پیام خوزستان
کشت تابستانه در بخشی از روستاهای سیل زده خوزستان امکان پذیر نیست
سه شنبه 21 خرداد 1398 - 20:51:52
پیام خوزستان - اهواز - امام جمعه اهواز مهم ترین مطالبه روستائیان سیل زده از دولت را فراهم کردن امکان کشت تابستانه عنوان کرد و گفت: اکنون به دلیل رسوب گذاری و یا آماده سازی نشدن زمین ها بسیاری از اراضی قابل کشت نیست.

به گزارش ایرنا حجت الاسلام سید عبدالنبی موسوی فرد سه شنبه در نشست تخصصی واکاوی سیلاب 98-97 در سالن همایش های گیت بوستان اظهار داشت: در خشکسالی گذشته تعداد زیادی از کشاورزان دچار خسارت های فراوان شدند و امسال نیز به دلیل ترسالی و سیل، محصول خود را از دست دادند.
وی اضافه کرد: متاسفانه بخش زیادی از نخلستان ها نیز که در سال های گذشته به دلیل خشکسالی آسیب دیده بود، در سیل امسال از بین رفته یا به ثمر ننشستند.
موسوی فرد با بیان اینکه چهره دیگر این سیل نعمت الهی و پر آب شدن تالاب ها، مخازن سدها و تغذیه سفره های زیرزمینی بوده، از عدم برنامه ریزی برای آبگیری کانون های ریزگرد خوزستان انتقاد کرد و گفت: با وقوع سیل امید داشتیم که کانون های گرد و غبار آبگیری می شود و برای مدتی ریزگرد به صفر می رسد اما بعد مشخص شد که به دلیل نبود برنامه ریزی این فرصت از دست رفت و کانون ها به قوت خود باقیست.
نماینده ولی فقیه در خوزستان همچنین با تاکید بر شناسایی و بررسی نقاط قوت و ضعف در سیلاب اخیر افزود: اگر از دهه 80 رودخانه ها به درستی مدیریت شده بود اکنون با خسارت های کمتری روبرو می شدیم.
وی اضافه کرد: اگر چه برای مدیریت سیل اقدامات خوبی انجام شده بود اما شرایط مناطق سیل زده بسیار نامناسب است و با وجودی که مردم به خانه ها بازگشته اند، به دلیل آبگرفتگی یک ماهه بیشتر خانه ها به طور کلی تخریب شده و یا آسیب جدی دیده است.
موسوی فرد تصریح کرد: روستاهای بخش بامدژ، شوش، حمیدیه، شعیبیه، اهواز، دشت آزادگان و هویزه، قبل از وقوع سیل، سیل زده بودند و تنها کاری که سیلاب کرد این بود که توجه مسئولان را به وضع بحرانی آنها جلب کرد.
وی با تاکید بر عملی شدن وعده های مسئولان، از آنها خواست آنطور با مردم سیل زده برخورد کنند که اگر خانواده و دوستان آنها در سیل دچار آسیب می شدند، با آنها رفتار می کردند.
*خانه سازی در مسیر سیل
استاندار خوزستان نیز در این نشست از صدور مجوزهای دولتی برای خانه سازی در محل عبور سیلاب های رودخانه کارون انتقاد کرد.
غلامرضا شریعتی افزود: در «نهر بحره» که سیلاب بر طبیعی رودخانه کارون به شمار می رود، با مجوزهای دولتی خانه سازی شده، در حالی که دستگاه متولی رودخانه نیز به این مساله اعتراضی نکرده بود.
وی تاکید کرد: سیلاب اخیر مسئولان را به خود آورد که از رفتارهای انفعالی بپرهیزند و صلاح درازمدت استان را لحاظ کنند.
شریعتی همچنین با اشاره به سه اصل کلی در مدیریت سیلاب اخیر گفت: جلوگیری از تلفات جانی، حفظ پایداری سدها و حداقل خسارت اقتصادی در قالب ممانعت از آبگرفتگی شهرهای استان، اصولی بود که در این سیل رعایت شد.
وی افزود: در سه حوضه سیلابی، سدهای استان در شرایط طبیعی نبود، سد دز بیش از 50 سال عمر داشت، سد گتوند مشکلات مخصوص به خود را داشت و سد کرخه نیز برای نخستین بار چنین حجم ذخیره ای را تجربه می کرد.
شریعتی در ادامه با اشاره به ضرورت تشریح مباحث علمی برای جامعه اظهار داشت: کار کارشناسی و علمی در پشت درهای بسته مشکل ما را حل نمی کند، بحث های علمی و تخصصی باید به روشنی برای مردم تبیین شود تا اطلاعات عمومی و دانش آنها افزایش یابد.
وی اضافه کرد: به طور نمونه لایروبی رودخانه ها به یک مطالبه عمومی تبدیل شده و مسئولان متهم به کم کاری هستند در حالی که لایروبی تاثیر چندانی در کاهش اثرات سیل ندارد، این مساله نشان می دهد که آگاهی مردم نسبت به مسائل علمی بالا نیست و دلیل آن روبرو نشدن متخصصان با جامعه است.
شریعتی اجرای کانال های سیلاب بر را در کاهش سیل موثرتر دانست و گفت: در حوضه رودخانه زهره و مارون، کانال های سیلاب بر امسال توانست سیلاب ها را مهار کند.
به گفته وی اگر چه سیلاب با اقدامات کارشناسی و علمی، مدیریت شد اما می توانستیم شرایطی بوجود بیاوریم که مردم نگرانی و دغدغه کمتری داشته باشند.
استاندار خوزستان همچنین با اشاره به طرح های مهار ریزگردها در خوزستان گفت: در این طرح تا کنون بیش از 180 میلیون دلار هزینه شده، در صورتی که با اقدامات کارشناسی می توانستیم از اعتبارات بهره بیشتری ببریم، به طور نمونه اگر علم بیشتری داشتیم از اعتبارات این بخش برای احیای انهار سیلاب بر کارون استفاده می کردیم که می توانست در زمان خشکسالی و ترسالی مفید باشد، اما هیچکدام از کارشناسان این طرح را پیشنهاد نداده بود.
وی همچنین گفت: شورای امنیت کشور برای منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر تشکیل جلسه داده و برای شرکت در آن به تهران سفر کرده بودم.
*40 هزار نفر در محاصره سیلاب
فرمانده سپاه ولیعصر خوزستان نیز در ادامه این سمینار با تاکید بر بررسی تبعات اجتماعی سیلاب اخیر، گفت: در سیلاب امسال 40 هزار نفر از مردم در مقابل تخلیه روستاها مقاومت کرده و حاضر به تخلیه خانه های خود نشده بودند.
سرتیپ پاسدار حسن شاهوارپور افزود: این افراد در خانه های خود در روستاهایی که در محاصره سیلاب قرار داشت باقی ماندند و ناچار بودیم به وسیله قایق و بالگرد به آنها امدادرسانی کنیم.
وی تبعات اجتماعی سیلاب را دغدغه اصلی شورای تامین استان دانست و اضافه کرد: یکی از مسائل ما اقناع مردم بود، زیرا آنها حجم و میزان خسارت سیلاب را باور نداشتند و تا آخرین دقایق، در مقابل تخلیه روستاها مقاومت می کردند.
شاهوارپور تاکید کرد: علاوه بر پایداری سدها، شرایط مردم در پایین دست باید مورد توجه باشد، زیرا اگر بنا باشد مردم پایین دست را فراموش کنیم با مشکل روبه رو می شویم.
وی با اشاره به اختصاص 10 اردوگاه راهیان نور به اسکان سیل زدگان، گفت: بسیار از اقدامات وظیفه سپاه نبوده اما با دستور مقام معظم رهبری همانطور که در جنگ حضور یافتیم، برای مدیریت این بحران نیز مشارکت کردیم، همانطور که در طرح مقابله با ریزگرد چهار هزار هکتار نهالکاری را اجرا کردیم.
شاهوارپور همچنین نسبت به احتمال تکرار سیل در زمستان آینده هشدار داد و از مسئولان خواست که با کار جهادی، تقویت سیل بندها را در روستاهایی که احتمال آبگرفتگی وجود دارد در دستورکار قرار دهند.
*سوءاستفاده موافقان انتقال آب
نماینده مردم اهواز، باوی، حمیدیه و کارون در مجلس شورای اسلامی با انتقاد از سوء استفاده موافقان طرح های انتقال آب کارون از سیلاب اخیر گفت: ما دچار مدیریت بخشی شده ایم، در زمانی که مردم خوزستان درگیر سیل بزرگ بودند، بسیاری در کشور به دنبال اجرای سیاست های انتقال آب از خوزستان بودند.
علی ساری اظهار داشت: وقتی سدسازی در خوزستان به حالت اشباع رسیده چه دلیلی برای ادامه سیاست های سدسازی وجود دارد.
وی افزود: ثروت نفتی خوزستان در اختیار تمام کشور است اما در شرایط سخت بازهم وزارت نیرو در پی توجیه سدسازی است.
*توافق منطقه ای برای سیل
رئیس مجمع نمایندگان خوزستان نیز در این نشست، نبود تفاهم نامه و نظام نامه با کشورهای همسایه را از خلاءهای مدیریت سیلاب اخیر دانست و گفت: در سیلاب بهار 98 به دلیل نبود توافقنامه با کشور عراق در مدیریت سیلاب های کرخه در تالاب مرزی هورالعظیم با مشکل مواجه شدیم.
قاسم ساعدی افزود: عراقی ها نسبت به تخلیه آب هورالعظیم (از محل دایک مرزی منتهی به چذابه) به بخش عراقی این تالاب معترض بودند که دلیل آن ناهماهنگی در مدیریت سیلاب بوده است، این ناهماهنگی منجر به اقداماتی شد که برگشت آب به بخش ایرانی هورالعظیم را به دنبال داشت.
وی همچنین خواستار تعیین سهم قصور هر دستگاه در مدیریت سیلاب اخیر در خوزستان شد.
ساعدی ضمن تاکید بر ترمیم دایک مرزی هورالعظیم افزود: کارگروه علمی مشاوره ای متشکل از اساتید دانشگاه ها و صاحبنظران برای بررسی سیلاب اخیر تشکیل شود.
طغیان رودخانه‌های کرخه، دز و کارون در بهار امسال، 21 شهرستان را در خوزستان تحت تأثیر قرار داد و 374 روستا به صورت جزئی و کلی تخلیه شدند.
طبق گزارش جمعیت هلال احمر خوزستان، به 256 هزار و 701 نفر در استان (بیش از 46 هزار و 808 خانوار) امدادرسانی شده است.
9754/6002

http://www.khozestan-online.ir/fa/News/122793/کشت-تابستانه-در-بخشی-از-روستاهای-سیل-زده-خوزستان-امکان-پذیر-نیست
بستن   چاپ