پیام خوزستان
طرح مدیریت پسماند حفاری خوزستان تاییدیه محیط زیست ندارد
جمعه 25 مرداد 1398 - 21:49:45
پیام خوزستان - اهواز- مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان با اشاره به ضرورت اجرای مدیریت پسماند حفاری درمجاورت دکل ها و مخازن نفتی استان، گفت: با این وجود طرحی که هفته گذشته با عنوان مدیریت پسماند حفاری به روش بیولوژیک (کمپوستینگ) در چاه شماره 50 نفت سفید اجرایی شد هنوز در مرحله آزمایشی است و تایید محیط زیست را ندارد.

محمد جواد اشرفی روز یکشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا و در پاسخ به این سوال که آیا این طرح دارای پایش های لازم زیست محیطی است یا خیر، توضیح داد: یکی از معضلات اصلی صنعت نفت و عملیات حفاری وجود گل، لجن و پسماندهای حاصل از آن است که در کشور ما رهاسازی می شوند و آلودگی های زیست محیطی فراوانی را برای محیط اطراف ایجاد می کنند.
وی افزود: در حال حاضر یکی از شرکت های دانش بنیان با بهره گیری از دانش فنی داخلی و تکنولوژی بومی اقدام به ارائه طرح مدیریت پسماند حفاری به روش بیولوژیک (کمپوستینگ) کرده که هفته گذشته در چاه شماره 50 نفت سفید به صورت آزمایشی فعالیت آن آغاز شد.
مدیرکل اداره حفاظت محیط زیست خوزستان اظهارنظر درباره موفقیت آمیز بودن این طرح بدون انجام پایش های زیست محیطی را زود دانست و افزود: تاکنون این اداره کل از خاک حاصل از فرآیندهای این طرح نمونه برداری نکرده و هنوز نمی دانیم که تاثیرات آن بر روی آب های به چه نحوی است.
به گفته اشرفی بررسی چگونگی تاثیر اجرای این طرح بر آب های زیر زمینی ، از طریق چاه های مشاهده ای ممکن است.
وی با بیان اینکه امیدوار هستیم که این طرح به به صورتی باشد که مجری پروژه و آزمایشگاه معتمد اعلام کرده، ادامه داد: اما در هر صورت راستی آزمایی آن ضروری است تا اگر این نحوه از مدیریت پسماند حفاری قابلیت عملیاتی شدن را دارد در دیگر چاه های نفتی کشور تسری داده شود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان یادآور شد: بعد از انجام آزمایش ها و پایش های دوره ای اگر مطمئن شویم که این طرح بر روی منابع آب و خاک منطقه تاثیر سویی ندارد، آن را تایید خواهیم کرد.
وجود پسماند حفاری بدون هیچ اقدام زیست محیطی موثر
این عضو شورای برنامه ریزی استان پسماندهای حاصل از حفاری های نفتی را یکی از چالش های زیست محیطی عنوان کرد و گفت: در حال حاضر هیچ اقدام زیست محیطی موثری برای رفع عوارض رهاسازی و یا دفع پساب های حفاری صورت نمی گیرد.
اشرفی این شرایط را ناشی از محدودیت های صنعتی مجموعه های نفتی دانست و از ذکر جزییات بیشتر در این خصوص خودداری کرد.
فعالیت های نفتی در هورالعظیم و بروز آلودگی ها
وی همچنین در بخش دیگری از این گفت وگو به موضوع سیلاب استان و ایجاد برخی نگرانی های زیست محیطی اشاره کرده و گفت: در فرآیند تولید نفت، خاک های آغشته به مواد نفتی حاصل می شود که در زمان سیلاب خوزستان ممکن بود با مخلوط شدن با آب به انتشار آلودگی های گسترده ای منجر شود.
اشرفی ادامه داد: اما باید توجه داشت که فعالیت های نفتی که به عنوان مثال در هورالعظیم صورت می گیرد به ناچار آلودگی هایی را هم به دنبال دارد اما در دوره بحران با تدابیری که در منطقه صورت گرفت، این آلودگی به حداقل رسد.
وی افزود: همچنین در بازدیدی که طی چند روز گذشته از هورالعظیم انجام شد، اثرات زیست محیطی نامطلوب ناشی از سرایت لجن های حفاری در محیط های آبی مشاهده نشده است.
بر اساس گزارش ایرنا این طرح که برای نخستین بار در کشور به بهره برداری رسیده است، روز دوشنبه هفته گذشته طی آیینی در راستای حفظ و صیانت از منابع طبیعی و محیط زیست به طور آزمایشی در حفاری یکی از چاه‌های میدان نفت سفید و در منطقه حفاظت شده زیستی به اجرا در آمد.
پسماندهای حفاری اغلب حاصل فعالیت‌های عملیات حفاری شامل سیالات حفاری مازاد بعد از استفاده و کنده های حفاری از اعماق زمین و آب‌های ناشی از شست و شو و خنک سازی دستگاه‌های حفاری هستند که به لحاظ فیزیکی به دو دسته جامدات و مایعات تقسیم می‌شوند و برای مدیریت و کنترل آنها از روش‌های مختلفی استفاده می‌شود.
در روش مدیریت پسماند حفاری به روش بیولوژیک (کمپوستینگ)، این پسماندها جداگانه مدیریت خواهند شد؛ جامدات به روش زیستی (کمپوست سازی) و مایعات بسته به کیفیت اولیه خود به سه روش شیمیایی، جاذب های زیستی و تبخیر- میعان، بازیافت می‌شوند.
9931/6002

http://www.khozestan-online.ir/fa/News/130699/طرح-مدیریت-پسماند-حفاری-خوزستان-تاییدیه-محیط-زیست-ندارد
بستن   چاپ