پیام خوزستان
سهم 14 درصدي خوزستان از پروژه‌هاي تحقيقاتي مناطق نفت‌خيز جنوب
يکشنبه 19 دي 1395 - 10:48:46 AM
ايسنا

خوزستان انلاين- باقر پورقاسم با اشاره به اينکه از سال 85 تا 92 به‌طور متوسط 17 درصد اعتبارات مصوب پژوهشي در شرکت ملي مناطق نفت‌خيز جنوب جذب مي‌شد، اظهار کرد: با تمهيداتي که در مناطق نفت‌خيز انديشيده شد موفق شديم از سال 93 تا 95 بيش از اعتبارات مصوب اجباري جذب کنيم؛ زيرا اعتبارات مصوب به‌عنوان حداقل اعتبارات پژوهشي است، بر اين اساس در سال‌هاي 93 و 94 به‌طور متوسط هشت درصد و پيش‌بيني تا پايان 95 اين است که 6 درصد بيش از بودجه مصوب براي اعتبارات پژوهشي جذب شود.

 وي خاطرنشان کرد: در خصوص قراردادهاي مصوب نيز در سال‌هاي 93 و 94 به دليل دستورالعمل‌هاي وزارتي و تصميماتي که در شاکله وزارت اتخاذ شد، تعداد پروژه‌هاي مصوب به حداقل رسيده بود ولي در سال 95 با به جريان انداختن پروژه‌هاي از قبل تعريف‌شده و فضاي تصويب‌خواهي خوبي که فراهم شد، اکنون 6 پروژه انعقاد قرارداد شده، 9 پروژه تأييد و ابلاغ شده که در حال انعقاد قرارداد است و 24 پروژه نيز در حال تصويب‌خواهي هستند.

 رئيس پژوهش و فناوري شرکت ملي مناطق نفت‌خيز جنوب عنوان کرد: از مجموع پروژه‌هاي مصوب و در حال تصويب، چهار پروژه مربوط به دانشگاه شهيد چمران است که بعضي از آن‌ها ابلاغ شده و به‌زودي قرارداد آن‌ منعقد مي‌شود، بعضي از اين پروژه‌ها هم در حال تصويب‌خواهي هستند که بعد از تصويب‌خواهي قرارداد آن‌ها منعقد خواهد شد.

 پورقاسم با بيان اينکه اين آمار براي سال‌هاي آينده شرايطي به وجود مي‌آورد که به‌راحتي بتوانيم در زمينه‌هاي مختلف قراردادهاي لازم را داشته باشيم، گفت: بر اساس قانون، حوزه پژوهش تنها مي‌تواند با شرکت‌هاي دانش‌بنيان، پارک‌هاي علم و فناوري و دانشگاه‌ها طرف قرارداد باشد و امکان انعقاد قرارداد با شرکت‌هاي خصوصي وجود ندارد، مگر شرکت‌هاي خصوصي که در يک فناوري موردنياز حالت انحصار داشته باشند و شرکت توانمند ديگري نباشد با مجوز وزارت نفت مي‌توان قرارداد منعقد کرد.

 رئيس پژوهش و فناوري شرکت ملي مناطق نفت‌خيز جنوب با اشاره به ميزان هزينه‌کرد اعتبارات پژوهشي طي سال‌هاي 93 تا 95 افزود: در سال‌هاي 93 و 94 به ترتيب 8.4 و 14.1 ميليارد تومان و در سال 95 تاکنون نيز 2 ميليارد تومان اعتبار پژوهشي پرداخت شده و پيش‌بيني پرداخت تا پايان سال جاري در مجموع 16 ميليارد تومان است.

 پورقاسم با مقايسه تعداد و مبلغ پروژه‌هاي تحقيقاتي استاني نسبت به سال گذشته، گفت: سهم خوزستان از پروژه‌هاي تحقيقاتي جاري با تعداد پنج پروژه، 19 درصد از کل پروژه‌ها با اعتبار 29 ميليارد و 232 ميليون تومان است؛ همچنين از مجموع پروژه‌هاي منعقدشده، يک پروژه با اعتبار 9 ميليارد و 915 ميليون تومان با سهم 14 درصد از کل پروژه‌ها در سال پژوهشي فعلي (از مهر 94 تا مهر 95) به استان خوزستان اختصاص دارد. در سال پژوهشي فعلي، هيچ پروژه خاتمه‌يافته‌اي نداشته‌ايم.

 وي پروژه‌هاي جاري درون‌استاني در سال پژوهشي فعلي را شامل پروژه‌هاي ارتقاء مدل رياضي شبيه‌سازي مخازن هيدروکربني براي جريان سه فازي و سه بعدي، تدوين و توسعه دانش فني ساخت مته حفاري دندانه‌اي با انجام مطالعات راهبردي و به‌کار‌گيري فناوري‌هاي نوين، تدوين دانش فني و توليد انبوه مته حفاري PDC بدنه ماتريکسي، تدوين دانش فني توليد قطعات و تجهيزات صنعتي مورد نياز شرکت ملي مناطق نفت‌خيز جنوب به‌ترتيب با پيشرفت 95، 74، 30 و 6.22 برشمرد و گفت: اجراي پروژه نظارت بر ساخت آن‌ها‌ و پروژه افزايش ضريب بازيافت نفت در مخازن آسماري و بنگستان ميدان گچساران با استفاده از فناوري‌هاي نوين نيز آغاز شده است.

 رئيس پژوهش و فناوري شرکت ملي مناطق نفت‌خيز جنوب با اشاره به آمار پروژه‌هاي تحصيلات تکميلي (ارشد و دکتري) استان، گفت: تعداد پروژه‌هاي جاري اين بخش در ارتباط با دانشگاه‌هاي استان 59 پروژه است که 37 درصد کل پروژه‌ها را شامل مي‌شود؛ همچنين سهم خوزستان از پروژه‌هاي منعقدشده (با 36 پروژه) 35 درصد و خاتمه‌يافته (با 44 پروژه) 50 درصد کل پروژه‌هاي تحصيلات تکميلي در سال پژوهشي است.

 پورقاسم درباره تعداد پروژه‌هاي تحصيلات تکميلي خاتمه‌يافته در استان به تفکيک دانشگاه در سال پژوهشي فعلي، اظهار کرد: دانشگاه‌هاي آزاد اسلامي اهواز، شهيد چمران، صنعت نفت، خليج فارس، آزاد ماهشهر، آزاد اميديه و آزاد شوشتر به‌ترتيب 18، 10، هفت، سه، سه، 2، و يک پروژه تحصيلات تکميلي خاتمه‌يافته در سال پژوهشي داشته‌اند.

 وي به روند تصويب‌خواهي پروژه‌ها نيز اشاره و عنوان کرد: 2 نوع فرآيند تصويب‌خواهي وجود دارد، يکي مربوط به پروژه‌هاي تحصيلات تکميلي و پروژه‌هايي است که تقريباً بيش از 90 درصد اختيارات تصميم‌گيري آن با شرکت مناطق نفت‌خيز جنوب است و شايد 10 درصد آن از نظر ماهيت پروژه يا تکراري بودن توسط شرکت ملي نفت تصميم‌گيري مي‌شود که اختيارات اين فرآيند اختياراتش در دست ما بوده و امکان کوتاه‌کردن فرآنيد وجود دارد.

 پورقاسم نوع ديگر تصويب‌خواهي پروژه‌ها را خصوص پروژه‌هاي تحقيقاتي دانست و تصريح کرد: فرآيند اين پروژه‌ها بايد بر اساس دستورالعمل‌هاي موجود طي شود؛ بر اساس قانون مجلس، کليه بودجه‌هاي پژوهشي بايد به تأييد شوراي عتف برسد و شوراي عتف در اين خصوص فرآيندي را تعريف کرده که ما موظف به طي‌کردن آن هستيم. در سال‌هاي 93 و 94 دليل آنکه تعداد پروژه‌هاي مصوب شرکت کاهش مي‌يابد، اين نيست که پروژه‌اي را آماده نکرديم؛ اتفاقاً بيشترين سبد پژوهشي ما مربوط به سال 93 است اما به‌دليل اتخاذ برخي تصميمات وزارتي، تصويب‌خواهي متوقف مي‌شود و در نتيجه نمي‌توانستيم کاري کنيم.

 رئيس پژوهش و فناوري شرکت ملي مناطق نفت‌خيز جنوب ادامه داد: با پيگيري‌ها و مکاتباتي که انجام داديم، شرايطي را به‌وجود آورديم که اکنون فرآيند تصويب‌خواهي پروژه‌هايي که در سال‌هاي 93 و 94 تعريف شده بودند، در سال 95 دارد اتفاق مي‌افتد. کاري که بايد صورت بگيرد اين است که اختيارات تصويب‌خواهي پروژه‌ها به سمتي برود که به مراکز ذي‌نفع واگذار شود اما اين کار تا امروز علي‌رغم پيگيري‌هاي انجام‌شده، صورت نگرفته است.

 پورقاسم خاطرنشان کرد: با اين وجود اتفاق مثبتي که محقق شده، اين است که فرآيند تصويب‌خواهي تا حدودي تسهيل شده است و در سال 95 تاکنون 15 پروژه مصوب شده است که 6 پروژه به مرحله انعقاد قرارداد رسيده و 9 پروژه نيز آماده انعقاد قرارداد هستند که به‌زودي مراسم انعقاد قراداد آن‌ها را برگزار مي‌کنيم.

 وي با اشاره به اينکه بر اساس قانون مصوب مجلس اعتبارات پژوهشي هر سال توسط دستگاه‌هاي اجرايي مشخص مي‌شود، گفت: به‌طور مثال در سال 95، 15.1 ميليارد تومان اعتبار در شرکت ملي مناطق نفت‌خيز جنوب بايد صرف پژوهش شود؛ اين رقم در سال‌هاي 94 و 93 به‌ترتيب 11.6 و 9.2 ميليارد تومان بوده است.

 رئيس پژوهش و فناوري شرکت ملي مناطق نفت‌خيز جنوب اظهار داشت: اين اعتبارات بر اساس مصوبه قانون اختصاص داده مي‌شود و دستگاه‌هاي اجرايي بر اساس پروژه‌هاي خود بايد شرايطي به‌وجود آورند که اين اعتبارات جذب شود. به‌طور مثال در سال 94، 14.1 ميليارد تومان و در سال 93، 8.4 ميليارد تومان اعتبار پژوهشي در شرکت مناطق نفت‌خيز جذب شد و پيش‌بيني مي‌کنيم تا پايان سال ميزان جذب اعتبارات پژوهشي به 16 ميليارد تومان برسد.


http://www.khozestan-online.ir/fa/News/4754/سهم-14-درصدي-خوزستان-از-پروژه‌هاي-تحقيقاتي-مناطق-نفت‌خيز-جنوب
بستن   چاپ