه و بویراحمد میزان تولید آب آشامیدنی در روستاهای این استان را سالانه حدود 24 میلیون مترمکعب دانست و گفت: کمتر از 11 میلیون مترمکعب آن ثبت در شبکه توزیع می‌شود و حدود 13 میلیون مترمکعب نیز هدر می‌رود.
فیض الله پاسره اظهار داشت که میزان هدرروی آب در روستاهای این استان را هم اینک بالای 54 درصد و نزدیک به میانگین کشوری می‌داند و تاکید دارد که در صورت ادامه این روند روستاها و مناطق دارای تنش آبی بویژه در حوزه بویراحمد و دنا همچنان افزایش خواهند یافت.
وی ادامه داد که حدود 10 درصد میزان هدرروی آب مربوط به شکستگی شبکه یا توزیع و انتقال و مابقی مربوط به استفاده‌های غیرمجاز و خارج از شبکه توسط برخی مردم است.
پاسره یادآور شد: آب آشامیدنی بیش از 250 روستای این استان با تانکرهای سیار تأمین می‌شود.
وی در خصوص یکی از راهکارهای مدیریت مصرف آب، گفت: نصب شیرهای فشارشکن روی شیرآلات منازل و دستگاه‌های اجرایی این استان یکی از راهکارهای مناسب برای کاهش و مدیریت مصرف آب آشامیدنی است.
پاسره افزود: با توجه به افزایش جمعیت و کاهش منابع آب باید در زمینه مدیریت مصرف و جلوگیری از هدر روی آب آشامیدنی در کشور و کهگیلویه و بویراحمد تلاش بیشتری شود.
تجربه های خوب برای ذخیره سازی
مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد گفت: اجرای طرح‌های آبیاری تحت فشار سبب صرفه جویی 150 میلیون متر مکعب آب سفره‌های زیرزمینی در استان شده است.
عبدالعلی بهاءالدینی افزود: تاکنون بیش از 34 هزار هکتار زمین کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد به سامانه‌های آبیاری قطره‌ای و بارانی مجهز شده است.
وی بیان کرد: 2 هزار هکتار از زمین‌های کشاورزی استان در یک سال گذشته با 220 میلیارد ریال اعتبار زیر پوشش سامانه‌های آبیاری نوین قرار گرفت.
وی عنوان کرد: 220 میلیارد ریال اعتبار برای اجرای طرح‌های آبیاری نوین از ابتدای سال گذشته تاکنون در استان هزینه شده است.
مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه اجرای طرح آبیاری نوین از سیاست های دولت برای تحقق اقتصاد مقاومتی است از برنامه ریزی برای اجرای این طرح‌ها در یکهزار و 500 هکتار از زمین‌های کشاورزی استان در سال جاری خبر داد.
مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد افزایش بهره‌وری، سهولت آبیاری، امکان آبیاری زمین‌های شیب دار و جلوگیری از شست و شوی بی‌رویه خاک، صرفه جویی در نیروی کار و پیشگیری از کارهای سخت را از جمله مزایای استفاده از روش‌های نوین آبیاری ذکر کرد.
راهکاری عملی برای مدیریت بهینه مصرف آب در کشاورزی
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد گفت: طرح محدودیت کشت محصولات پرآب مانند برنج از راهبردهای جهادکشاورزی برای مدیریت مصرف آب کشاورزی است.
عیسی راستین نسب اظهار داشت: برای تحقق این امر امسال هیچ گونه حمایتی از سوی جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد برای شالیکاران به ویژه از نظر کود و سم انجام نشد.
وی ابراز داشت: سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد به دنبال کشت جایگزین محصولاتی مانند حبوبات برای برنج در استان است.
راستین نسب توضیح داد: محدودیت کشت برنج در کهگیلویه و بویراحمد و دیگر نقاط کشور به جز چند استان اقدامی در راستای کاهش بروز پدیده کم آبی و جلوگیری از اُفت آب های سطحی است.
سالانه 910 هزار تن انواع محصولات کشاورزی در استان کهگیلویه و بویراحمد تولید می‌شود.
این استان 270 هزار هکتار زمین کشاورزی دارد که 160 هزار هکتار آن زراعی است.
استان 720 هزار نفری کهگیلویه و بویراحمد در جنوب غربی ایران قرار دارد.
8143/‏1662

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/124421/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

معرفی نفرات برتر رده سنی نوجوانان دختر کاراته قهرمانی کشور

موفقیت‌های فولاد اکسین مرهون تلاش‌های کارگران است

ایمن سازی نقاط حادثه خیز جاده‌های خوزستان در دستور کار قرار گیرد

داستانک/ انسان های بازنده

عشق زندگی می بخشد

معاون اجرایی ارتش: هر تهدیدی علیه ایران را در نطفه خفه خواهیم کرد

گزارش علی باقری از نشست اعضای بریکس

گزارش صداوسیما از اجلاس امنیتی کشورهای عضو شانگهای با حضور وزیر دفاع

مقام سابق موساد: ایران شبکه‌ای باورنکردنی برای دور زدن تحریم‌ها ایجاد کرده است

در خط مقدم؛ روایتی از دیدار کارگران با رهبر انقلاب

رئیس جمهور: به رغم تهدیدها و تحریم‌ها می‌توان ایران را کشوری پیشرفته و فناور نامید

آصفری: آژانس گزارش صادقانه بدهد تا اعتماد ایران را جلب کند

نمازی: برای دور کردن خطرها از کشور باید مردم را با نظام همراه‌تر کنیم

به سردار سلیمانی گفتم اسارت شما هزینه زاست، به‌دست دشمن بیفتید چه؟

هلاکت یک صهیونیست در حمله موشکی حزب الله به مزارع اشغالی شبعا

آزادی 6 مرزبان ایرانی از طالبان (+عکس)

نوه نلسون ماندلا: اراده فلسطینی‌ها الهام بخش ماست

توسعه دزفول در گرو اجرای طرح‌های مصوبه سفر استاندار خوزستان

آزادی 63 پناهجوی افغان از بازداشت پلیس در پاکستان

کنکوری های اروند در حال رقابت با یکدیگر

سردار فدوی: امام خمینی (ره) خبیثان آمریکایی و صهیونیسم را مورد حمله مستقیم قرار داد/ 92 درصد از کشورهای جهان طی 200 روز گذشته، همان مطالب 60 سال پیش امام خمینی در خصوص آمریکا را تکرار کردند

طرح 550 هزار هکتاری کشاورزی باید در اولویت مجلس پیش رو باشد

جای خالی ستاره‌ آلومینیوم در جام حذفی (عکس)

لزوم ایمن سازی نقاط حادثه خیز جاده‌های خوزستان

انجام 10 عمل اهدای اعضا در خوزستان جهشی بی سابقه

چهره ها/ محمدرضا گلزار تماشاگر بازی لیکرز در بسکتبال NBA

چهره‌ها/ جدیدترین تصویر از فرهاد مجیدی و پسرش در امارات

عاقبت شوخی با «ناهید» خانم

سیلی عروس به گوش تازه داماد

از اولش هم از شوهرت بدم می اومد

«لوران کانته» فیلمساز فرانسوی برنده نخل طلا و سزار درگذشت

تو زندگی منو نابود کردی

آغاز ثبت‌نام برنامه‌های روز و هفته جهانی نجوم از فردا

دوربین مخفی از پشت پرده کمبود شیرخشک/ ویدئو

توضیحات رئیس سازمان خصوصی‌سازی درباره نحوه واگذاری سرخابی‌ها

نمایش درخشان دو دروازه‌بان پیکان مقابل مس

ادامه حیات، دغدغه دولت برای واگذاری سرخابی‌ها

پیام وزیر ورزش به‌ مناسبت روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای

شوک بزرگ به دنیای کشتی؛ پایان عصر تیلور - یزدانی

گزارشگری هادی عامل در جام تختی

زمین چمن باشگاه ذوالجناح در انتظار لیگ ملی

راز لگد تاریخی کلینزمن؛ مقابل تراپاتونی گریه کردم!

آغاز بازی های انتقامی پرسپولیس و اوسمار

آیا می‌توان اقتصادی به آفریقا سفر کرد؟

بعضی از رنج ها‌‌‌‌‌‌‌ را نمیشه حل کرد!

اظهارات وزیر کشور درخصوص دور دوم انتخابات مجلس

فرمانده سپاه با خانواده شهید حاجی‌رحیمی دیدار و گفت‌وگو کرد

رئوفیان: هر کس رئیس مجلس شود شورای وحدت با او همکاری می‌کند

موضع دولت درخصوص انتخاب رئیس مجلس دوازدهم

مصباحی مقدم: دشمنان شکست خورده در حال تدارک استراتژی جدید برای ضربه زدن به نظام هستند