پیام خوزستان
مدیر ملی ستاد مقابله با گرد و غبار:
قُرق کانون ‌های ریزگرد از کشت نهال بهتر و کم هزینه‌تر است
چهارشنبه 23 آبان 1397 - 1:07:40 AM
ایرنا
پیام خوزستان - اهواز - مدیر ملی ستاد مقابله با گرد و غبار کشور گفت: باید تدبیری برای قرق عرصه‌های تحت تاثیر فرسایش بادی و کانون‌های گرد و غبار اندیشیده شود چراکه اهمیت این کار از نظر هزینه و دیگر مسایل از کشت نهال کمتر و بهتر است.
علی‌محمد طهماسبی‌بیرگانی اظهار داشت: با توجه به این که بارندگی‌های پاییزی خوب بوده و شرایط درجه حرارت هم مساعد است گیاهان شروع به رشد می‌کنند.
وی تاکید کرد: مدیریت چرا و قرق عرصه‌ها باید از سوی منابع طبیعی و سازمان جنگل ها مدیریت شود تا چرا در عرصه ها انجام نشود و نمی‌توانیم پوشش گیاهی را حفظ کنیم.
مدیر ملی ستاد مقابله با گرد و غبار کشور با تاکید بر این که قرق کم هزینه تر نسبت به روش‌های دیگر مقابله با ریزگرد است گفت: با مدیریت چرا با روش توزیع جو برای بهره‌برداران می‌توان از بروز ریزگردها ممانعت و محیط را حفظ کرد و همچینن فرصت مناسبی برای برگشت پوشش گیاهی ایجاد کرد.
وی ادامه داد: سال گذشته حدود 12 هزار و 500 هکتار از عرصه ها در خوزستان قرق شدند و 20 هزار هکتار هم مدیریت چرا شدند.
طهماسبی توضیح داد: امسال در کارگروه گرد و غبار با توجه به اثر بخشی 2 روش قرق و مدیریت چرا، سطح وسیعی را به این 2 عملیات اختصاص دادیم و تقریبا برای هر کدام بیش از 100 هزار هکتار پیش بینی شده است تا علاوه بر مقابله با ریزگرد تنها در کانون جنوب شرق هم متمرکز نباشیم.
وی گفت: امسال می‌توانیم با همین شیوه مدیریت، بسیاری از کانون‌های ریزگرد به ویژه کانون‌هایی که پتانسیل پوشش طبیعی هم دارند را با توجه به بارندگی قرق کنیم.
مدیر ملی ستاد مقابله با گرد و غبار کشور یادآور شد: البته مساله وجود معارضین و بهره‌برداران نیز به یک چالش در حوزه قرق و مدیریت چرا تبدیل شده است که شورای تامین، NGOها و دستگاه‌های مدنی باید در این حوزه ورود و کمک کنند تا بهره‌بردارها توجیه شوند و اجازه دهند عرصه های مورد نظر قرق شود و مدیریت چرا صورت گیرد.
وی با اشاره به وضعیت نهالکاری‌ها گفت: نهال کاری هنوز شروع نشده که با توجه به بارندگی ها امسال انتظار می‌رفت این کار آغاز شود.
طهماسبی ادامه داد: همچنین وضعیت نهال کاری ها را پیگیری می کنیم و درصدد هستیم گزارش مفصلی از آن تهییه کنیم تا به دولت ارایه دهیم.
مدیر ملی ستاد مقابله با گرد و غبار کشور ادامه داد: امسال برای مقابله با کانون های ریزگرد از محل صندوق توسعه ملی تنها برای خوزستان هزینه کردیم و همه اعتبار آن به خوزستان اختصاص داشته است و در حوزه گرد و غبار در دیگر استان ها خیلی کمتر کار شده است.
معضل گرد و غبار از 15 سال گذشته تاکنون گریبانگیر استان خوزستان و برخی دیگر از استان‌های کشور شده است که عوامل مختلفی چون تغییرات اقلیمی آب و هوا، خشک شدن تالاب‌ها، خشکسالی، احداث سدها و... از جمله عوامل دخیل در این پدیده به شمار می‌آیند.
بیش از یک میلیون و 200 هزار هکتار از زمین های خوزستان را بیابان تشکیل داده که نقش مهمی در بروز پدیده گرد و غبار در این استان دارد و گفته می شود بین 30 تا 40 درصد این گرد و غبارها منشاء داخلی دارد.
بر اساس مطالعات، مساحت کانون های فرسایش بادی و ماسه های روان در خوزستان 280 هزار هکتار و وسعت کانون های رُسی 350 هزار هکتار است که کانون های رسی، بحرانی معرفی شده است.
حدود 40 هزار هکتار از این کانون ها در جنوب و شرق اهواز کانون های فوق بحرانی است که در اولویت طرح مقابله با ریزگرد قرار دارد.


http://www.khozestan-online.ir/fa/News/91018/قُرق-کانون-‌های-ریزگرد-از-کشت-نهال-بهتر-و-کم-هزینه‌تر-است
بستن   چاپ