پیام خوزستان
جهش تحصیلی و تاثیرات آن بر دانش آموز
پنجشنبه 17 مرداد 1398 - 10:45:37 AM
ایرنا
 پیام خوزستان- طرح جهش تحصیلی در دوره تحصیلی ابتدایی قابل اجراست و دانش‌آموز در ابتدا از سوی مدرسه به اداره آموزش و پرورش منطقه ، و سپس به اداره آموزش و پرورش استثنایی برای انجام مراحل سنجش معرفی می‌شود ؛ در این طرح دانش آموز باید کارنامه تحصیلی در سطح بالایی داشته باشد و سپس در آزمون های هوش و تئوری شرکت کند.

برخی خانواده ها با تفکر اینکه فرزند آنها توانایی و هوش بالایی را برای جهش تحصیلی و گذراندن سریع دوره تحصیل خود دارد اقدام به ثبت نام دانش آموز خود در این طرح می کنند در حالی که بسیاری از خانواده ها با این طرح آشنا نیستند. 

اما چیزی که در این طرح کمتر مورد توجه قرار می گیرد اثرات روحی و روانی است که بر دانش آموز می گذارد چرا که دانش آموز باید با دانش آموزانی همکلاس شود که 2 سال از او بزرگتر بوده و رفتارهای متفاوتی دارد.

خوزستان از جمله استان هایی است که سالیانه تعداد قابل توجهی از دانش آموزان در این طرح ثبت نام می کنند و خانواده ها تمایل دارند که فرزندان آنها در این طرح شرکت کنند، درحالی که خانواده ها برای شرکت کودک خود در جهش تحصیلی در ابتدا باید با تمامی جوانب این طرح آشنا شوند تا در آینده سلامت و تحصیل فرزند آن ها دچار صدمه نشود.

می خواهم دخترم با برادرش هم دوره تحصیلی باشد

زهرا احمدی مادر یکی از دانش آموزانی است که دختر خود را در این طرح ثبت نام کرده بود تا دخترش از پایه چهارم به پایه ششم جهش تحصیلی داشته باشد.

وی بیان کرد: دخترم در پایه چهار ابتدایی درس می خواند و با توجه به خوب بودن نمرات و درسش، معلمش او را برای شرکت در طرح جهش تحصیلی تایید کرد و برای شرکت او در این طرح رضایت داشتیم.

وی افزود: پسرم در سال تحصیلی جدید در پایه ششم تحصیل خواهد کرد و می خواستم که دخترم هم با شرکت در طرح جهش تحصیلی همزمان با برادرش در این پایه تحصیل کند و به برادر خود در درس هایش کمک کند.

این مادر دانش آموز ادامه داد: دخترم برای آزمون جهش تحصیلی بسیار نگران بود و استرس داشت و موفق نشد که در این آزمون نمره قبولی را دریافت کند.

وی با اشاره به اینکه اطلاعات کافی از این طرح ندارم و تنها جهش تحصیلی فرزندم اهمیت دارد گفت: با وجود اینکه می دانم دخترم با دانش آموزانی که 2 سال بزرگتر از او هستند همکلاس می شود اما اگر باز هم امکانش باشد دخترم را در این طرح ثبت نام می کنم.

جهش تحصیلی را توصیه نمی کنم

 رییس اداره آموزش و پرورش استثنایی خوزستان  بیان کرد: جهش تحصیلی را برای دانش آموزان توصیه نمی کنم و از خانواده ها تقاضا دارم که فرزندان خود را برای شرکت در این طرح مجبور نکنند.

علی ممبینی گفت: بهتر است که به دانش آموزان این اجازه را بدهیم که روند رشد سنی و عقلی خود را به صورت طبیعی در دوره تحصیل خود طی کنند و کودکان خود را به اجبار با دانش آموزانی که 2 سال از آنها بزرگتر هستند همکلاس نکنیم.

وی افزود: زمانی که دانش آموز به لحاظ سنی و قدی با همکلاسان خود متفاوت باشد دچار مشکلات روحی و روانی زیادی می شود که می تواند بر تحصیل آنها نیز تاثیر گذار باشد و امکان سازگار شدن با کلاس درس را نداشته باشند.

ممبینی گفت: اجرای این طرح به ویژه برای جهش از پایه اول به سوم ابتدایی به هیچ وجه توصیه نمی شود چرا که دانش آموز در این دوره در ابتدا با زبان و دروس مختلف و آموزش آشنا شده و ممکن است با شرکت در این طرح در آموزش دچار مشکل شود.

وی ادامه داد: طرح جهش تحصیلی برای دانش آموزانی امکان اجرا دارد که بهره هوشی بالایی دارند و از نظر  سطح هوش با سایر دانش آموزان متفاوت هستند و برای هر سطحی از هوش قابل اجرا نیست، هر چند باز هم به دلیل مشکلات روحی و جسمی که ممکن است برای کودک به همراه داشته باشد برای این گروه نیز چندان توصیه نمی شود.

وی گفت: من مخالف کامل اجرای این طرح نیستم اما خانواده  نباید به دلایل مختلف از جمله چشم و هم چشمی ، انتظاراتی فراتر از توانایی فرزند خود و بدون اطلاع کامل از این طرح ،دانش آموز خود را مجبور به شرکت در جهش تحصیلی کند و به فرزند خود فشار روانی و نگرانی و اضطراب وارد کند.

ممبینی بیان کرد: شرکت در این طرح به لحاظ علمی و کارشناسی برای دانش آموزان توصیه نمی شود و از خانواده ها تقاضا داریم از این طرح اطلاعات بیشتری را کسب کنند تا سلامت روحی و جسمی فرزند خود را به خطر نیندازند.

بگذارید فرزندانتان کودکی کنند

رییس اداره آموزش و پرورش استثنایی خوزستان افزود: برخی خانواده ها برای اینکه فرزندان خود را به اجبار در طرح جهش تحصیلی شرکت دهند آنها را در کلاس های خصوصی و تقویتی مختلف ثبت نام می کنند و فرزند خود را زیر فشار زیادی قرار می دهند که این کار می تواند به سلامتی فرزند آنها لطمه وارد کند.

وی گفت: بهتر است که اجازه دهیم کودکان ما دوره کودکی خود را با هم و سن و سال ها خود سپری کنند و دوره تحصیلی خود را به طور منظم سپری کنند.

آمار بالای ثبت نام دانش آموزان خوزستانی در جهش تحصیلی

رییس اداره آموزش و پرورش استثنایی خوزستان افزود: سالیانه به طور متوسط 800 دانش آموزخوزستانی در پایه ابتدایی برای شرکت در این طرح ثبت نام می کنند که آمار بسیار بالایی است؛این دانش آموزان در آزمون هایی که اداره استثنایی برگزار می کند شرکت داده می شوند و افرادی که شرایط لازم برای جهش تحصیلی را داشته، انتخاب و در کنار شرکت در این آزمون سابقه تحصیلی و نمرات دانش آموز نیز مورد بررسی قرار می گیرد.

ممبینی ادامه داد: امسال نیز 800 دانش آموز در طرح ثبت نام کردند که 35 درصد از این تعداد در آزمون طرح قبول شده و مجوز شرکت در این طرح را دریافت کردند.

اختلال در "طرح واره " کودکان با شرکت در جهش تحصیلی

یک دکترای روانشناس عمومی در خصوص مضراتی که این طرح می تواند برای کودک داشته باشد یان کرد: توصیه می شود که کودکان با گروه سنی خود دوره تحصیلی خود را سپری کند.

شهناز نعمتی ادامه داد: اجبار خانواده برای شرکت کودکان خود برای شرکت در طرح جهش تحصیلی اشتباه است؛ در این طرح کودکان باید با افرادی همکلاس شوند که 2 سال بزرگتر از آنها است و اخلاق و رفتارهای متفاوتی دارند این کار باعث می شود که "طرح واره" ( دوران و مراحل رشد کودک) دچار اختلال شود.

وی گفت: یک کودک برای شرکت در این طرح دچار نگرانی می شود که اگر این نگرانی زیاد شود در بلند مدت تبدیل به اختلال روحی و وروانی ، و یا دچار اضطراب مداوم می شود.

این روانشناس ادامه داد: وقتی کودک زیر تاثیر اضطراب قرار گیرد دچار افزایش ضربان قلب و اختلال در عملکرد روده و معده می شود، پس شرکت دادن کودکان در این طرح نه تنها می تواند مشکلات روحی و روانی را به دنبال داشته باشد در مواردی سلامت فرد را نیز تهدید می کند به همین دلیل توصیه می شود که خانواده فرزندان خود را برای شرکت در این طرح مجبور نکند و آنها را زیر فشار قرار ندهند؛ این طرح برای افراد خاصی است که بهره هوشی بسیار بالایی دارند.


http://www.khozestan-online.ir/fa/News/130103/جهش-تحصیلی-و-تاثیرات-آن-بر-دانش-آموز
بستن   چاپ