پیام خوزستان
توسعه پایدار آبادان، مستلزم مطالعه تاریخ و شهرسازی عصر طلایی آن است
دوشنبه 30 ارديبهشت 1398 - 14:23:19
پیام خوزستان - اهواز – یک استاد دانشگاه حوزه گردشگری گفت: بدون مطالعه تاریخ و شکل شهرسازی عصر طلایی آبادان، ایجاد یک شهر خوب و بر اساس توسعه پایدار و موفق امکان پذیر نیست.
به گزارش ایرنا ایمان اسپرغم در مراسم نکوداشت روز موزه ها در خانه سازمان های مردم نهاد خوزستان در سخنرانی خود با عنوان «موزه ای در کواترهای آبادان» اظهار داشت: بزرگترین دغدغه من به عنوان یک مجموعه دار، آینده ی سنت ها و فرهنگ اصیل شهر و کشور در دنیای کنونی است که در آن بسیاری از سنت ها در حال فراموشی هستند.
اسپرغم یادآور شد: انسان هر روزه با استفاده از تجربیات دیروز و روزهای قبل خود و دیگران زندگی می کند و در واقع انسان ها با تاریخ زندگی می کنند.
وی گفت: موزه ها می توانند به عنوان میراث بانان فرهنگی، واسطه ای برای حفظ و انتقال سنت ها از نسل های گذشته به نسل های آینده باشند.
این مدرس دانشگاه افزود: موزه ها به دلیل تنوع پذیری و قابلیت خارج شدن از کلیشه های رایج قادر هستند انواع مخاطب را جذب خود کنند.
جای خالی موزه های خصوصی و تخصصی
عضو هیات موسس شورای فعالان میراث فرهنگی کشور با اشاره به لزوم راه اندازی موزه های خصوصی و موزه های تخصصی اظهار داشت: خوزستان به دلیل برخورداری از تنوع قومیتی، وجود ادیان الهی و مشهور بودن به عنوان مهد تشیع نیاز به راه اندازی موزه ادیان دارد.
مجتبی گهستونی گفت: لازم است که مدیران میراث فرهنگی خوزستان به عنوان متولیان اصلی امر در این زمینه گام عملی بردارند، ابزار و اشیایی که در مجموعه گنجینه داران وجود دارد متعلق به بخشی از فرهنگ جامعه و نسل امروز است که در تشکیل و تقویت هویت جوان ایرانی می تواند سهم قابل توجهی داشته باشد.
وی با اشاره به تلاش هایی که در اندیمشک برای راه اندازی موزه راه آهن و موزه خصوصی دندان پزشکی رامهرمز در حال انجام است ، تاکید کرد: خوزستان با دارا بودن تاریخ و تمدنی طولانی از ظرفیت بالایی در راه اندازی موزه های خصوصی برخوردار است که البته این مهم تاکنون محقق نشده است.
این فعال میراث فرهنگی گفت: سیلاب اخیر نشان داد که جانمایی موزه در پارک جزیره اهواز واقع در رودخانه کارون اشتباه بوده است.
وی ادامه داد: این موزه از ابتدا برای میراث فرهنگی طراحی نشده و متعلق به موزه آب بود اما بعدها به دلایل خاصی به میراث فرهنگی واگذار شد.
گهستونی با اشاره به اینکه موزه ها حافظه جمعی نسل های مختلف را حفظ می کنند یادآور شد: خوزستان باتوجه به ظرفیت های بی شماری که دارد زمینه ساخت موزه های متنوع را دارد اما وضعیت موزه ها در این استان خوب نیست .
وی ادامه داد: در شهرستان ایذه و منطقه هفت تپه اقدامات اثربخشی صورت گرفته است اما باتوجه به ظرفیت های نهفته این اقدامات همچنان کم است.
موزه ها به نوعی رسانه هستند
مشاور استاندار در امور فرهنگی و هنری با اشاره به لزوم توجه به نخبگان، رسانه ها و تشکل های مردم نهاد گفت: نهادهای بسیاری در خوزستان قابلیت راه اندازی موزه های تخصصی را دارند اما در این زمینه کوتاهی شده است.
رضا کیانی گفت: ما انسانها از یک سو گذشته را دوست داریم تا خاطرات مان فراموش نشود و از سویی دیگر آینده را دوست داریم تا آرزوهایمان تحقق پیدا کند از همین رو ما با سفر به گذشته از طریق موزه ها ، راه آینده را هموار می کنیم.
وی با بیان اینکه موزه ها نوعی رسانه هستند ادامه داد: موزه ها هم ابزار پیام رسانی و هم مخاطبان خاص خود را دارند، ابعاد نمایشی و هویتی موزه ها باید ما را به ابعاد اجتماعی، فلسفی و اقتصادی موزه ها نزدیک کند.
مدیر موزه مردم‌شناسی شوشتر در این نشست گفت: تمام ابزار مورد استفاده مردم در خانه و ابزار کار کهن دیار شوشتر به همراه تمام آیین‌های مختلف مردم شوشتر همانند مراسم شادی و لباس محلی بومیان قابلیت به نمایش گذاشتن در موزه ها را دارد.
پیشکسوت حوزه میراث فرهنگی و از مجموعه داران شهرستان شوشتر بیان داشت: بیشتر اشیایی که قابلیت نمایش در موزه مردم شناسی دارند به مشاغل سنتی شوشتر مربوط هستند که از جمله اینها می توان به ابزار مسگری، آهنگری، نمدمالی، خراطی و طناب ‌ریسی و اشاره کرد که جزو مشاغل منسوخ شده‌اند.
عباس نژاد فتحی افزود: وسایل مربوط به چلنگری (آهنگری سنتی) مانند قفل‌های قدیمی و باستانی، ابزار دوخت البسه سنتی و قدیمی زنان و مردان، وسایل خانگی مربوط به قبل از انقلاب صنعتی، و نیز آثار مکتوبی که در شوشتر وجود دارد قابلیت نمایش در معرض دید عموم را دارند.
نخستین جلسه از سلسله نشست های میراثی خانه سازمان های مردم نهاد خوزستان با برگزاری نکوداشت روز جهانی موزه با عنوان «موزه های خانگی به مثابه یک شهر» با هدف پاسداشت شعار سال روز جهانی موزه با عنوان «موزه به مثابه کانون های فرهنگی آینده سنت ها» با حضور برخی مجموعه داران، فعالان میراث فرهنگی و گردشگری در اهواز برگزار شد.
9887/

http://www.khozestan-online.ir/fa/News/119392/توسعه-پایدار-آبادان،-مستلزم-مطالعه-تاریخ-و-شهرسازی--عصر-طلایی-آن-است
بستن   چاپ