پیام خوزستان
/گزارش/
سگ‌های بلاصاحب اهواز جمع‌شدنی‌اند؟
يکشنبه 27 مرداد 1398 - 13:26:37
پیام خوزستان - یکی از معضلات جدیدی که در سال‌های اخیر به انبوه مشکلات شهری اهواز افزوده شده، پرسه زدن سگ‌های ولگرد به صورت گله‌ای در اهواز است. گله‌های سگ را نه تنها در پارک‌ها بلکه می‌شود حتی در خیابان‌های هسته مرکزی شهر دید.
هرازگاهی هم شهروندان و مخصوصا کودکان مورد حمله سگ‌ها قرار می‌گیرند و این حمله‌های ناگهانی، رعب و وحشت زیادی ایجاد می‌کند. علاوه بر ترس و نگرانی ناشی از حمله سگ‌ها، خطر حیوان‌گزیدگی سلامت را هم تهدید می‌کند.
به گزارش ایسنا - منطقه خوزستان، برخی از سگ‌های بلاصاحب به بیماری هاری مبتلا هستند؛ هاری بیماری ویروسی است که موجب التهاب مغزی حاد می‌شود. مرگ در صورت ابتلا به هاری تقریبا قطعی است.

بنا به گفته دکتر ایرج نظری، رئیس دانشگاه علوم پزشکی اهواز، در سال 97، تعداد 8 هزار حیوان‌گزیدگی در مناطق تابعه این دانشگاه گزارش شده است.
وی همچنین از هزینه‌کرد 3 میلیون تومانی برای هر مورد حیوان‌گزیدگی خبر داد.
وضعیت سگ‌های ولگرد تا حدی در اهواز جدی شده که این موضوع در بیشتر جلسات شورای سلامت خوزستان و شهرستان‌ها مطرح می‌شود و مسئولین دنبال راه حلی برای این مشکل هستند. در نهایت، بهترین راه عقیم‌سازی سگ‌های ولگرد عنوان شده است.
همچنین سایت نگهداری و عقیم‌سازی سگ‌های ولگرد اهواز جهت نگهداری، معاینه، واکسیناسیون و عقیم‌سازی سگ‌های بلاصاحب با وسعت 7 هزار مترمربع و با اعتبار 700 میلیون تومان در منطقه صفیره جنب سایت دفن پسماند از تیرماه توسط شهرداری اهواز راه‌اندازی شد.

این سایت دارای بخش قرنطینه، اتاق معاینه، اتاق ریکاوری، اتاق عمل، داروخانه، شش غرفه (قفس) نگهداری سگ‌ها، اتاق یوتانایز، دستشویی، حمام، سپتیک و منابع آب است. هر چند قفس‌های سگ‌ها دارای کولر آبی هستند، با توجه به شدت گرمای هوا به نظر می‌رسد باید شرایط مطلوب‌تری برای این قفس‌ها فراهم شود.
پس از زنده‌گیری سگ‌های سطح شهر توسط پیمانکار سازمان پسماند و انتقال به سایت صفیره، سگ‌ها ابتدا به حوضچه (وان کنه) انتقال داده می‌شوند و پس از شستشو و تمیز شدن پوست و بدن آنها از آلودگی و حشرات، به واحد قرنطینه انتقال می‌یابند. در واحد قرنطینه با حضور تیم پزشکی و در محل اتاق معاینه ابتدا سگ‌ها از نظر بیماری‌های مشترک بررسی می‌شوند و در صورتی که آیتم‌های سلامتی را داشته باشند، در اتاق عمل سگ‌های ماده و نر، عقیم می‌شوند.
سگ‌ها بعد از عمل در اتاق ریکاوری، دوره نقاهت خود را به مدت سه تا 10 روز در قفس‌های مخصوص ماده و نر می‌گذرانند تا بهبود یابند و پس از بهبود، واگذار یا رهاسازی می‌شوند. همچنین تمام سگ‌های عقیم شده پلاک‌‌گذاری می‌شوند.

به گزارش ایسنا، محمدرضا قنواتی، مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری اهواز، در حاشیه بازدید خبرنگاران از سایت زنده‌گیری و عقیم‌سازی سگ‌های ولگرد در خصوص اقدامات انجام شده از زمان آغاز فعالیت این سایت، اظهار کرد: سایت عقیم‌سازی سگ‌های ولگرد اهواز با خاک‌ریزی و ایجاد روشنایی، از تیرماه امسال آغاز به کار کرد. ظرفیت این سایت، بالغ بر 780 سگ است اما به دلیل گرانی نگهداری آنها، ماهانه تنها 60 سگ از سطح شهر جمع‌آوری و عقیم می‌شوند. سگ‌ها پس از عقیم‌سازی مجددا به شهر برگردانده می‌شوند.
وی تصریح کرد: هر قلاده سگ، روزانه یک و نیم تا دو کیلوگرم گوشت نیاز دارد، به همین دلیل نگهداری بیش از ماهانه 60 سگ از توان شهرداری خارج است. همچنین هزینه هر سگ از ورود تا خروج در این سایت، یک میلیون تومان است.
قنواتی عنوان کرد: این سایت تقریبا نخستین سایت عقیم‌سازی سگ در کشور است که با این امکانات، خدمات ارائه می‌دهد. طبق دستورالعمل وزارت کشور، در زمینه جمع‌آوری سگ‌های ولگرد 16 ارگان باید با ما همکاری کنند اما هیچ ارگانی در این راستا به وظیفه خود عمل نمی‌کند و شهرداری به تنهایی و یک تنه این کار را انجام می‌دهد.

وی در خصوص میزان مشارکت سایر ارگان‌ها در این زمینه گفت: به طور مثال میزان مشارکت دانشگاه علوم پزشکی صفر بوده است. محیط زیست نیز باید محلی برای نگهداری این سگ‌ها پس از عقیم‌سازی تعیین کند تا مردم شاهد کم شدن تعداد سگ‌ها باشند زیرا ما پس از عقیم‌سازی، سگ‌ها را مجددا در شهر رها می‌کنیم. همچنین در حال حاضر دامپزشک با هزینه خود ما در این محل کار می‌کند که باید بهداشت و دامپزشکی در این زمینه با ما همکاری کنند.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری اهواز بیان کرد: علاوه بر عدم همکاری ارگان‌ها با ما، حامیان هم با ادعاهای مختلف در کار ما سنگ‌اندازی می‌کنند.
وی با اشاره به تعداد سگ‌های بلاصاحب شهر، ادامه داد: طبق آماری که حامیان محیط زیست و سمن‌ها اعلام کرده‌اند، بالغ بر 6 هزار سگ ولگرد در شهر اهواز وجود دارد اما این آمار دقیق نیست.
قنواتی با بیان اینکه تاکنون 120 قلاده سگ در این سایت عقیم‌سازی شده است، بیان کرد: اگر به ما اعتبار تزریق شود، قطعا سرعت کار بالاتر می‌رود.

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری اهواز تصریح کرد: سگ‌ها از حیواناتی هستند که تولیدمثل آنها بالا است، هر سگ سالانه دو بار وضع حمل می‌کند. دوره بارداری سگ 63 روزه است و در هر زایمان بین پنج تا 12 توله به دنیا می‌آورد بنابراین اگر یک سگ در یک زایمان کمترین تعداد یعنی پنج توله به دنیا بیاورد، در سال 10 سگ دیگر افزوده است.
وی افزود: قطعا عقیم‌سازی در کاهش تعداد سگ‌ها تاثیرگذار است زیرا از 120 قلاده سگی که تاکنون عقیم‌سازی شده‌اند، حدود 40 تا 50 قلاده، ماده بوده‌اند و این موضوع در کنترل تولیدمثل تاثیرگذار است و تعداد سگ‌ها را در دو سه سال آینده به حداقل می‌رساند. همچنین پس از عقیم‌سازی، هم پرخاشگری سگ کمتر می‌شود و هم عمر آنها به یک‌سوم کاهش می‌یابد و بنابراین بعد از سه چهار سال تعداد آنها کم می‌شود.
قنواتی گفت: بیشترین شکایت مردم شهر اهواز به سایت پسماند، در خصوص آسیب‌های ناشی از سگ‌های ولگرد است اما ساماندهی سگ‌های ولگرد تنها توسط شهرداری امکان‌پذیر نیست و باید همه 16 ارگان با ما همکاری کنند.

همچنین پیش از این سیدمحسن موسوی‌زاده، عضو شورای شهر اهواز، در گفت‌وگویی با ایسنا اظهار کرده بود: به دلیل ظرفیت محدود سایت نگهداری سگ‌های ولگرد، ماهانه تنها 60 سگ از سطح شهر زنده‌گیری و عقیم‌سازی می‌شوند. با توجه به میزان کم زنده‌گیری و عقیم‌سازی و همچنین رهاسازی مجدد سگ‌ها در سطح شهر، مشکل وجود سگ‌های ولگرد برطرف نمی‌شود.
به گزارش ایسنا، بنا به گفته حامیان محیط زیست، حدود 6 هزار سگ ولگرد در اهواز وجود دارد که اکنون شهرداری اهواز تنها قادر به جمع‌آوری ماهانه 60 سگ ولگرد از سطح شهر است. با یک حساب سرانگشتی، به نظر می‌رسد نه تنها معضل پرسه زدن سگ‌های ولگرد در اهواز با این روند رفع‌شدنی نیست بلکه شاید روز به روز بر تعداد سگ‌های ولگرد اهواز افزوده شود.
گزارش از دلال آلبوشهبازی، خبرنگار ایسنای خوزستان
انتهای پیام

http://www.khozestan-online.ir/fa/News/130852/سگ‌های-بلاصاحب-اهواز-جمع‌شدنی‌اند؟
بستن   چاپ