پیام خوزستان

آخرين مطالب

اولین هنرپیشه زن سینما و یک سرگذشت تلخ پرتکرار فرهنگی

اولین هنرپیشه زن سینما و یک سرگذشت تلخ پرتکرار
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - ایسنا / دهم اردیبهشت‌ماه سالروز درگذشت بازیگری است که نه تنها به عنوان نخستین هنرپیشه زن ایرانی شناخته می‌شود بلکه از منظری دیگر او را اولین قربانی در ناتوانیِ بومی کردنِ تفکر مدرن در سینمای ایران می‌دانند.
نام صدیقه‌ (روح‌انگیز) سامی‌نژاد که متولد سال 1295 بود، با بازی در نقش «گلنار» در فیلم «دختر لُر» برای همیشه در تاریخ سینمای ایران باقی مانده است. «دختر لر» نخستین اثر ناطق سینمای ایران است و در سال 1312 توسط خان‌بهادر اردشیر ایرانی و عبدالحسین سپنتا ساخته شد.
با پخش «دختر لر» در سینماها که با استقبال فراوانی هم روبرو شد، سامی‌نژاد به شهرت رسید اما بعد سرنوشت بسیار تلخی پیدا کرد.
فریدون جیرانی سال 1389 در دورانی که پخش یک مصاحبه با فریماه فرجامی بعد از سال‌ها بی‌خبری و با تصاویری تکان‌دهنده از این ستاره سال‌های دور سینما واکنش‌های تندی را به دنبال داشت، در مطلبی بیان کرد:‌ «زندگی بازیگران در سینمای ایران تلخ است و این فقط مربوط به سال‌های پس از انقلاب نیست. از ابتدای ورود سینما به ایران این سرگذشت تلخ تکرار شده است. 13 اردیبهشت سال 1376 یک روز صبح به دفتر مجله سینما زنگ زدند و گفتند روح‌انگیز سامی‌نژاد مُرده است. من تا آن روز فکر می‌کردم روح‌انگیز سامی‌نژاد باید سال‌ها پیش مرده باشد. به خانه خواهرش عالیه زند تبریزی زنگ زدم و دیدم خبر درست است. رفتم خانه عالیه زند تبریزی و فهمیدم سامی‌نژاد بعدازظهر چهارشنبه 10 اردیبهشت 76 در سن 86 سالگی در تنهایی مرده و روز پنج‌شنبه 11 اردیبهشت در قطعه 34 ردیف 44 شماره 46 در جایی گمنامی خاک شده است. رختخواب سامی‌نژاد وسط خانه بود. تنها میراث این اولین بازیگر سینما یک کیسه نایلونی بود و داخل آن یک بسته سیگار، یک شناسنامه و بروشور تانشده «دختر لر».» 
این کارگردان سینما همچنین گفته بود: «من قبل از دیدن این میراث، تصویر سامی‌نژاد را در فیلم تهامی‌نژاد دیده بودم که گریه می‌کرد و دیگر هیچ. «ایران قادری» که یک روز سرشناس‌ترین بازیگر تماشاخانه تهران بود، چه شد؟ چگونه مُرد؟ چه کسی خبر داشت؟ و خیلی‌های دیگر. ریشه سرگذشت تلخ بازیگران در سینمای ایران را باید در جامعه‌ای جستجو کرد که نتوانسته است تفکر مدرن را بومی کند و در خودش حل نماید. متاسفانه اولین قربانیان این ناتوانی بازیگران زن سینما بودند.» 
عباس بهارلو - مورخ و پژوهشگر سینما - در سال 1381 مطلبی درباره این بازیگر نوشته بود که در بخش‌هایی از آن آمده است: «وقتی‌ در سال‌ 1312 فیلمِ‌ «دختر لر» ساخته مشترک‌ خان‌بهادر اردشیر ایرانی‌ و عبدالحسین ‌سپنتا، که‌ صدیقه‌ سامی‌نژاد در آن‌ نقش‌ «گلنار» را بازی‌ می‌کرد، در تهران‌ نمایش‌ داده‌ شد، در میان‌ مردمی‌ که‌ برای‌ بار نخست‌ سیمای‌ یک‌ زن‌ ایرانی‌ را بر پرده سینما دیده‌ بودند واکنش‌های‌ ناگواری برانگیخت، که‌ به‌درستی‌ روشن‌ نیست‌ ــ و احتمالاً هیچ‌گاه‌ نیز معلوم‌ نخواهد شد ــ که‌ آیا خانم‌ صدیقه‌ سامی‌نژاد تصوری‌ از آن‌ واکنش‌ها در ذهن‌ داشته‌ است‌ یا خیر، و آیا اگر می‌داشت‌ حاضر به‌ ایفای نقش در آن‌ فیلم‌ می‌شد؟»
گفته می‌شود که در آن مقطع آوانس‌ اوگانیانس‌ نیز کوشش‌هایی را در زمینه ساخت فیلم انجام می‌داد و در این‌باره بهارلو ادامه داده است: «به‌موازات‌ فعالیت‌های‌ سخت‌کوشانه اوگانیانس در ایران، عبدالحسین‌ سپنتا و خان‌بهادر اردشیر ایرانی‌ نیز برای‌ ساختن‌ نخستین‌ فیلم‌ مشترک‌ در هندوستان‌ در جست‌وجوی‌ بازیگر زنی‌ بودند که زبان‌ فارسی‌ بداند و نقش‌ «گلنار» را در فیلم‌ «دختر لر» بازی‌ کند. تا قبل‌ از دوره پهلوی‌ِ اول‌ بازی‌ زنانِ ‌مسلمان‌ در نمایش‌ها و تعزیه‌ها ممنوع‌ بود و بازیگران‌ زنی‌ که‌ در این‌ سال‌ها در فیلم‌های‌ اوگانیانس‌ و مرادی‌ ایفای‌ نقش‌ می‌کردند مانند مادام‌ سیرانوش، لیدا ماطاوسیان، ژاسمین‌ ژوزف، زما اوگانیانس‌ و آسیا قسطانیان‌ (کوستانیان) از بانوان‌ ارمنی‌ بودند که‌ اکثر آن‌ها از صحنه تئاتر به ‌سینما آمده‌ بودند، به‌همین‌ دلیل‌ موانع‌ کم‌تری‌ بر سرِ راه‌ خود داشتند.
سپنتا موفق‌ شد صدیقه‌ (روح‌انگیز) سامی‌نژاد، همسر یکی‌ از کارکنان‌ کمپانی‌ امپریال فیلم‌ بمبئی، را که‌ از سیزده‌ سالگی‌ از کرمان‌ به هندوستان‌ رفته‌ بود مجاب‌ کند و با این‌ توضیح‌ که نام‌ او به‌عنوان‌ نخستین‌ بازیگر زن‌ در تاریخ ‌سینمای‌ ایران‌ ثبت‌ خواهد شد ــ که‌ شد ــ موافقت‌ او و شوهرش، دماوندی، را برای‌ بازی‌ در فیلمش‌ جلب‌ کند. بدین‌ ترتیب‌ گروه‌ هندی‌ ـ ایرانی‌ عبدالحسین‌ سپنتا و اردشیر ایرانی‌ کار خود را در هندوستان‌ آغاز کرد.
«دختر لر» نخستین‌ بار در سی‌ام‌ آبان‌ 1312 در دو سینمای‌ مایاک‌ (دیده‌بان) و سپه‌ بر پرده‌ آمد، و نمایش‌ آن، سال‌ بعد از دوم‌ مردادماه‌ 1313 در سینما مایاک‌ تکرار شد، و پس‌ از یک‌ ماه‌ از چهارم ‌آذر نمایش‌ آن‌ در سینما سپه‌ به‌ مدت‌ پنجاه‌ روز ادامه‌ یافت. سپس‌ با یک‌ دو هفته‌ وقفه‌ در همین‌سینما از نو بر پرده‌ رفت. استقبال‌ از فیلم‌ بسیار پُرشور بود و حتی‌ «مادر بزرگ‌های‌ خیلی‌ پیر» هم‌ رفتند تا سرگذشت‌ «دختر لر» را به‌چشم‌ ببینند.»
ایفای‌ نقش‌ گلنار در «دختر لر» موجب‌ شد که‌ صدیقه‌ سامی‌نژاد چنان انگشت‌نما و زبانزد خاص‌ و عام‌ شود که هم با دشنام روبرو شد و هم با تشویق برخی مردم در شهرهای مختلف.»
سامی‌نژاد در سال‌ 1349 یعنی 37 سال‌ پس‌ از نمایش‌ «دختر لر»، در مستندی از محمد تهامی‌نژاد با نام‌ «سینمای‌ ایران‌ از مشروطیت‌ تا سپنتا» حضور یافت‌ و به‌ روایت‌ زندگی‌ دشوار و پر از رنج خود پرداخت.
از تهامی‌نژاد نقل‌ شده است‌: «اغلب‌ به‌طور کنترل‌نشده‌ای‌ می‌خندید و در حالی‌که‌ اشک‌ در چشمانش‌ حلقه‌ زده‌ بود به‌ من‌ گفت‌ که‌ هنگام‌ اقامت‌ در هند ایرانی‌های‌ متعصب‌ او را مورد ضرب‌وشتم‌ قرارمی‌دادند و حتی‌ بطری‌ به‌طرفش‌ پرتاب ‌می‌کردند. به‌طوری‌که‌ همواره‌ مجبور بود همراه ‌با محافظ‌ از استودیو امپریال‌ فیلم‌ خارج‌ شود.»
درباره این چهره مستند دیگری با نام «روح‌انگیز سامی‌نژاد» به کارگردانی مجید فدایی نیز ساخته شده که در ارتباط با زندگی نخستین بازیگر زن سینمای ایران و ایفاگر نقش «دختر لر» است،
سامی‌نژاد در حالی در 80 سالگی از دنیا رفت که خاطرات زیادی از دورانی که «دختر لر» ساخته شد و حواشی پیرامون آن بازگو نشد. فریدون جیرانی که مطالعات زیادی درباره تاریخ سینما دارد، با بیان اینکه چنین اتفاقی فقط مختص نخستین بازیگران سینما نبوده، در مصاحبه‌ای با ایسنا گفته بود:‌ «بسیاری از بازیگران سینما، حرف و تاریخ سینما را با خود به زیر خاک بردند. من بارها به آن‌ها گفته بودم که اجازه بدهید این اطلاعات به نسل‌های دیگر انتقال داده شود، اما بسیاری از آن‌ها به این موضوع توجه نکردند.» 
او گفته است: «قدیمی‌های معروف، بریده‌اند و سعی می‌کنند که صحبت نکنند، چون معتقدند سال‌ها به آن‌ها بی‌لطفی شده است و دل پرگلایه‌ای دارند. مثل ناصر ملک مطیعی که من یک بار از او دعوت کردم تا به خانه سینما بیاید و درباره «چهارراه حوادث» (فیلمی به کارگردانی ساموئل خاچیکیان) صحبت کند و هرچه اصرار کردم موافقت نکرد. فردین هم دق کرد، در حالی که می‌توانست بازی کند. در یکی از برنامه‌های تلویزیونی هفت، بعد از سال‌ها آقای افخمی گفت که اگر به تاریخ سینما مراجعه کنید می‌بینید که بعد از فیلم «گنج قارون» تعداد سینماهای تهران افزایش پیدا کرده است بنابراین نمی‌توان نقش فردین را در تاریخ سینمای ایران انکار کرد اما سال‌ها تلاش شد که این نقش را انکار و حذف کنیم اما نتوانستیم. برای همین بعد از فوت او تشییع جنازه باشکوهی شکل گرفت. او می‌توانست بازی کند، چرا بازی نکرد؟ اگر بازی می‌کرد چه اتفاقی می‌افتاد؟ در سینمای سی سال اخیر که علی بی‌غمی وجود نداشت، می توانست نقش یک پدر را بازی بکند.»

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/858801/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حضور مردم تبریز در مراسم تشییع پیکر شهید آیت‌الله رئیسی و همراهانش

ماجرای تماس آیت‌الله آل‌هاشم بعد از سانحه بالگرد چه بود؟

عطوان: امیرعبداللهیان معمار سیاست خارجی ایران بود

وزیر کشور: امروز رئیس‌جمهور شهید ما و وزیر خارجه همانندحاج قاسم الگویی برای خدمت ساختند

تصاویر هوایی از تشییع باشکوه پیکر شهدای خدمت در تبریز

اخبار لحظه به لحظه شهادت رئیس‌جمهور و همراهان؛ برگزاری مراسم بدرقه شهدای خدمت در تبریز

مراسم بدرقه شهدای خدمت در تبریز؛ وزیر کشور: رئیس جمهور الگویی برای خدمت بود

نصب و راه‌اندازی ‌سیستم‌های‌ انتقال پرظرفیت مخابراتی در سه شهر خوزستان

شهادت عضو دیگر حزب الله در جنوب لبنان

قیام تمام قد به احترام مردان دیپلماسی سرافرازانه

حسینیه ایران در عزای سید الشهدای خدمت

افزایش تعداد شرکت‌های دانش بنیان به 130 شرکت در کرمانشاه

همراه با جدیدترین خبر‌های ورزشی قزوین در یکم خرداد

اذعان مجدد ارتش اشغالگر به تلفات نیروهایش در غزه در سایه ضربات مقاومت

سخنرانی سید حسن نصرالله در مراسم بزرگداشت شهید آیت‌الله رئیسی

تشییع پیکر مادر شهیدان پرورش در آبادان

پیام تسلیت گروه‌های مقاومت فلسطین در پی شهادت رئیس‌جمهور ایران و همراهان

پایگاه «الراهب» رژیم صهیونیستی زیر آتش حزب‌الله لبنان

صفی‌الدین:شهیدرئیسی و امیرعبداللهیان حامی بزرگ مظلومان بودند

فداکاری پسر برای حفظ عزت پدرش

وضعیت 3 شهر قرمز شد

هوای 3 شهر خوزستان در وضعیت قرمز قرار گرفت

قصاص برای زن خیانتکاری که شوهرش را کشت

پائز: باید مقابل صربستان باهوش بازی کنیم

اظهارات سه عضو ذوب‌آهن درباره پیشنهاد طلا به‌ داور بسکتبال

حضور نمایندگان ویژه دکتر قاضی زاده هاشمی در مراسم بدرقۀ شهدای حادثۀ سقوط بالگرد رئیس جمهور و همراهان

برگزاری آئین عزاداری شهادت رئیس جمهور و هیات همراه در سمنان

مرکز پایش و تحلیل داده شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی راه‌اندازی شد

شاعرانه/کودکی دیدم ماه را بو می‌کرد

طرح شفافیت قوای سه‌گانه به مجمع تشخیص مصلحت رفت

ویدئویی درخصوص انتقال پیکرهای مطهر شهید رئیسی و همراهانش از معراج شهدای تبریز

لایحه برنامه هفتم توسعه جهت تامین نظر شورای نگهبان اصلاح شد

طرح «اصلاح قانون مجازات اسلحه و دارندگان مهمات غیرمجاز» اصلاح شد

برگزاری جلسات شورای نگهبان با وزارت کشور درباره زمان انتخابات؛ دوره ریاست‌جمهوری جدید چند ساله است؟

مدرسی یزدی: 37 نفر جدیدالورود به خبرگان هستند

جای خالی رئیسی در جلسه سران قوا

آغاز مراسم بدرقه شهدای خدمت در تبریز

بررسی مشکلات مددجویان زندان شوشتر

برافراشتن بیرق‌های طوایف عرب آبادان در عزای رییس جمهور شهید

از نوسازی ‌ناوگان‌ تاکسیرانی اهواز چه خبر؟

مجلس خبرگان مظهر مردم‌سالاری اسلامی است/ امروز فاجعه‌ غزه معنی آزادی و حقوق بشر غربی را برای وجدان‌های بیدار آشکار می‌سازد

اجتماع جوانان جبهه مقاومت در مصلای قدس قم

بیش از 200 هنرمند شهادت خادمان ملت ایران را تسلیت گفتند

یادت می‌افتم نفسم می‌ره

آرمان بیانی گرفتار جبر تاریخی «از دست دادن»

با میکروکره‌ها و مزایای آنها در دارورسانی آشنا شوید

رحیم سرهنگی یاد و خاطره شهید مالک رحمتی را گرامی داشت

گزینه هدایت تیم فوتبال جوانان استقلال کناره‌گیری کرد

هاشمیه متقیان نایب قهرمان پارادوومیدانی جهان شد

شاه‌علی: مقایسه نسل طلایی با تیم ملی فعلی، بی‌رحمانه است