پیام خوزستان

آخرين مطالب

مرکز پرورش ماهی منطقه شیوند سلامت مردم را نشانه گرفته است اقتصادي

  بزرگنمايي:

پیام خوزستان- اهالی روستاهای منطقه شیوند، بارها نسبت به فعالیت استخرهای پرورش ماهی و تخلیه پساب آن که آب زلال رودخانه «شیوند» را آلوده می کند، اعتراض کرده اند؛ «البته آنچه به جایی نرسد، فریاد است».

مجموعه روستای شیوند از سه روستای بزرگ شیوند، نوشیوند و پشت آسیاب با جمعیت بیش از سه هزار نفر تشکیل شده، که از توابع دهستان دنباله رود شمال، بخش دهدز شهرستان ایذه است.

این روستاها به شکل مثلثی در دامنه کوه های زاگرس واقع شده اند، به گونه ای که آبشار بلند و مرتفع شیوند از دل کوه جاری می شود و رودخانه شیوند از میان سه روستا عبور می کند تا به باغ‌های پرتعداد انار، گردو و انگور و شالیزارها برسد.

استخرهای پرورش ماهی در سرشاخه رودخانه شیوند قرار دارند و پساب آنها نیز در همین رودخانه تخلیه می شود.

دهیار روستای «پشت آسیاب» می گوید: اهالی منطقه بارها نسبت به آلودگی استخرهای پرورش ماهی اعتراض و درخواست تعطیلی آن را کرده اند، اما مسئولان توجهی نکرده اند.

علی کیانی می افزاید: پساب حوضچه های پرورش ماهی بدون تصفیه وارد رودخانه شیوند شده و آن را آلوده می کند، در حالی که قرار بود تصفیه خانه پساب در این استخرها راه اندازی شود.

وی اضافه می کند: اهالی این منطقه در فصل بهار و تابستان در باغ های خود که از آب لوله کشی بی بهره اند زندگی می کنند و ناچار می شوند از آب آلوده رودخانه شیوند که وارد باغ ها می شود مصرف کنند، این مساله باعث مشکلات زیادی برای روستاییان شده که بیماری های پوستی، بیماری احشام و خشک شدن باغات و شالیزارها از آن جمله است.

کیانی توضیح می دهد: حوضچه های پرورش ماهی از سال 1374 در سرشاخه رودخانه شیوند کلنگ زنی شد، سه چهار سال پس از آن به صورت یک مجموعه دولتی آغاز به کار کرد و با وعده به مردم چند سالی کار ادامه یافت. پس از آن فعالیت به مدت 6 سال متوقف و سپس به بخش خصوصی واگذار شد.

به گفته وی هیچکدام از اهالی در این واحد پرورش ماهی مشغول نیست، تنها 6 نفر غیربومی و یک پیرمرد نگهبان بومی در این محل مشغول به کار است.

وی با بیان اینکه آب این رودخانه بارها نمونه برداری و آلودگی آن محرز شده، می گوید: این واحد پرورش ماهی به دلیل روابطی که داشته فعالیت خود را ادامه داده، چند بار حکم تخریب آن صادر اما هیچکدام اجرا نشده، اکنون نیز با وجود صادر شدن حکم تخریب قطعی، باز هم به آنها مهلت داده شده است.

استخرها و مخالفان محلی

سرپرست شیلات خوزستان اما معتقد است: طرح پرورش ماهی شیوند هیچ مشکلی ندارد و مخالفت های اجتماعی و محلی تنها مانع فعالیت آن است.

غلامرضا افتخاری نسب می گوید: طرح پرورش ماهی شیوند را یکی از قوی ترین مشاوران مطالعه کرده و هیچ مشکلی از این بابت ندارد، آب ورودی به استخرها از سرشاخه رود است و خروجی آن به باغات می رود و ارتباطی به آبشار ندارد.

وی می افزاید: در دنیا یکی از نشانه های شفافیت و سلامت آب، وجود ماهیان سردآبی است و تنها مشکل این مجتمع معارضان محلی هستند که با ادامه فعالیت آن مخالفت می کنند.

افتخاری نسبت اضافه می کند: سازمان آب و برق به دلیل نبود صدور مجوز محیط زیست، به این واحد مجوز تخصیص آب نداده، این در حالیست که با شکایت و ورود سازمان بازرسی، از سال 1395 پرونده تشکیل و به دادگاه ارجاع شد که این واحد پرورش ماهی در نهایت تبرئه شد.

وی با بیان اینکه مجوز این استخرهای پرورش ماهی تا سال 90 با سازمان شیلات ایران بوده، اضافه می کند: برای راه اندازی این واحد 2 هزار مترمربع خریداری شد اما بعدها مشخص شد که یک هزار مترمربع آن معارض دارد که همین مساله باعث شد همه مجتمع سند و مجوز کار نگیرد.

افتخاری نسب به مصوبات شورای تامین نیز اشاره می کند و می گوید: طبق مصوبه شورای تامین، این واحد باید رفع نقص و مشکلات زیست محیطی را برطرف کرده و مشکلات اجتماعی را حل می کرد؛ شیلات به شورای تامین پیشنهاد کرد که با توجه به تمایل مالک به فروش این واحد پرورش ماهی، آن را به یک سرمایه گذار بومی واگذار و یا یک شرکت تعاونی با سهامداری مردم بومی در منطقه تشکیل شود تا این واحد به فعالیت خود ادامه دهد.

وی می افزاید: با توجه به دستور قضایی درباره پساب این پرورش ماهی، تا پایان مهر امسال باید قسمت پرورش ماهی تعطیل شود؛ البته نیاز خوزستان و شیلات این است که یک مرکز تکثیر و پرورش (با رعایت مسایل زیست محیطی) فعال باشد.

افتخاری نسب با بیان اینکه این واحد پرورش ماهی بیش از 80 میلیارد ریال ارزشگذاری شده، از میزان و نحوه تولید این واحد پرورش ماهی اظهار بی اطلاعی می کند و می گوید: بخش خصوصی اطلاعات دقیق ومستندی در این باره به ما ارایه نمی دهد.

مهلت دوباره به واحد غیرمجاز

مدیر دفتر حفاظت و بهره برداری از منابع آب سازمان آب و برق خوزستان در این باره می گوید: مجوز واحد پرورش ماهی شیوند حدود سه ماه پیش باطل شده و طبق قانون و رای قطعی دادگاه باید تخریب شود اما مهلت سه چهار ماهه از دادگاه دریافت کرده تا بچه ماهی هایی که به تازگی در استخر رهاسازی کرده بود، رشد کرده و پس از آن تخریب خواهد شد.

مهران مومن قریب درباره نحوه فعالیت این واحد آبزی پروری توضیح می دهد: موافقت اصولی برای این استخر پرورش ماهی در سال 1383 برای سازمان شیلات صادر شده اما این واحد بعدها به شخص ثالث واگذار شده است.

وی با اشاره به محدودیت زمانی موافقت اصولی می افزاید: قرار بود این واحد پرورش ماهی مجوزهای زیست محیطی و شیلات خود را به سازمان آب و برق ارایه دهد، اما با گذشت این چند سال به اخطارهای صادر شده توجهی نکرده و تاکنون هیچ مجوزی ارایه نداده است.

به گفته وی سازمان آب و برق آلودگی آب رودخانه شیوند را بررسی نکرده و نظر محیط زیست در این زمینه ملاک عمل است.

مومن قریب درباره اعتراض ساکنان محلی نسبت به فعالیت این واحد تولیدی، می گوید: در استانداری خوزستان نیز پیش از این نشستی برای تعیین تکلیف این واحد تشکیل و مقرر شد که در صورت مراجعه نکردن مالک، طبق مصوبات با او برخورد شود.

آب شیوند آلوده است

رییس شبکه بهداشت و درمان ایذه همچنین تصریح می کند: آخرین آزمایش در سال 1396 آلودگی آب رودخانه شیوند را نشان می دهد.

حسین شاه ولی می گوید: مرکز بهداشت موظف به کنترل آب شرب است، و بررسی آب های سطحی بر عهده سازمان محیط زیست است، اما باید به این مساله توجه کرد که از نظر ما آب رودخانه شیوند جزو آب های سطحی است بنابراین برای شرب نامناسب است؛ به این ترتیب آب رودخانه چه پیش از ورود به استخر پرورش ماهی و چه پس از خروج از آن، مورد تایید نیست و نباید مورد استفاده اهالی قرار بگیرد و آنها باید از آب لوله کشی روستا مصرف کنند.

وی می افزاید: تاکنون بیماری ناشی از آب شرب در این روستا گزارش نشده است.

20 سال تخلیه غیرمجاز پساب

رییس اداره حفاظت محیط زیست ایذه همچنین با اشاره به ممنوعیت توسعه این واحد، می گوید: واحد پرورش ماهی شیوند، تصفیه خانه پساب ندارد و تاکنون نیز از این سازمان درخواست پروانه نکرده که بخواهیم به آن مجوز بدهیم.

عباس سلطانی می افزاید: در ابتدای کار مجوز استقرار این واحد توسط محیط زیست صادر شده بود اما به دلیل مراجعه نکردن، هم اکنون پروانه بهره برداری ندارد؛ از سوی دیگر در زمان صدور مجوز استقرار، قوانین زیست محیطی نیز تفاوت داشت و اکنون تغییر کرده است.

وی ادامه می دهد: از ابتدا اهالی مخالف فعالیت این واحد پرورش ماهی بودند و هر چند یک بار اعتراض و شکایت آنها به جریان می افتاد، اما این واحد تاکنون در 2 پرونده شکایت تبرئه شده است؛ به تازگی در پی اعتراض دوباره اهالی به فعالیت استخرهای پرورش ماهی، جلسه ای تشکیل و از آب رودخانه نمونه برداری شده که هنوز نتایج آزمایش مشخص نیست.

سلطانی می افزاید: اهالی مدعی هستند که پساب این واحد برای شرب و کشاورزی مشکل ساز است، اما آخرین آزمایش درباره پساب این واحد در زمینه استاندارد زیست محیطی (تخلیه به محیط زیست) پارسال بوده که مشکل خاصی را نشان نمی دهد؛ البته باید توجه داشت که این استانداردها متفاوت با شرایط بهداشتی آب شرب و یا کشاورزی و باغات است.

به گفته وی این واحد پروانه بهره برداری ندارد و سازمان بازرسی احداث تصفیه خانه پساب را ملزم دانسته است.

روستاهای حفاظت نشده

«شالو و منگشت» با حدود 13 هزار هکتار وسعت در شرق خوزستان، از سال 1378 به عنوان منطقه حفاظت شده ثبت شده، این منطقه 230 گونه گیاهی را در خود جای داده و چشم انداز بدیع و زیبایی را در منطقه زاگرس ایجاد کرده که هر گونه فعالیت را منوط به رعایت ضوابط مناطق حفاظت شده می کند.

روستاهای شیوند در دل منطقه حفاظت شده « شالو و منگشت» نیز در پیوندی عمیق با طبیعت اطراف هستند؛ رودخانه کارون در شرق آنها و جنگل های بلوط و کوهستان در طرف دیگر آنها را احاطه کرده است. از سوی دیگر این روستاها به عنوان یکی از مناطق نمونه گردشگری و از جاذبه های مهم خوزستان معرفی شده اند که این مساله نیز ضرورت توجه به طرح های مخرب محیط زیست را دوچندان می کند.

آیا طرح پرورش ماهی شیوند دوباره از رای دادگاه می گریزد؟

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/127705/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خدایا زندگی رو زیر و رو کن

رئیسی: شرکت‌ها و متخصصان ایرانی آماده مشارکت در پروژه‌های عمرانی سریلانکا هستند

سردار فدوی: صهیونیست‌ها با حمله به کنسولگری حماقت کردند و باید تنبیه اساسی می‌شدند

واکنش مداخله‌جویانه آمریکا به صدور حکم بدوی برای توماج صالحی

رئیس‌جمهور وارد تهران شد

دستور وزیر کشور به استانداران درباره مراسم بزرگداشت امام خمینی(ره)

عبدی: چند بار دست در حفره حجاب کردید و گزیده شدید؟

گزارش رئیسی از سفر به پاکستان و سریلانکا: برگزاری این سفر در این مقطع، پیام مهمی داشت

برنامه‌ریزی برای افتتاح 45 پروژه زیرساختی گردشگری

انتقال مالکیت شرکت هفت تپه به شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی تسریع شود

در سال 1403 نه منتظر کاهش قیمت ارز باشید، نه کاهش نرخ تورم

ربودن کودک 4 ساله از مقابل چشمان مادرش

صحبت‌های جالب مجید جلالی درباره برنامه 12 ساله

همنام مدیر جدید پرسپولیس روی نیمکت و سکو!

ممنون به خاطر همه چیز؛ خداحافظ برای همیشه!

دومین طلا برای ملی پوش ووشو ایران

سقوط مرگبار مادر 19 ساله در ارتفاعات ماغر

بایدن یا ترامپ؟ / کدام نقاط ابهام، سرنوشت کاخ سفید را غیرقابل پیس‌بینی کرده؟

پیروزی سخت یونایتد مقابل قعرنشین در شب خروج لیورپول از کورس قهرمانی!

کار سخت عقاب‌ها در فینال سوپرلیگ بسکتبال غرب آسیا

انریکه: تا امباپه حرف نزند چیزی نمی‌گویم!

علیرضا فغانی یکی مثل کولینا برای آسیایی‌ها

پرسپولیس به جد‌ی‌ترین طلبکارش رسید!

دانشگر بدون کتف‌بند در تمرینات

برگزاری کشتی فرنگی جام تختی بدون مدعیان

داوید رایا آرسنال را نجات می‌دهد

حادثه تلخی که برای یک اتوبوس در اصفهان رخ داد

سیلاب برای قطار تهران-گرگان دردسرساز شد

کار بزرگ یاران حاج‌صفی با 3 گل طلایی

جلوگیری از سوزاندن بقایای گیاهی کاه و کلش در گتوند

حملات هوایی شدید رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان

کلوپ: حالا فقط لغزش سیتی و آرسنال ما را قهرمان می کند

اتلتیک بیلبائو ایران در انتظار رویایی با سپاهان

خوشحالی هواداران اینتر پس از کسب بیستمین قهرمانی در لیگ

جزئیات کشف سکه‌های دوره اشکانی از یک مسافر قطار

حملات هوایی شدید اسرائیل به جنوب لبنان

خلاصه بازی منچستریونایتد 4 - شفیلد یونایتد 2

تن هاخ: وحشت نکردیم، خیلی خونسرد بردیم

اسبقیان: دخل و خرج دو باشگاه بر عهده مالکان آنهاست

آقای کلوپ لیگ را در گودیسون پارک از دست دادی!

نایب رئیس بارسا تأیید کرد؛ ژاوی می‌ماند

خنده های یورگن کلوپ پس از گل دوم اورتون به لیورپول

سخت‌ترین بازیکنانی که مقابل خسرو قرار گرفتند

استعفای ناگهانی فرمانده یگان «اشباح» ارتش رژیم صهیونیستی

لحظه هدف قرار دادن پناهگاه صهیونیست‌ها توسط حزب‌الله |ببینید

تمجید سایت فیفا از عملکرد متقدرانه شاگردان شمسایی

خلاصه بازی اورتون 2 - لیورپول 0

گل دوم منچستریونایتد توسط فرناندز از روی نقطه پنالتی در دقیقه 61

احمدی: تیمی خواهیم ساخت که در آسیا مدعی باشد

گل چهارم منچستریونایتد توسط هویلون در دقیقه 86