پیام خوزستان
معاون سازمان میراث فرهنگی و صنایع گردشگری:
ثبت جهانی جندی‌شاپور در اولویت است
سه شنبه 7 اسفند 1397 - 18:05:24
پیام خوزستان - معاون سازمان میراث فرهنگی و صنایع گردشگری گفت: تلاش می‌کنیم تا آماده‌سازی‌های لازم برای ثبت جهانی پرونده جندی‌شاپور را داشته باشیم که این موضوع نیز در اولویت برنامه‌های سازمان میراث فرهنگی و خوزستان است.
به گزارش ایسنا - منطقه خوزستان، محمدحسن طالبیان در افتتاحیه دومین کنگره بین‌المللی جندی‌شاپور که امروز سه‌شنبه (7 اسفندماه) در دزفول برگزار شد، اظهار کرد: جندی‌شاپور دارای یک هرم مستطیل شکل به اضلاع 2.5 در 3.5 کیلومتر است. این نقشه را در مدیترانه به سیستم هیپودامی می‌شناسند. اکثر متون تاریخی نیز جندی‌شاپور را به عنوان یکی از چهار شهر مهم دوره ساسانی و اسلام مطرح می‌کنند.
وی افزود: این شهر هم در عصر ساسانی و هم در دوره‌های اسلامی یکی از کانونهای مهم سیاسی بوده است. و در سال 1963 هیاتی در اینجا فعالیت کردند که براساس تمام کارهای انجام شده می‌توان گفت، مطالعه جدی و شایسته‌ای نسبت به جندی‌شاپور صورت نگرفته است و ما نیازمند اطلاعات دقیقی از عناصر کالبدی شهر، چگونگی ساخت، کارکرد، اهمیت بناهای تاریخی و ... را داریم.
معاون سازمان میراث فرهنگی و صنایع گردشگری گفت: به دلیل محدودیتی که در مالکیت سرزمین‌های منطقه وجود دارد به کمک دستگاه‌های مربوطه نیاز داریم که فاز به فاز بتوانیم بخش‌هایی از محوطه را آزاد کنیم تا اطلاعات بیشتری در زمینه جندی‌شاپور به دست بیاوریم. بعد از برگزاری نخستین کنگره، یک کاووش اولیه صورت گرفت اما نیازمند این هستیم که در لایه‌های پایین‌تر کاووش‌هایی انجام دهیم تا بقایای شهر باستانی را به دست آوریم.
طالبیان خاطر نشان کرد: اگر می‌خواهیم تحولات دور نخستین اسلام و در واقع دوره انتقال از ساسانی به اسلامی را پیدا کنیم باید چند نقطه را بررسی کنیم. از سال 338 تا 372 هجری قمری، جندی‌شاپور تکامل پیدا کرد و به یکی از هفت شهر مهم تبدیل شد. سفالین‌های به دست آمده نیز نشان می‌دهد این شهر در صدر اسلام با شهرها و کشورهای مختلفی از جمله سیراف و چین داد و ستد فراوان داشته است.
وی گفت: در خصوص اهمیت خوزستان می‌توان به شهرهای شوش و شوشتر اشاره کرد که هر سه ثبت جهانی شده‌اند. اگر به جندی شاپور توجه ویژه‌ای شود، این شهر می‌تواند در فهرست موقت میراث جهانی ایران قرار گرفته شود. عرصه و حریم این محوطه باستانی باید مشخص شود تا باستان‌شناسان حد و حدود آن را پیدا کنند. همچنین پایگاهی در آنجا آغاز به کار کرده است که باید به صورت رسمی فعالیت کند. برای گاه‌نگاری نیز نمونه‌برداری‌هایی از این منطقه در حال انجام شدن است.
معاون سازمان میراث فرهنگی و صنایع گردشگری افزود:‌بسیار مهم است که بتوانیم پیکربندی شهر را پیدا کنیم. ایران تجربه خوبی در این زمینه دارد، چرا که بیش از 120 پایگاه این چنینی در کشور دارد. تلاش می‌کنیم تا آماده‌سازی‌های لازم برای ثبت جهانی پرونده جندی‌شاپور را داشته باشیم. هر اثری که ثبت جهانی شود، حتما در آینده مردم اثرگذار خواهد شد. ما نیز در برنامه‌های سازمان میراث فرهنگی و خوزستان این مساله را در اولویت قرار داده‌ایم.
انتهای پیام

http://www.khozestan-online.ir/fa/News/110582/ثبت-جهانی-جندی‌شاپور-در-اولویت-است
بستن   چاپ