پیام خوزستان

آخرين مطالب

گزارش مهر از مسجدی پیر با روحیه‌ای جوان:

مسجدی از متروکه شدن تا احیا/ کهن‌سال‌ترین هیئت‌امنا 31 ساله است مقالات

  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - خرمشهر- مسجد امام محمدباقر (ع) خرمشهر که به فعال بودن از دیرباز زبانزد است، مسجدی است که با وجود قدمت 70 ساله، هیئت‌امنایش را جوانان زیر 31 سال تشکیل می‌دهند.

خبرگزاری مهر ، گروه استان‌ها، سیده فاطمه هلالات: اینجا جایی برای جوان‌هاست. در این مسجد بیشتر جوان‌ها در ترددند. از سر کوچه به مسجد که نگاه کنی اگر وقت نماز یا مناسبتی باشد بی‌شک چشمت به نوجوانان و جوانانی خواهد افتاد که در ورودی مسجد ایستاده یا مشغول کاری هستند.
بین خیابان باباطاهر و نقدی خرمشهر، در کوچه‌ای به نام کوچه شهید رحیمی مسجدی قرار دارد که قدیمی‌ها به آن حسینیه اصفهانی‌ها می‌گویند. داستانش طولانی است و دیوارهای ترکش‌خورده‌اش اگر زبان داشتند حکایت همهمه انقلابی و مقاومت‌های دفاع مقدس بچه مسجدی‌هایشان را با جزئیات تعریف می‌کردند و بی‌تردید از بیش از 30 شهید جوانش غافل نمی‌شدند.
شاید کاشی معرق مسجد از حاج خان بابا پور فرش‌فروش قدیمی و معتبر بازار سیف خرمشهر که بانی‌ مسجد بود اسم می‌آورد و مسجد بی‌شک وصف رسم محرم‌های باشکوهش را یادآوری می‌کرد. آن زمانی که درگیر و بندهای ساواک، بی‌ترس و واهمه دیگ‌های نذری در خیابان مجاورش علم می‌شد.

روزی روزگاری مسجد...
این‌ها را اما امروز عبدالعباس صالحی زاده تعریف می‌کند. جوان مکبر روزهای قبل از انقلاب مسجد، رزمنده دوران دفاع مقدس که این چند سال‌ مانده تا 60 سالگی‌اش را به‌عنوان خادم مسجد سپری می‌کند.
مرد خوش برخوردی که جوان‌ها او را یکی از خودشان می‌دانند و او می‌گوید خوشحال است خادم مسجد جوان‌هاست، چراکه این جوانان خادم اهل‌بیت (ع) هستند. او روزهای انقلابی مسجد را به خاطر دارد و می‌گوید: آن روزها پدرها بچه‌هایشان را به حسینیه می‌آوردند، پدر شهید بهروز مرادی، بهروز و فرزادش را می‌آورد و سید ابراهیم علامه امام جماعت مسجد دختر و پسرانش که یکی از آن‌ها در دوران دفاع مقدس به شهادت رسید، همراهش بودند.
او از حضور و برگزاری کلاس‌های روشنگری و افشاگری بانوان مکتب قرآن در این مسجد هم می‌گوید. آن‌قدر تعریف می‌کند تا می‌رسد به دفاع مقدس؛ به آن زمان که جوان‌های مسجدی همچون اوی مکبر، شهید بهروز مرادی مسئول فرهنگی مسجد و شهید محمدرضا ربیعی یا همان حمود ربیعی، به‌جای قلم، اسلحه دست گرفتند. می‌گوید: «در مسجد امام محمدباقر (ع) قبل از انقلاب، فعالیت سیاسی انجام می‌شد این مسجد بعد از مسجد جامع در زمان دفاع مقدس، مهم‌ترین مقر نیروهای خودی بود. حتی در زمان اشغال خرمشهر، وقتی بچه‌هایی همچون حمود ربیعی برای تجسس به خرمشهر می‌آمدند از آن به‌عنوان مقر و پناهگاه خود استفاده می‌کردند»
جایی برای بزرگان
محمدرضا علامه که مدتی مکبر و یکی از بچه‌های مسجدی منتسب به حسینیه اصفهانی‌ها بود هم آن دوران را خوب به خاطر دارد. آن‌طور که تعریف می‌کند پدرش که از سال 1346 تا 1349 پیش‌نماز مسجد بوده است در محضر بزرگانی همچون امام خمینی، آیت‌الله حکیم پدر شهید حکیم، آیت‌الله قوچانی بزرگ و شاهرودی بزرگ شاگردی کرده بود؛ به‌محض بازگشت به ایران به دستور امام خمینی، امام جماعت حسینیه اصفهانی‌ها را بر عهده‌دار می‌شود و برای خانه مجاورش صیغه مسجد را می‌خواند که از همان زمان به بعد بخش شبستان، مسجد و محدوده محوطه خارج از آن حسینیه است.
او هم بر محوری بودن نقش مسجد امام محمدباقر (ع) در دوران پیش و پس از انقلاب تأکید می‌کند و می‌گوید: این مسجد بعد از مسجد جامع و مسجد امام جعفر صادق (ع) جز پایگاه‌های مهم شهری قبل از انقلاب بود و شخصیت‌های مطرحی همچون آیت‌الله مکارم شیرازی، مصباح یزدی، شهید مطهری و فخرالدین حجازی در آن سخنرانی کردند.
او از مدیریت جوان مسجد در آن دوران هم یاد می‌کند و می‌گوید: باوجوداینکه هیئت‌امنا آن زمان افراد مسن بودند اما جوان‌ها همه ‌کارهای مسجد را انجام می‌دادند. با کتاب‌های خانه‌های بچه مسجدی‌ها برای مسجد کتابخانه درست کردیم، بعضی مراسم‌ها همچون مراسم‌های شب قدر را بچه‌ها اداره می‌کردند. حتی شهید منصور گلی آن زمان بحث کمک به نیازمندان را انجام می‌داد که به‌اتفاق خانواده‌های نیازمند را شناسایی می‌کردیم و بعدازظهرها کمک‌ها بینشان توزیع می‌شد.
او که از چهره‌های انقلابی خرمشهر هم هست و طعم شکنجه ساواک را چشیده به فعالیت‌های انقلابی که با کمک خواهران در این مسجد انجام می‌شد هم اشاره‌ای می‌کند اما بیشتر روی صحبتش با جوان‌هایی است که بچه مسجدی آن روزها بودند و بعد شدند شهید دوران دفاع مقدس خرمشهر و حالا حتی عکسی از آن‌ها بر دیوار مسجد نیست. مسجدی که بعد از جنگ مخروبه شد و تا سال 89 که به دستور حجت‌الاسلام و المسلمین عبدالنبی موسوی فرد امام‌جمعه وقت خرمشهر و نماینده فعلی ولایت‌فقیه استان خوزستان بازسازی شد، متروکه بوده است.

یک مسجد و یک عالمه برنامه
این مسجد از سال 90 فعالیت خود را از سر گرفت و حالا چند سالی هست که بازهم خون در رگ‌هایش جاری است. کوثر یکی از دختران جوان این مسجد است کسی که بنا به گفته‌اش اولین بار هشت سال پیش در جریان دیدار دانشجویان با امام‌جمعه به مسجد امام محمدباقر (ع) پا گذاشت و بعد دو سال با حضور دریکی از مراسم‌ها، به پایه ثابت مراسم‌های این مسجد تبدیل شد.
کوثر می‌گوید: در این مسجد فعالیت‌های مختلفی انجام می‌شود، وفات‌ها، ولادت‌ها تمام دهه محرم و شب‌های قدر برنامه هست، حتی کلاس‌های مختلف فرهنگی عقیدتی و هنری هم در آن برگزار می‌شد این کارها به‌جز کارهای خیریه است.
از او که از کسالت جو مسجد برای جوان‌ها می‌پرسی، لبخندی به پهنای صورتش می‌نشاند و زیرکانه پاسخ می‌دهد فکر کنم شما مولودی‌های اینجا را ندیده باشید. او می‌گوید اگر مسجدی در کار نبود شاید تنها راه برای گذران وقتش پیاده‌روی در ساحل می‌شد.
مخترعی از قلب مسجد
سراج باوی نوجوانی 14 ساله از بچه مسجدی‌های مسجد امام محمدباقر (ع) است. در تعریفی کوتاه قاری قرآن و مخترعی گمنام در خرمشهر است. خودش را بچه مسجد می‌داند و پیشرفت امروزش را مدیون مربیان مسجد که به او کمک کردند. سراج می‌گوید قرآن خواندن را از دوم دبستان آغاز کرده، سوم دبستان قرائت با صوت را تجربه و کلاس پنجم، هفتم و هشتم مقام اول قرآن در مسابقات آموزشگاهی را کسب کرده است.
اما حکایت اختراعاتش هم تاریخچه‌ای به همین درازا دارد. اختراع کردن را از کلاس سوم شروع کرد و اولین اختراعش یک موشک بود که می‌توانست تا ارتفاع بیش از 20 متر هم صعود کند، بعدازآن قایقی اختراع کرد که ازنظرش موفق نبوده و حالا دارد روی یک پهباد سبک با توان پرش و سرعت‌بالا کار می‌کند اختراعی که تنها مسائل مادی مانعی برای تکمیلش هستند.
او از سابقه آشنایی و حضورش در مسجد می‌گوید. از زمانی که آقای قداری مربی مسجد به مدرسه آن‌ها رفت و او کلاس هفتم بود.
تعریف می‌کند: از همان‌جا با مسجد آشنا شدم و کلاس احکام و تفسیر را در مسجد شروع کردم اما با آقای وائلی مربی فنی هم در همین مسجد آشنا شدم او اصول فنی زیادی را به من یاد داد و مسجد به‌اندازه توانش برای کارهایم کمک بود.
5 محور فعالیتی
مسجد امام محمدباقر (ع) حالا 100 نفر عضو ثابت دارد که در بدو آغاز فعالیت تنها 40 نفر از اعضا هیئت انصار المهدی بودند. وحید جلیلیان جوانی 27 ساله که امور مالی مسجد را به بر عهده دارد. یکی از اعضای هیئت‌امنا مسجد و جز اولین نفراتی است که بعد از 30 سال متروکه بودن مسجد آمد تا به همراه 39 نفر دیگر به قول خودش خلأهای جامعه را با محوریت مسجد رفع کند.
آن‌طور که می‌گوید این مسجد تفاوت‌هایی را با بسیاری از مساجد دیگر دارد که یکی از آن‌ها جوان بودن هیئت‌امنایی است که سن آن‌ها از 31 سال گذر نمی‌کند. می‌گوید فعالیت‌های مسجد را می‌توان در پنج دسته طبقه‌بندی کرد و تمام فعالیت‌های این مسجد با کمک خیرین انجام می‌شود و به‌عبارتی‌دیگر می‌توان گفت امتیاز دیگر این مسجد وابسته نبودن آن به دریافت اعتبارات از سازمان و نهادهای دولتی است.
جلیلیان داشتن گروه تربیتی برای تربیت نسل انقلابی را نخستین دسته اقدامات انجام‌شده در قالب فعالیت مسجد معرفی می‌کند که برگزاری دوره‌ها و اردوها و محفل‌های عقیدتی و تربیت مربی از مهم‌ترین آن‌هاست.

همیاری مهمترین هدف
بنا به گفته او فرهنگ‌سازی و جریان سازی برای مقابله با جریان‌های انحرافی همچون مقابله با بازاریابی شبکه‌ای، ترویج حجاب و برگزاری ایستگاه‌های عقیدتی ازجمله برپایی ایستگاه مهدویت و همین‌طور برگزاری مستمر مراسم‌های مذهبی در قالب هیئت مذهبی انصار المهدی مستقر در مسجد دو محور دیگر این فعالیت‌ها هستند.
این عضو هیئت‌امنای مسجد به فعالیت خیریه معنوی بانام امام حسن مجتبی (ع) برای کمک به نیازمندان به‌عنوان دیگر محور خدماتی این مسجد اشاره می‌کند و می‌گوید: به‌صورت ماهیانه با کمک‌های جذب‌شده از سوی خیرین و معتمدین میان حدود هزار خانوار بسته‌های غذایی توزیع می‌شود و همین‌طور با خرید تنور و چرخ‌خیاطی اقدام به ایجاد مشاغل خانگی شده است.
قرارگاه جهادی مسجد دیگر محوری است که جلیلیان با غرور از آن یاد می‌کند. قرارگاهی متشکل از جوانان که نیروهای پرانرژی را داوطلبانه پای خدمت کشانده که تعمیر منازل نیازمندان همین‌طور مشارکت در جریان مقابله با سیلاب از عمده فعالیت‌های شاخص این گروه جهادی است.
توزیع بیش از 7 هزار بسته غذایی میان سیل‌زدگان، تهیه سه هزار متر موکت و فرش، تعمیر 800 دستگاه کولر و یخچال آسیب‌دیده از سیلاب با جذب اعتباراتی بالغ‌بر 700 میلیون تومان نمونه از اقدامات قرارگاه جهادی مسجد امام محمدباقر (ع) خرمشهر است.
جلیلیان در رابطه با این فعالیت‌ها می‌گوید: تفکری که میان ما در مسجد جاری است این است که رسیدگی به معیشت و رفع مشکلات مردم مهم‌ترین اقدام برای نمایش چهره زیبای اسلام و مانع انحراف است بر همین اساس با نیروی جوان که توان و علاقه به مشارکت دارند اقدامات خوبی در این زمینه انجام‌شده و فعالیت‌هایی همچون کمک به سیل‌زدگان سوسنگرد تا رفع تمام مشکلات ادامه خواهد داشت.
مسجد امام محمدباقر (ع) که در نخستین اقدام پس از بازسازی، به پیشنهاد امام‌جمعه وقت برای نزدیکی بیشتر اقوام کلمه اصفهانی‌ها از عنوانش حذف‌شده امروزه پذیرایی طیف‌های مختلفی از مردم است و توانسته اعتماد خیرین از دیگر استان‌ها را نیز جذب کند و ثابت کرده این مسجد که سال تأسیسش به 1328 بازمی‌گردد می‌تواند به مدد روحیه جوانانش در دوره‌های مختلف همچنان حماسه‌آفرین و مهد پرورش نخبگانی برای تمام دوران‌ها باشد.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/131106/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دنیا را چقدر جدی گرفتیم !

نزدیک بشیم به هم یا نزدیک نشیم؟

خوش چهره: جمعی از روحانیون برجسته به من گفتند «مگر مملکت ما کمونیستی است که اینقدر بر اقتصاد تکیه می‌شود؟!»

جزئیات دومین جلسه بررسی مسائل ارزی با حضور قالیباف و وزیر اقتصاد

نشان عالی «سربداران» به سپاه اهدا شد

واکنش ایران به بیانیه کویت و اردن درباره میدان آرش

رئیسی: صهیونیست‌ها امروز منفورترین رژیم در نگاه مردم جهان هستند

توضیحات رائفی‌پور درباره اموالش: مستاجرم!

حمله موشکی و راکتی مقاومت به مواضع نظامیان رژیم صهیونیستی

گلزار شهدای خرمشهر غبارروبی شد

اعزام 255 زائر حج عمره خوزستانی به سرزمین وحی

حمله موشکی مقاومت فلسطین به اطراف غزه

انهدام باند چهار نفره سارقان در اهواز

دپوی میلیاردی کالای قاچاق در یک منزل مسکونی در امیدیه

امروز مقاومت مقابل نظام سلطه مورد توجه و اقبال همه جوان‌های منطقه است

کمبود شیرخشک نوزادان در داروخانه‌های جنوب غرب خوزستان

علوان‌زاده: برای اعتبار فوتبال خوزستان با قدرت به مصاف سپاهان می‌رویم

«فاطمه» اسم رمز صبوری در غزه؛ وقتی مقاومت شیعه و سنی را همدل کرد

حضور جمعی از کارکنان صنعت فولاد اکسین خوزستان در دیدار کارگران با رهبر انقلاب

امروز مقاومت مقابل نظام سلطه مورد توجه و اقبال جوانان منطقه است

سانسور ابراز عشق شوهر به همسرش در تلویزیون!

دوست آن است که گیرد دست دوست!

ساناز سماواتی و حضور در نقشی کوتاه اما متفاوت در «نون خ»

دست خودم نیست برف میبینم دیوانه میشم!

دوست داری فنی باشی اما هیچی سردرنمیاری

"حمید لولایی" به دنبال گنج

چهره ها/ عکس متفاوت بهنوش طباطبایی در حرم رضوی

مار نیشش زد به جای اینکه خودش بمیره مار مرد!

اعتصاب غذا به روش "مهران غفوریان"

مسیریابی بهتر نابینایان با عینک هوشمند ایرانی ممکن شد

افتتاح پایگاه سلامت خانواده با محوریت مادر وکودک درمجتمع مسکونی مهستان کیش

اخراج امید ابراهیمی در دیدار الشمال و السد

وزیر ورزش و جوانان: به زودی پاداش ورزشکاران پرداخت می‌شود

واکنش میلاد تقوی به عدم حضور سه بازیکن در اردوی تیم ملی والیبال

ایران می‌تواند با صدور خدمات فنی و مهندسی در توسعه سریلانکا مشارکت کند

5 سند همکاری میان مقام‌های ایران و سریلانکا امضا شد

الزام فرهنگ‌سازی برای کتاب‌های الکترونیکی

معرفی نامزدهای ایرانی کتاب‌ برای کودکان با نیازهای ویژه

پنجره متفاوتی به دیدار کارگران با رهبر انقلاب

بازدید دبیر شورای عالی امنیت ملی از نمایشگاه محصولات نظامی روسیه

5 سند همکاری میان ایران و سریلانکا به امضا رسید

رایزنی دبیر شورای عالی امنیت ملی با همتای برزیلی‌اش در سن‌پترزبورگ

رئیس‌جمهور ونزوئلا: آیت‌الله خامنه‌ای تحلیل دقیق و عمیقی از تحولات دنیا دارند

رئیسی در نشست خبری با رئیس‌جمهور سریلانکا: تحریم‌ها، ملت ایران را متوقف نکرده و پیشرفت ادامه داشته است

اهدای 7 سری جهیزیه در شهرستان بستان آباد

سقوط مرگبار یک مادر 19 ساله در ارتفاعات ماغر

136 دستگاه تاکسی جدید آماده تحویل به رانندگان اهوازی است

متلاشی شدن باند 5 نفره سارقان موتورسیکلت و داخل خودرو در اندیمشک

معارفه امام جمعه جدید شهر میانرود دزفول

پشت پرده مقاومت رئیسی برای عزل وزیر اقتصاد /همین افاضات برای برکناری آقای وزیر کافی نیست؟