پیام خوزستان
مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان:
تالاب ها را قربانی تغییرات اقلیمی نکنیم
شنبه 13 بهمن 1397 - 19:48:31
پیام خوزستان - اهواز - مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان خشک شدن تالاب ها را نشانه سوءمدیریت مدیریت منابع آب دانست و گفت: در تغییرات اقلیمی نباید تالاب ها را قربانی کنیم.
احمدرضا لاهیجان زاده روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به دوم فوریه که به نام روز جهانی تالاب ها نامگذاری شده ، بیان کرد: نحوه مدیریت منابع آب در نیم قرن گذشته در کشور بر اساس اقلیم طبیعی این منطقه نبوده و بر اساس واقعیت های اقلیمی رفتار نشده است.
وی در ادامه گفت: تغییر اقلیم در دهه 70 میلادی توسط دانشمندان هشدار داده می شد اما اکنون این پیش بینی واقعیت یافته و دانشمندان اکنون می گویند اگر این رویه ادامه یابد و گازهای گلخانه ای کنترل نشود، تغییر اقلیم شدت می یابد.
لاهیجان زاده با بیان اینکه تغییرات اقلیمی در جهان به صورت خشکسالی و در برخی مناطق به صورت سیلاب مهیب خود را نشان می دهد، افزود: علاوه بر اینکه کشور ایران در منطقه خشک و نیمه خشک قرار دارد، در سال های گذشته نیز خشکسالی شدیدی خاورمیانه را در برگرفته، که کشور ما نیز درگیر بوده است.
وی تالاب ها را یکی از شاخص های ارزیابی مدیریت منابع آب دانست و گفت: دانشمندان علوم آب جهان برای اینکه شیوه مدیریت منابع آب در یک کشور را ارزیابی کنند، وضعیت تالاب ها را مورد مشاهده قرار می دهند.
لاهیجان زاده با اشاره به خشک شدن بیشتر تالاب های کشور ادامه داد: بر اساس این شاخص، اگر مدیریت منابع آب در کشور ارزیابی شود، نمره قبولی نمی گیرد.
به گفته وی، تالاب های کشور در بیشتر حوزه های آبی (اعم از پربارش و کم بارش) همچون تالاب های خوزستان، فارس، اصفهان، مرکزی، سیستان، مازندران و گیلان خشک شده، که نشان می دهد در مدیریت منابع آب نتوانستیم خوب عمل کنیم.
وی تالاب ها را نخستین قربانی مدیریت منابع آب در کشور بیان کرد و افزود: یک اشتباه راهبری در مدیریت منابع آب این بوده که به دلیل قرار گرفتن تالاب ها در انتهای حوضه های آبی، حقابه آنها تامین نمی شود.
لاهیجان زاده ادامه داد: حقابه تالاب ها باید دومین اولویت مدیریت منابع آب پس از آب شرب باشد و در تغییرات اقلیمی نباید تالاب ها را قربانی کنیم.
وی با اشاره به ارزش های فراوان تالاب ها گفت: پرورش ماهی و دام (گاومیش و گاو) تنها بخشی از فواید تالاب هاست که در صورت تامین حقابه بدون صرف هزینه انجام می شود، این در حالیست که سهم آب تالاب ها به اضافه تسهیلات بسیاری برای ساخت حوضچه های پرورش ماهی و دامداری های صنعتی اختصاص داده می شود.
لاهیجان زاده با بیان اینکه تالاب ها نقش اساسی در کنترل تغییرات اقلیمی دارند، افزود:اگر تالاب ها آبدار و پایدار باشند، با ایجاد رطوبت تغییرات اقلیمی را تعدیل می کنند، که نمونه عینی آن را در چهار سال گذشته درباره هورالعظیم و تاثیر آبدار شدن آن در محیط زیست منطقه شاهد بوده ایم.
** تالاب ها حقابه دار می شوند
مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان از انجام مطالعات تعیین حقابه تالاب های خوزستان با همکاری دانشگاه شهید چمران خبر داد و گفت: این مطالعات اسفند امسال نهایی شده و از سوی سازمان محیط زیست به وزارت نیرو ابلاغ خواهد شد.
وی با اشاره به بارش 6 برابری سال آبی جاری نسبت به سال پیش از آن در خوزستان بیان کرد: بارش های سنگین و سیلابی شدن رودخانه ها، شرایط آبی تالاب های خوزستان را بهبود بخشیده است؛ طغیان رودخانه دز باعث آبگیری کامل تالاب بامدژ، سیلاب جراحی باعث آبگیری تالاب شادگان و سیلاب کرخه باعث آبدار شدن هورالعظیم شده است؛ همچنین تالاب های شیمبار و میانگران خوزستان نیز از حدود 2 ماه پیش به طور کامل آبگیری شده اند.
لاهیجان زاده یکی دیگر از مزایای تالاب ها را گردشگری و پرنده نگری دانست و افزود: سازمان میراث فرهنگی باید در حفاظت از تالاب ها همپای سازمان محیط زیست فعالیت کند زیرا تالاب ها می توانند اهداف این سازمان را در توسعه گردشگری محقق کنند.
به گفته وی، در پی آبدار شدن تالاب های خوزستان در نتیجه بارش ها و سیلاب های اخیر، شرایط برای برگزاری تورهای یک روزه و بازدید علاقمندان فراهم شده است.
دوم فوریه (13 بهمن) روز جهانی تالاب ها نام گذاری شده است. شعار امسال این روز «تالاب‌ها و تغییرات اقلیمی» است. کنوانسیون رامسر به عنوان قدیمی ترین معاهده بین المللی در روز دوم فوریه سال 1971 در رامسر ایران برگزار شد و در آن معاهده‌ ای برای حفاظت از تالاب ها در جهان بین کشورهای عضو شکل گرفت.
خوزستان یک استان تالابی به شمار می رود و 25 درصد مساحت تالابی کشور در این استان قرار دارد. تالاب بین المللی شادگان، هورالعظیم، میانگران، شیمبار و بامدژ مهمترین تالاب های خوزستان
به شمار می روند. در سال های اخیر با خشکسالی شدید و کاهش حجم آب رودخانه های خوزستان، مساحت زیادی از تالاب های این استان خشک شده بود که با سیلاب اخیر وضعیت تالاب ها تا حدودی بهبود یافت.
9754/ 6037

http://www.khozestan-online.ir/fa/News/106612/تالاب-ها-را-قربانی-تغییرات-اقلیمی-نکنیم
بستن   چاپ