پیام خوزستان
زمینه برای آموزش خراطی فراهم نیست
سه شنبه 15 آبان 1397 - 12:43:26
پیام خوزستان - دارنده مهر اصالت جهانی یونسکو می‎گوید: برای فراگیری هنر خراطی صنعتگران جوان باید آموزش ببینند که متاسفانه زمینه برای آموزش آکادمیک و استاندارد فراهم نیست.
عبدالرحیم فروتن در گفت‌وگو با ایسنا ـ منطقه خوزستان، با بیان این که تلاش زیادی برای تبدیل خراطی از شکل سنتی به شکل مدرن انجام داده‌ام اظهار کرد: خوشبختانه من توانسته‌ام قدم‌های جدید و مثبتی در این رشته بردارم و خراطی را از روش سنتی فاصله داده و به صورت جدید ارایه دهم که استقبال بسیار خوبی هم از سوی مردم دیده‌ام. ‌با این‎حال، باید گفت که نیرو برای این کار بسیار کم است و صنعتگران جوان نیز باید آموزش ببیند که متاسفانه زمینه برای آموزش آکادمیک و استاندارد فراهم نیست.
وی از چوب «جِق» به عنوان یکی از ملزومات رشته خراطی نام برد و عنوان کرد: یکی از سدهای پیش روی هنرمندان خراط مشکل کمبود چوب است. امروز مردم به خرید صنایع خراطی تمایل زیادی دارند اما متاسفانه در این زمینه کمبود چوب داریم و می‌توان گفت که وضعیت تامین چوب اصلا خوب نیست. چوبی که ما در صنعت خراطی به کار می‌بریم "چوب جِق" نام دارد که در قدیم‌‌ برای مصون نگه داشتن درختان از سرما و گرما در بین درختان مرکب کاشته می‌شد. اما اکنون این درختان قطع شده‌اند و تقریبا نسل‌شان از بین رفته و جایگزینی هم برای آن‌ها وجود ندارد. اگر هم جایگزینی باشد، قیمت تمام شده کالا بسیار گران می‌شود. بنابراین مهم‌ترین ویژگی چوب جِق بومی بودن آن است که برای تهییه آن نیازی به پرداخت هزینه‌های هنگفت نیست.
این خراط اظهار کرد: بنده اکنون چند سالی است که برای آموزش صنعت دستی خراطی اقدام کرده‌ام و حتی با مسوولان زیادی مشکلات را در میان گذاشته‌ام، اما آن چیزی که اهمیت دارد این است که همه باید کمک کنند تا صنعت مهمی مانند خراطی را به نسل بعد منتقل کنیم و آموزش لازم برای تربیت صنعتگران جوان به خوبی ارایه شود تا بتوانیم جوانان زیادی را از این راه به بازار کار وارد کنیم. به همین خاطر می‌توان تولید بومی و بی‌نیاز از مواد اولیه خارجی را از مهم‌ترین ویژگی‌های صنعت خراطی دانست.
فروتن ادامه داد: با این حال چند سالی است که به اجبار و از روی علاقه در مغازه شخصی خود مشغول به آموزش کارآموزان دختر و پسر هستم. در یک مغزه 10 متری که خوم به تنهایی در آن جای کمی برای فعالیت دارم، اما به هر صورت کارآموز می‌گیرم، به آن‌ها آموزش می‌دهم و راهی بازار کار می‌کنم. در این زمینه از مسوولان انتظار داشتم که به من کمک کنند.
وی یادآور شد: من با بیش از 45 سال فعالیت تاکنون در بیش از 70 نمایشگاه داخلی و تخصصی شرکت کرده و توانسته‌ام از سال 85 به بعد مقام اول و پیشکسوت صادرکننده برتر در این زمینه باشم. همچنین توانسته‌ام سه مهر اصالت از سازمان یوسنکو و 13 نشان ملی در سطح کشور ثبت کنم. پارسال نیز تلاش‌هایی را برای وارد کردن این صنعت به دانشگاه انجام داده بودم که هنوز گشایشی در این زمینه انجام نشده است. لذا امیدوارم تا زمانی که جان در بدن دارم بتوانم در زمینه خراطی هنرم را به بهترین شکل به نسل‌های بعدی انتقال دهم تا این هنر باستانی بعد از من و دیگر هنرمندان به حیات باارزش خود ادامه دهد.
انتهای پیام

http://www.khozestan-online.ir/fa/News/90084/زمینه-برای-آموزش-خراطی-فراهم-نیست
بستن   چاپ