پیام خوزستان
ادبیات اکنون و رخداد کم رنگ پند و اندرز
دوشنبه 30 بهمن 1396 - 11:58:58 AM
ایسنا - فرهنگی و هنری
خوزستان آنلاین - قاسم آهنین‌جان معتقد است: پند و اندرز در شعر و ادبیات امروز جایگاهی ندارد و متأسفانه جامعه هر چه بیشتر به سوی مدرنیته پیش می‌رود با معیارهای اخلاقی وداع می‌کند.
شاعر «کودکی‌ها در شب سقاخانه» در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا ـ منطقه خوزستان، تصریح کرد: ما به نوعی یا از این طرف یا از آن طرف بام می‌افتیم زیرا ما این آگاهی را نداریم که مدرنیته هیچ مغایرتی با سنتی بودن ندارد و فکر می‌کنیم مدرن بودن این است که از سنت‌هایمان دور بیافتیم.
وی خاطرنشان کرد: یکی از سنت‌های ادبی ما و سنتی که در شعر بوده همان موضوع پند و اندرز است. برای مثال شخص بزرگی مانند سعدی شیرازی می‌گفت من نصیحت می‌کنم.
آهنین‌جان با اشاره به این که بعد از پروین اعتصامی موضوع پند و اندرز دیگر در ادبیات ما رخ نمی‌دهد یا اگر رخ بدهد آن قدر کم رنگ است که به چشم نمی‌آید توضیح داد: برای همین است که جوامع امروزی دچار عصبیت می‌شود. این عصبیت اجازه نمی‌دهد که جامعه به سمت معناگرایی برود. در حالی که یکی از مصادیق معناگرایی همان پند و اندرز است.
سراینده «خون و اشراق بر ارغوان جوشن‌ها» یادآوری کرد: در زمان‌های قدیم مردم مکتب‌ خانه می‌رفتند و گلستان سعدی، کلیله و دمنه، خمسه نظامی و از همه مهم‌تر قرآن می‌خواندند ولی در زمان حال در مراکز رسمی مانند دبستان‌ها و دبیرستان‌ها دیگر خبری از ادبیات نیست.
او ادامه داد: وقتی که این‌ گونه موضوعات به‌روز و مرور نشوند خود به خود ارتباط با ادبیات قطع می‌شود و دیگر ادبیات و شعر وجود نخواهد داشت. متأسفانه نبود ادبیات باعث بروز بسیاری از نابهنجاری‌ها در جامعه می‌شود. حال آن که چه بسا کودکان، جوانان و حتی افراد مسن با خواندن یا شنیدن پند و اندرز از طریق شعر تأثیرات خوب و تغییرات اخلاقی به شکل مثبت بگیرند.
آهنین‌جان بیا بیان این که پند و اندرز بسیار نیکو و روی اخلاق جامه تأثیرگذار است در عین حال تاکید کرد: نبود ارتباط با ادبیات و جای خالی شعر به طور قطع نوعی خسارت و صدمه بر پیکر جامعه است.
شاعر مجموعه شعر «شاعر مرگ خویش می‌داند» با بیان این که پند و اندرز در گذشته و در شعرهای شاعرهایی مانند فردوسی، حافظ، مولانا و... بوده گفت: امروزه دیگر هم ارتباط با پند و اندرز قطع شده هم شاعرها بیشتر به مسایل زودگذر که ارزشی چندانی ندارند می‌پردازند. این در صورتی است که موضوعات والا و معنایی مانند پند و اندرز می‌تواند در زندگی انسان‌ها بسیار مؤثر باشد.
انتهای پیام

http://www.khozestan-online.ir/fa/News/29549/ادبیات-اکنون-و-رخداد-کم-رنگ-پند-و-اندرز
بستن   چاپ