پیام خوزستان

آخرين مطالب

خشک سیمی، خشک چوبی، خشک پوست فرهنگی

  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - اهواز - در کارگاه ساز سازی به هر طرف که نگاه می کنی چوب های خشک و آلات موسیقی به چشم می خورد، کمی آنطرف تر انواع رنده و اره های چوب بری که ویژه ساخت ساز چیده بود ؛ با خود این شعر مولانا را زمزمه می کرد: " خشک سیمی، خشک چوبی، خشک پوست / از کجا می‌آید این آوای دوست"
فرشید سیامکی سازنده جوان سازهای سنتی ایرانی ساخت این سازها را یک هنر کاملا حرفه ای بیان کرد و گفت: در گوشه کنار ایران هنرمندانی هستند که ساز می سازند و دراختیار نوازندگان و علاقه مندان موسیقی ایرانی قرار می دهند ، اما ساخت ساز یکی از هنرهای صنایع دستی است و نمی توان آن را یک حرفه صنعتی نام برد.
وی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: تعداد سازندگان ساز هر روز کمتر می شوند چرا که نه مردم قدرت خرید سازهای سنتی را دارند نه متولیان فرهنگی هنری از سازندگان حمایت می کنند؛ از این رو سازندگان سازهای سنتی، کارگاه های خود را تعطیل و به دنبال کاری دیگر می روند.
این نوازنده ساز سنتی ادامه داد: جوانان امروز سازهای غربی از جمله گیتار را به سازهای سنتی ایرانی ترجیح می دهند و علاقه ای به موسیقی سنتی ندارند.
وی با بیان اینکه موسیقی سنتی ایرانی مخاطب خاص خودرا دارد،گفت: نشان دادن تصویر سازهای ایرانی در رسانه ملی می تواند کودکان وجوانان را با ساختار و نواختن این هنر اصیل ایرانی آشنا کند.
** قیمت بالای سازهای سنتی و کاهش استقبال هنرجویان موسیقی
سرپرست گروه موسیقی همدلان اهواز گرانی قیمت سازهای ایرانی را، بالارفتن قیمت ارز و وارداتی بودن برخی از اجناس مورد نیاز بدنه ساز بیان کرد و گفت: قیمت ساز تاثیر بسزایی در گرایش جوانان به سازهای غربی و سنتی دارد، چنانچه سازهای غربی به دلیل صنعتی بودن ساختار آنها، قیمت بسیار کمی نسبت به سازهای دست ساز ایرانی دارند و همین دلیل باعث کاهش استقبال از سازهای سنتی می شود.
این محقق نوازندگی و سازنده انواع ساز " دوتار خراسان شمالی و شرق خراسان" قیمت سازهای ایرانی را بین پنج میلیون ریال تا بیش از 200میلیون ریال بیان کرد و ادامه داد: قیمت سازهای موسیقی سنتی ایرانی بستگی به جنس ، کیفیت و ظرافت در ساخت ، پرداخت چوب و خیلی از عوامل دیگر دارد، چنانچه در ساخت سازهای ایرانی از چوب درخت توت برای ساخت کاسه ، استخوان قلم شتر برای دسته ، شاخ قوچ برای ساخت خَرَک، روده گوسفند برای پرده و همچنین پوست جنینِ گوسفند برای صفحه تار و ... استفاده شده و نیز سیم عود و صفحه کاسه این سازسنتی وارداتی است .
** حمایت سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی از سازندگان ساز
این نوازنده سنتور و عود حمایت نشدن سازندگان ساز از طرف سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی را دلیلی بر کاهش تعداد هنرمندان این فن بیان کرد و گفت: چنانچه از طرف این سازمان ، کارگاه هایی واگذار شود و نیز برای فروش محصول و خرید اجناس مورد نیاز حمایت شوند ، عمده مشکلات سازندگان برطرف خواهد شد.
سیامکی بیان کرد: هر هنری فوت کوزه گری خاص خود را دارد و هنر ساز سازی هم مستثنی از سایر هنرها نیست؛ فوت و فن کوزه گری همان تجربه است که با آزمون و خطا به دست می آید؛ ساخت ساز قالب استانداردی دارد که سازنده باید آشنایی کامل به نواختن آن ساز داشته باشد تا بتواند آن را از لحاظ فنی صحیح و استاندارد بسازد.
وی گفت: برخی از اساتید این فن ، فوت کوزه گری خود را در ساختن ساز مخفی نگه می دارند تا محصول ساخته شده انحصاری و بنام آنها ثبت شود، اما در بیشتر کارگاه های ساز سازی ، اساتید فن هنر خود را در اختیار شاگران خود قرار می دهند.
** ماشینی شدن سازگری
سیامکی که حدود 20 سال است نوازندگی می کند ادامه داد:سازندگان به 2 دسته بازاری و هنری تقسیم شده اند ، به گونه ای که در تولید سازهای صنعتی دیگر ارزش هنری مدنظر نیست بلکه تنها فقط به ارزش ریالی محصول می پردازند که خود عاملی در پایین آمدن کیفیت است.
این استاد سنتور با اعتقاد به اینکه سازندگان ساز خود باید نوازنده باشند گفت: سازندگان ساز باید نوازنده و ریتم شناس باشند و نیز داشتن گوش موسیقیایی در ساخت ساز ضروری است که این امکان را فراهم می آورد تا ساز بهتر و خوش صداتری ساخته شود.
وی که در چندین نمایشگاه استانی و کشوری محصولات خود را عرضه کرده اوضاع حرفه سازسازی را به هم ریخته و غیراصولی بیان کرد و افزود:سازندگان سازهای صنعتی با دستگاه های سی ان سی از قطعات درختان توت و سایر درختان کپی تراشی می کنند که در این کارگاه ها افراد جداگانه، کاسه ،دسته و دیگر قطعات را ساخته و دیگری قطعات آماده را می‌چسباند و در نهایت یک محصول ماشینی در کوتاهترین زمان ممکن تولید می شود که به عنوان یک محصول صنایع دستی ارزش هنری چندانی ندارد.
سیامکی تولید سالانه سازهای خود را پنج تا 10 ساز و بیشتر سفارشی بیان کرد و گفت: گاهی ساخت یک ساز چند ماه طول می کشد تا چوب آن خشک شود و این عامل باعث طولانی شدن فرایند تولید محصول می شود، اما در تولید ماشینی به دلیل اینکه از چوب خشک استفاده می کنند سالانه بین 100 تا 200 ساز تولید و به دلیل ماشینی بودن آن با قیمت پایین به فروش می رسد.
** پژوهش در ساز ایرانی
سیامکی پژوهش در عرصه موسیقی را نیاز و ضروری بیان کرد و افزود: سالهاست که تحقیقات مختلفی در خصوص ساخت سازهای غربی انجام شده که به همین دلیل به استاندارد مطلوبی رسیده اند اما در سازهای ایرانی چنین اتفاقی نیفتاده است ، که باید سازندگان ساز با همکاری و همفکری و ارایه تجربیات خود به یک قواعد و الگوی استاندارد برسند.
این نوازنده و سازنده تار،سه تار،عود و سنتور، تولید سازهای ایرانی را نیازمند صرف وقت و هزینه بیان کرد و گفت: برای بالابردن استاندارد ، کیفیت و جنس ساز ایرانی به تشکیل یک تیم باتجربه از متخصصان صوت شناسی،علوم آزمایشگاهی و اساتید موسیقی نیاز داریم که بتوانند بر روی ساختار انواع ساز تحقیق و نظر بدهند و به یک فرم واحد و قوی نسبت به سازهای غربی برسیم.
7165/ 6037

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/95182/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

معرفی نفرات برتر رده سنی نوجوانان دختر کاراته قهرمانی کشور

موفقیت‌های فولاد اکسین مرهون تلاش‌های کارگران است

ایمن سازی نقاط حادثه خیز جاده‌های خوزستان در دستور کار قرار گیرد

داستانک/ انسان های بازنده

عشق زندگی می بخشد

معاون اجرایی ارتش: هر تهدیدی علیه ایران را در نطفه خفه خواهیم کرد

گزارش علی باقری از نشست اعضای بریکس

گزارش صداوسیما از اجلاس امنیتی کشورهای عضو شانگهای با حضور وزیر دفاع

مقام سابق موساد: ایران شبکه‌ای باورنکردنی برای دور زدن تحریم‌ها ایجاد کرده است

در خط مقدم؛ روایتی از دیدار کارگران با رهبر انقلاب

رئیس جمهور: به رغم تهدیدها و تحریم‌ها می‌توان ایران را کشوری پیشرفته و فناور نامید

آصفری: آژانس گزارش صادقانه بدهد تا اعتماد ایران را جلب کند

نمازی: برای دور کردن خطرها از کشور باید مردم را با نظام همراه‌تر کنیم

به سردار سلیمانی گفتم اسارت شما هزینه زاست، به‌دست دشمن بیفتید چه؟

هلاکت یک صهیونیست در حمله موشکی حزب الله به مزارع اشغالی شبعا

آزادی 6 مرزبان ایرانی از طالبان (+عکس)

نوه نلسون ماندلا: اراده فلسطینی‌ها الهام بخش ماست

توسعه دزفول در گرو اجرای طرح‌های مصوبه سفر استاندار خوزستان

آزادی 63 پناهجوی افغان از بازداشت پلیس در پاکستان

کنکوری های اروند در حال رقابت با یکدیگر

سردار فدوی: امام خمینی (ره) خبیثان آمریکایی و صهیونیسم را مورد حمله مستقیم قرار داد/ 92 درصد از کشورهای جهان طی 200 روز گذشته، همان مطالب 60 سال پیش امام خمینی در خصوص آمریکا را تکرار کردند

طرح 550 هزار هکتاری کشاورزی باید در اولویت مجلس پیش رو باشد

جای خالی ستاره‌ آلومینیوم در جام حذفی (عکس)

لزوم ایمن سازی نقاط حادثه خیز جاده‌های خوزستان

انجام 10 عمل اهدای اعضا در خوزستان جهشی بی سابقه

چهره ها/ محمدرضا گلزار تماشاگر بازی لیکرز در بسکتبال NBA

چهره‌ها/ جدیدترین تصویر از فرهاد مجیدی و پسرش در امارات

عاقبت شوخی با «ناهید» خانم

سیلی عروس به گوش تازه داماد

از اولش هم از شوهرت بدم می اومد

«لوران کانته» فیلمساز فرانسوی برنده نخل طلا و سزار درگذشت

تو زندگی منو نابود کردی

آغاز ثبت‌نام برنامه‌های روز و هفته جهانی نجوم از فردا

دوربین مخفی از پشت پرده کمبود شیرخشک/ ویدئو

توضیحات رئیس سازمان خصوصی‌سازی درباره نحوه واگذاری سرخابی‌ها

نمایش درخشان دو دروازه‌بان پیکان مقابل مس

ادامه حیات، دغدغه دولت برای واگذاری سرخابی‌ها

پیام وزیر ورزش به‌ مناسبت روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای

شوک بزرگ به دنیای کشتی؛ پایان عصر تیلور - یزدانی

گزارشگری هادی عامل در جام تختی

زمین چمن باشگاه ذوالجناح در انتظار لیگ ملی

راز لگد تاریخی کلینزمن؛ مقابل تراپاتونی گریه کردم!

آغاز بازی های انتقامی پرسپولیس و اوسمار

آیا می‌توان اقتصادی به آفریقا سفر کرد؟

بعضی از رنج ها‌‌‌‌‌‌‌ را نمیشه حل کرد!

اظهارات وزیر کشور درخصوص دور دوم انتخابات مجلس

فرمانده سپاه با خانواده شهید حاجی‌رحیمی دیدار و گفت‌وگو کرد

رئوفیان: هر کس رئیس مجلس شود شورای وحدت با او همکاری می‌کند

موضع دولت درخصوص انتخاب رئیس مجلس دوازدهم

مصباحی مقدم: دشمنان شکست خورده در حال تدارک استراتژی جدید برای ضربه زدن به نظام هستند