پیام خوزستان

آخرين مطالب

یک گام تا خرابه های «قصر حمیدیه» فرهنگی

  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - اهواز - باران های پائیزه بناهای تاریخی خوزستان را تهدید می کند؛ در این میان حفاظت از قصر تاریخی حمیدیه، به دلیل فرافکنی متولیان، در پرده ای از ابهام قرار گرفته است.
«قصر حمیدیه در آستانه تخریب کامل است.» این هشدار رئیس اداره میراث فرهنگی شهرستان حمیدیه است که بارندگی های آتی را تهدیدی برای این بنای تاریخی ملی می داند.
حسن بهداد به ایرنا می گوید: روند تخریب این قصر تاریخی از زمان بارندگی های بهاره امسال آغاز شد اما کسی به هشدارهایی که دادیم توجهی نکرد، حالا این تخریب شدت پیدا کرده و بخشی از طاق زیرزمین ریزش کرده است؛ اگر استحکام بخشی و مرمت اضطراری قصر انجام نشود، احتمال تخریب این بنای تاریخی، به طور کامل وجود دارد.
«قصر حمیدیه» یا «کوشک حمیدیه» مشهورترین اثر تاریخی شهرستان حمیدیه، در غرب اهواز و ساحل رودخانه کرخه است که به شماره 3980 در سال 1380 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. این قصر مربوط به «عبدالحمید» پسر شیخ خزعل بوده و اواخر دوره قاجار- اوایل دوره پهلوی است. این عمارت دارای چند قسمت از جمله بنای مرکزی و زیرزمین، شبستان (شوادون) و تونل های دسترسی، تاسیسات آبرسانی، بنای جنوب شرقی و برج دیده بانی است و برخی تاسیسات و باغ اطراف قصر از بین رفته اند.
کوشک، در دوران جنگ تحمیلی محل استقرار سپاه بوده و اکنون در مالکیت سازمان آب و برق خوزستان (شرکت بهره برداری کرخه و شاوور) است.
رئیس اداره میراث فرهنگی حمیدیه می گوید: کوشک حمیدیه که روی یک لایه تاریخی (تپه) بنا شده، در ادوار مختلف کاربری های متفاوتی داشته اما اکنون به عنوان انبار خودروهای سنگین شرکت کرخه و شاوور، مثل بیل مکانیکی و دیگر ماشین الات استفاده می شود.
وی می افزاید: سقف بنا در گذشته تخریب شده و در چند سال گذشته در معرض باد و باران قرار داشت، اکنون نیز با تخریب طاق زیرزمین به راحتی باد و باران وارد تونل ها و زیرزمین می شود و کل سازه را تحت تاثیر قرار می دهد.
بهداد با اشاره به واگذاری کوشک حمیدیه به میراث فرهنگی در سال های اخیر، ادامه می دهد: در زمانی که این بنا به میراث تحویل داده شده بود، تنها در یک دوره در سال 95 مرمت جزئی و نظافت شده اما بعد از آن رها می شود.
به گفته وی، کوشک حمیدیه تنها بنای تاریخی باارزش غرب اهواز است که می تواند به عنوان مجموعه فرهنگی، خانه صنایع دستی و یا موزه مردم شناسی غرب کشور مورد بهره برداری قرار گیرد.
*اختلاف در قصر
رئیس اداره میراث حمیدیه همچنین خواستار تعیین تکلیف مالکیت این قصر تاریخی می شود و می گوید: طبق قانون، مالکان بناهای تاریخی موظف هستند آن را حفاظت و یا به میراث فرهنگی واگذار کنند، این در حالیست که سازمان آب و برق نه برای حفاظت از بنا بودجه و اعتباری اختصاص می دهد و نه مالکیت آن را به میراث فرهنگی می دهد.
وی حفاظت از کوشک حمیدیه را خواسته اهالی این شهرستان و دوستداران میراث فرهنگی می داند و با بیان اینکه تخریب این بنای تاریخی برای سازمان آب و برق اهمیتی ندارد اظهار می کند: مکاتبات میراث فرهنگی با سازمان آب و برق بیش از 10 سال است که ادامه دارد اما تا کنون به یک توافق نهایی نرسیده است، درخواست ما این است که جلسه ای با حضور نمایندگانی از سازمان آب و برق، استانداری و میراث برگزار و این بنا تعیین تکلیف شود.
*پرونده مبهم قصر
مناقشه بر سر کوشک حمیدیه بیش از یک دهه است که میان دوستداران میراث فرهنگی، اداره کل میراث فرهنگی استان و سازمان آب و برق ادامه دارد. ماحصل آن 2 توافقنامه بوده، یکی در اوایل دهه 80 میان دوستداران میراث فرهنگی و سازمان آب و برق که هیچکدام از مفاد آن اجرایی نشده و دیگری در سال 93 برای واگذاری کوشک به میراث فرهنگی به مدت سه سال، که اکنون مهلتش پایان یافته است.
در این مدت بارها به این عمارت تاریخی تعرض شده است. شهرداری حمیدیه متهم است که شبانه با اره برقی درختان بنا را در سال 92 قطع کرده است. شرکت کرخه و شاوور نیز در اوایل دهه 80 با آواربرداری غیراصولی، سقف این بنا را تخریب کرد که منجر به یک پرونده قضایی شد. بعد از آن نیز بارها متعرض بخش هایی از بنا شد.
در سازمان آب و برق به عنوان مالک کوشک حمیدیه، هیچکس مسئولیت پاسخگویی و شفاف سازی درباره وضعیت این بنای تاریخی و ملی را نمی پذیرد.
یعقوب کرمی مدیرعامل شرکت کرخه و شاوور، نسبت به وضعیت کوشک حمیدیه و تخریب هایی که در آن اتفاق افتاده اظهار بی اطلاعی می کند، اما تایید می کند که قصر حمیدیه در حال حاضر به عنوان انبار و پارکینگ خودروهای این شرکت استفاده می شود. به اعتقاد او مساله کوشک به امور حقوقی سازمان آب و برق مرتبط است.
سید فخرالدین کلانترزاده مدیر دفتر حقوقی سازمان آب و برق همچنین می گوید: با توجه به اینکه کوشک حمیدیه در مالکیت این سازمان (یک دستگاه دولتی) است، واگذاری این ملک، به سازمان میراث فرهنگی، تابع ضوابط خاصی است.
او می افزاید: در سال های گذشته تفاهم نامه ای میان سازمان آب و برق و اداره کل میراث فرهنگی خوزستان برای واگذاری کوشک به میراث فرهنگی منعقد شده که زمان این قرارداد به اتمام رسیده و مسئولان میراث فرهنگی در صورت تمایل به تمدید این قرارداد باید با سازمان آب و برق مکاتبه کنند.
کلانترزاده با بیان اینکه مساله کوشک به دفتر گنجینه آب سازمان آب و برق مرتبط است، حاضر به توضیح بیشتر درباره سرنوشت و برنامه های سازمان آب و برق درباره آن نمی شود.
*میراث نیامد
سمیه خطیبی مدیر گروه گنجینه آب خوزستان نیز می گوید: هیچ درخواستی از میراث فرهنگی برای نشست و گفت وگو با مسئولان سازمان آب و برق خوزستان مطرح نشده و در صورت مکاتبه، به من ارجاع نشده است.
وی با اظهار بی اطلاعی از تخریب بخش دیگری از بنای کوشک حمیدیه می افزاید: سازمان آب و برق برای حفاظت بهتر از کوشک حمیدیه، طی تفاهم نامه ای آن را به میراث فرهنگی واگذار کرد و با وجود اتمام مهلت این تفاهم نامه تاکنون برای بازپس گیری این بنا اقدام نکرده و این بنا همچنان در اختیار میراث فرهنگی است.
خطیبی اضافه می کند: بر اساس تفاهم نامه، فقط ساختمان کوشک به میراث فرهنگی واگذار شده، زیرا امکان واگذاری تاسیسات هواشناسی و ساختمان اداری که مربوط به شرکت کرخه و شاوور است، وجود ندارد.
به گفته وی، طبق تفاهم نامه، تامین اعتبار مرمت بر عهده میراث فرهنگی بوده و قرار بر این بود که این قصر توسط میراث فرهنگی مرمت و به مرکز فرهنگی تبدیل شود اما به جز تعمیرات جزئی، هیچ اقدامی در این چند سال انجام نشده است.
این مقام مسئول تاکید می کند: با توجه به انعقاد تفاهم نامه، سازمان آب و برق مسئولیتی در قبال حفاظت از کوشک حمیدیه ندارد و از زمان تحویل به میراث فرهنگی از وضعیت آن بی اطلاع هستیم، اما در صورتی که سازمان آب و برق تصمیم به بازپس‌گیری آن داشته باشد، گروه گنجینه آب سازمان برای آن برنامه ریزی خواهد کرد.
*تفاهم نامه بی سرانجام
کارشناسان تخمین زده اند، حالا 60 درصد از قصر حمیدیه تخریب شده است.
چهار سال پیش، دوستداران میراث فرهنگی با امیدواری اعلام کردند که بالاخره مالکیت کوشک حمیدیه به صورت رایگان و به مدت 3 سال (تا سال 96) به اداره میراث فرهنگی داده شد. این تفاهم نامه منجر به اختصاص بودجه حدود یک میلیارد ریالی برای مرمت این بنا در سال 94 شد و قرار بر این بود که به موزه تبدیل شود. عملیات مرمت در سال 95 آغاز، اما با اعتراض دوستداران میراث فرهنگی به مرمت غیراصولی آن متوقف شد.
در خرداد 96 مدیرکل وقت میراث فرهنگی خوزستان، در نامه ای به سازمان آب و برق با استناد به مصوبه برنامه ششم توسعه (بند یک قسمت الف ماده 98) این سازمان را مکلف به صیانت از میراث فرهنگی و تامین هزینه های مربوط به پژوهش، حفاظت ومرمت این اثر تاریخی و ملی ثبت شده، عنوان می کند.
با وجود پیگیری خبرنگار ایرنا، اما محمدحسین ارسطوزاده، معاون میراث اداره کل میراث فرهنگی خوزستان، حاضر نشد درباره علت توقف مرمت و عملی نشدن تعهدات اداره کل میراث فرهنگی در مدت سه سالی که کوشک حمیدیه در اختیار این سازمان بوده، پاسخ دهد.
*تخریب ممنوع
رئیس انجمن میراث فرهنگی تیری (حمیدیه) با بیان اینکه قصر تاریخی حمیدیه جایگاه ویژه ای میان مردم دارد، خواستار حفظ این بنای تاریخی و ملی می شود.
احمد جعفری ماجد می گوید: این اثر در دوره های مختلف تاریخی این منطقه نقش داشته؛ در واقعه «جهاد عشایر عرب»، این مکان شاهد رویدادهای مختلفی بود، در دفاع مقدس نیز این بنا محل گردهمایی و فرماندهی جبهه های جنگ بوده، بنابراین این عمارت به عنوان میراث معنوی منطقه نیز در میان مردم جایگاه ویژه ای دارد، این در حالیست که طی چند سالی که ثبت ملی شده، بارها مورد تعرض و تخریب قرار گرفته و این امر سبب رنجش خاطر مردم شده است.
وی با انتقاد از دستگاه های متولی حفاظت از این میراث تاریخی با ارزش، تاکید می کند: انتظار داریم مسئولان هر چه زودتر و قبل از آنکه دیر شود اقدامات حفاظتی و مرمت این بنا را آغاز کنند زیرا این اثر ظرفیت استفاده به عنوان موزه مردم شناسی، باغ گیاه شناسی و موزه آب را دارد.
*میراث باران
بعد از «قصر فیلیه» و «سرای عجم»، که در سال های گذشته با خاک یکسان شده اند، «کوشک حمیدیه» سومین قصر تاریخی خوزستان است که در سکوت سازمان میراث فرهنگی به فنا می رود.
در بارندگی روزهای اخیر، اخبار تخریب چند بنای تاریخی در دزفول، شوش و اهواز نیز دوستداران میراث فرهنگی را بیش از پیش نگران سرنوشت آثار تاریخی کرده، این در حالیست که اداره کل میراث فرهنگی تاکنون هیچ واکنشی به این خرابی ها نشان نداده است. میراث فرهنگی خوزستان، از تیر ماه 92 تا کنون، چهار مدیرکل را به خود دیده است.
آیا بناهای تاریخی خوزستان تا پایان بارندگی ها دوام می آورند؟
گزارش از نادره وائلی زاده
9754/6002

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/92567/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

معرفی نفرات برتر رده سنی نوجوانان دختر کاراته قهرمانی کشور

موفقیت‌های فولاد اکسین مرهون تلاش‌های کارگران است

ایمن سازی نقاط حادثه خیز جاده‌های خوزستان در دستور کار قرار گیرد

داستانک/ انسان های بازنده

عشق زندگی می بخشد

معاون اجرایی ارتش: هر تهدیدی علیه ایران را در نطفه خفه خواهیم کرد

گزارش علی باقری از نشست اعضای بریکس

گزارش صداوسیما از اجلاس امنیتی کشورهای عضو شانگهای با حضور وزیر دفاع

مقام سابق موساد: ایران شبکه‌ای باورنکردنی برای دور زدن تحریم‌ها ایجاد کرده است

در خط مقدم؛ روایتی از دیدار کارگران با رهبر انقلاب

رئیس جمهور: به رغم تهدیدها و تحریم‌ها می‌توان ایران را کشوری پیشرفته و فناور نامید

آصفری: آژانس گزارش صادقانه بدهد تا اعتماد ایران را جلب کند

نمازی: برای دور کردن خطرها از کشور باید مردم را با نظام همراه‌تر کنیم

به سردار سلیمانی گفتم اسارت شما هزینه زاست، به‌دست دشمن بیفتید چه؟

هلاکت یک صهیونیست در حمله موشکی حزب الله به مزارع اشغالی شبعا

آزادی 6 مرزبان ایرانی از طالبان (+عکس)

نوه نلسون ماندلا: اراده فلسطینی‌ها الهام بخش ماست

توسعه دزفول در گرو اجرای طرح‌های مصوبه سفر استاندار خوزستان

آزادی 63 پناهجوی افغان از بازداشت پلیس در پاکستان

کنکوری های اروند در حال رقابت با یکدیگر

سردار فدوی: امام خمینی (ره) خبیثان آمریکایی و صهیونیسم را مورد حمله مستقیم قرار داد/ 92 درصد از کشورهای جهان طی 200 روز گذشته، همان مطالب 60 سال پیش امام خمینی در خصوص آمریکا را تکرار کردند

طرح 550 هزار هکتاری کشاورزی باید در اولویت مجلس پیش رو باشد

جای خالی ستاره‌ آلومینیوم در جام حذفی (عکس)

لزوم ایمن سازی نقاط حادثه خیز جاده‌های خوزستان

انجام 10 عمل اهدای اعضا در خوزستان جهشی بی سابقه

چهره ها/ محمدرضا گلزار تماشاگر بازی لیکرز در بسکتبال NBA

چهره‌ها/ جدیدترین تصویر از فرهاد مجیدی و پسرش در امارات

عاقبت شوخی با «ناهید» خانم

سیلی عروس به گوش تازه داماد

از اولش هم از شوهرت بدم می اومد

«لوران کانته» فیلمساز فرانسوی برنده نخل طلا و سزار درگذشت

تو زندگی منو نابود کردی

آغاز ثبت‌نام برنامه‌های روز و هفته جهانی نجوم از فردا

دوربین مخفی از پشت پرده کمبود شیرخشک/ ویدئو

توضیحات رئیس سازمان خصوصی‌سازی درباره نحوه واگذاری سرخابی‌ها

نمایش درخشان دو دروازه‌بان پیکان مقابل مس

ادامه حیات، دغدغه دولت برای واگذاری سرخابی‌ها

پیام وزیر ورزش به‌ مناسبت روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای

شوک بزرگ به دنیای کشتی؛ پایان عصر تیلور - یزدانی

گزارشگری هادی عامل در جام تختی

زمین چمن باشگاه ذوالجناح در انتظار لیگ ملی

راز لگد تاریخی کلینزمن؛ مقابل تراپاتونی گریه کردم!

آغاز بازی های انتقامی پرسپولیس و اوسمار

آیا می‌توان اقتصادی به آفریقا سفر کرد؟

بعضی از رنج ها‌‌‌‌‌‌‌ را نمیشه حل کرد!

اظهارات وزیر کشور درخصوص دور دوم انتخابات مجلس

فرمانده سپاه با خانواده شهید حاجی‌رحیمی دیدار و گفت‌وگو کرد

رئوفیان: هر کس رئیس مجلس شود شورای وحدت با او همکاری می‌کند

موضع دولت درخصوص انتخاب رئیس مجلس دوازدهم

مصباحی مقدم: دشمنان شکست خورده در حال تدارک استراتژی جدید برای ضربه زدن به نظام هستند