پیام خوزستان

آخرين مطالب

قصه‌های مردم غیور آبادان مقالات

قصه‌های مردم غیور آبادان
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - یکی از ویژگی‌های فرامتنی فیلم که البته به متن و خود فیلم هم راه پیدا کرد و روایت نویسنده و کارگردان بر دل نشست، آبادانی بودن خوشبخت بود. البته همچنان این ویژگی قابل‌مشاهده است و آبادان یازده60 با وجود اکران آنلاین در یک مقطع کوتاه، این روزها در برخی سینماها هم روی پرده است.
در این دو دوره اخیر جشنواره فیلم فجر، دست‌کم سه‌فیلم مرتبط با آبادان داشتیم؛ آبادان یازده60 به کارگردانی شما که برنده سیمرغ مقاومت شد، روزی‌روزگاری آبادان و یدو که امسال چند جایزه از جمله جوایز بهترین فیلم و بهترین کارگردان را به دست آورد.
نظرتان درباره این رویکرد به آبادان در فیلم‌ها چیست؟
زمانی که ما داشتیم آبادان یازده60 را کار می‌کردیم، دوست عزیزم آقای مهدی جعفری فیلمبردار ما بود و از آن‌موقع می‌خواست همین قصه یدو را اقتباس کند. حتی ما در همان قصه رادیو آبادان هم یک بز داشتیم که واقعا در داستان اصلی هم حضور داشت و کارمندان رادیو از یک بز نگهداری و از شیرش استفاده می‌کردند. آقای جعفری می‌گفت من یک قصه راجع به این دارم و می‌خواهم آن را بسازم، اگر امکان دارد موضوع بزها را اینجا مطرح نکنیم. من هم به احترام ایشان و رفاقتی که داشتیم، ماجرای بز را از فیلمنامه حذف کردم و این داستان بعدا در فیلم یدو مطرح شد. فکر می‌کنم مثبت دیده‌شدن و تاثیر آبادان یازده60، انگیزه‌ای برای پیگیری ساخت فیلم‌های دیگر درباره آبادان ایجاد کرد و دست‌کم بی‌تاثیر نبود. هرچند قطعا از پیشتر درباره ساخت این فیلم‌ها فکر شده و برای این دو فیلمساز عزیز که هر دو هم جنوبی هستند، مهم بود فیلم‌هایی درباره آبادان بسازند. اما وقتی یک فیلم جنگی ساخته می‌شود که جزو پنج فیلم مردمی جشنواره سال گذشته فیلم فجر هم می‌شود، انگیزه مضاعفی برای فیلمسازان و مسؤولان ایجاد می‌کند. بعد از آبادان یازده60 خیلی‌ها به من گفتند چرا راجع به آبادان، فیلم دیگری نمی‌سازی؟ بعضی از مسؤولان گفتند آیا ایده دیگری درباره آبادان داری؟ یعنی با موفقیت فیلم در جشنواره و اکران، خیلی‌ها گفتند پس می‌شود باز هم به ابعاد تازه و دیگری از جنگ در آبادان پرداخت. قطعا این‌طوری نیست که آبادان یازده60 شروع‌کننده یک اتفاق درباره ساخت سری فیلم‌هایی با موضوع آبادان باشد، چون معمولا هر فیلم که در ایران ساخته می‌شود، کارگردانش سال‌ها و ماه‌ها به آن فکر کرده و پیگیرش بوده‌است، اما به نظرم ساخت آبادان‌یازده60 این روند را تسریع و جو خوبی در این زمینه ایجاد کرد.
آبادان چقدر ظرفیت دراماتیک و لوکیشن و قصه دارد که سینمای ایران هنوز سراغ آن نرفته‌ است؟
با تحقیقاتی که من دارم و دیگر دوستان هم قطعا دارند، آبادان همین الان به اندازه 20 فیلم سینمایی، موضوع جذاب و تاثیرگذار و تکان‌دهنده برای روایت دارد، چون آبادان و خرمشهر خیلی موقعیت ویژه‌ای در جنگ داشتند. محاصره آبادان و سقوط خرمشهر پر از قصه است و موقعیت‌های پیچیده جنگ شهری دارد و ما مقاومت‌های واقعی مردمی را در این دو شهر می‌دیدیم. ما فیلمسازان باید درباره این مقاومت‌ها و قصه‌ها فیلم بسازیم. حتی درباره آبادانِ الان و این مردم هم می‌شود فیلم ساخت؛ این‌که مسؤولان امروز چطور به مردمی که سال‌ها قبل آن‌طور قهرمانانه مقاومت کردند و غیرت و جوانمردی به خرج دادند، نگاه می‌کنند. به جز آبادان یازده 60، باز هم قصه و ایده و خاطره‌ای درباره آبادان دارید که قصد کارگردانی اش را داشته‌ باشید؟
بله، چند ایده دارم که البته مربوط به من نیست بلکه اتفاقات واقعی متعلق به آبادان بود که دراماتیک شده‌است. یکی از مهم‌ترین آنها که امیدوارم وزارت نفت بتواند پای کار بیاید و من بالاخره آن کار را بسازم، راجع به دلاوری‌های نیروهای صنعت نفت آبادان است. قصه مربوط به پالایشگاه نفت آبادان و اتفاق بزرگی است که زمان محاصره آبادان افتاد.
یکی از مساله‌های همیشگی درباره آبادان و جنوب در فیلم‌ها و سریال‌ها (البته مثل هر نقطه دیگری از ایران)، بحث گویش و لهجه است که معمولا با نارضایتی‌هایی از سوی مردم آن مناطق همراه می‌شود. بهترین راهکار در این زمینه چیست؟
چون من خودم بچه آبادانم، سعی کردم این لهجه در آبادان یازده 60 رعایت شود. ضمن این‌که ما تمرینات زیادی با بازیگران آبادانی و غیرآبادانی داشتیم. آقای جهانگیر میرشکاری صدابردار ما بود که خودش اهل آبادان است و به شدت روی لهجه آبادانی تسلط دارد. ایشان در هدفونش به دقت دیالوگ‌ها را می‌شنید و اشتباه‌های لهجه را اصلاح می‌کرد. خودم هم حضور داشتم و دوستان آبادانی دیگری هم ما را همراهی و کمک‌مان می‌کردند. راهکار همین است که از نیروهای بومی در این زمینه استفاده کنیم و بازیگرانی که از شهرهای دیگر مثل تهران می‌آیند، لهجه را تمرین کنند و خودشان را با شرایط نقش وفق دهند. در همین آبادان یازده 60، بازیگران غیرآبادانی حتی زمانی که جلوی دوربین هم نبودند، سعی می‌کردند از اصطلاحات آبادانی استفاده کنند و به نوعی پشت دوربین هم آبادانی بودن را زندگی می‌کردند.
اگر اشتباه نکنم، خودتان از دانش‌آموخته‌های انجمن سینمای جوان هستید. در این سال‌ها انجمن سینمای جوان آبادان را رصد می‌کنید و آیا استعدادهایی هستند که راه سینماگران آبادانی را ادامه دهند؟
من زمانی که داور جشنواره‌های استانی هستم یا وقتی برای نمایش فیلم‌هایم به شهرهای جنوبی می‌روم یا برای برگزاری کارگاه‌های آموزشی دعوت می‌شوم، خیلی بچه‌های مستعدی را می‌بینم. شهرستان‌های دیگر هم که می‌روم، همین‌طور است و جوانان خیلی عطش یادگیری، فیلم ساختن و حضور در سینمای حرفه‌ای را دارند. جدا از این‌که خودشان باید خیلی تلاش کنند، حتما باید دولت کمک بیشتری به پرورش استعدادها کند. حداقل مانعی برای استعدادها ایجاد نکند. فکر می‌کنم دولت با ندانم‌کاری، برنامه‌ریزی نکردن‌ها و انتخاب مدیران اشتباه، مانع بروز و رشد استعدادها می‌شود. مسؤولان انجمن سینمای جوان تلاش‌های خود را در این زمینه انجام می‌دهند، اما مسؤولان بالاتر باید متوجه بودجه‌ها و حمایت‌ها باشند. آنها باید بدانند به هر استانی باتوجه به شرایط خودش کمک کرد، نمی‌شود فرمول استان خوزستان را برای استان هرمزگان یا استان‌های دیگر به کار برد. این مساله یک درکی می‌خواهد و شاید بیشتر از آن نیاز به عرق و وطن‌پرستی و انسان دوستی دارد تا به کشف استعدادهای جوان و پرورش آنها بها داده ‌شود.
بهترین فیلمی که درباره آبادان ساخته شده چیست؟
نمی توانم جواب درستی برای این سوال پیدا کنم، چون من همه فیلم‌هایی را که راجع به آبادان ساخته شده، ندیده‌ام.
این روزها آبادان یازده 60 در برخی سینماها اکران شده؛ در این وضعیت چقدر به دیده شدن این فیلم، آن هم بعد از اکران آنلاین امیدوارید؟
مردم آبادان یازده 60 را در اکران جشنواره و بعد اکران عمومی و بعد هم اکران آنلاین دیدند و خوشبختانه آن را دوست داشتند. چون سالن‌های سینما در چند مقطع و برای مدتی تعطیل بود، به‌تازگی باز هم در بعضی سینماها اکران شده‌است. فکر می‌کنم حدود دو هفته دیگر وارد شبکه نمایش خانگی هم بشود. اگر اشتباه نکنم تنها فیلم سازمان اوج باشد که هزینه خودش را برگردانده‌است. هم فیلم با بودجه کمی ساخته شد و مردم هم آن را دوست داشتند. بعضی مخاطبان به من گفته‌اند فیلم را چند بار در اکران آنلاین دیده‌اند. فیلم از سوی منتقدان هم با اقبال خوبی مواجه شد و تقریبا 98درصد نقد مثبت داشت. تقریبا نقد منفی نداشت، مگر یکی دو نقد مغرضانه از سوی منتقدانی که خیلی هم در سینما جدی گرفته نمی‌شوند. منبع: روزنامه جام جم

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/254295/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

معرفی نفرات برتر رده سنی نوجوانان دختر کاراته قهرمانی کشور

موفقیت‌های فولاد اکسین مرهون تلاش‌های کارگران است

ایمن سازی نقاط حادثه خیز جاده‌های خوزستان در دستور کار قرار گیرد

داستانک/ انسان های بازنده

عشق زندگی می بخشد

معاون اجرایی ارتش: هر تهدیدی علیه ایران را در نطفه خفه خواهیم کرد

گزارش علی باقری از نشست اعضای بریکس

گزارش صداوسیما از اجلاس امنیتی کشورهای عضو شانگهای با حضور وزیر دفاع

مقام سابق موساد: ایران شبکه‌ای باورنکردنی برای دور زدن تحریم‌ها ایجاد کرده است

در خط مقدم؛ روایتی از دیدار کارگران با رهبر انقلاب

رئیس جمهور: به رغم تهدیدها و تحریم‌ها می‌توان ایران را کشوری پیشرفته و فناور نامید

آصفری: آژانس گزارش صادقانه بدهد تا اعتماد ایران را جلب کند

نمازی: برای دور کردن خطرها از کشور باید مردم را با نظام همراه‌تر کنیم

به سردار سلیمانی گفتم اسارت شما هزینه زاست، به‌دست دشمن بیفتید چه؟

هلاکت یک صهیونیست در حمله موشکی حزب الله به مزارع اشغالی شبعا

آزادی 6 مرزبان ایرانی از طالبان (+عکس)

نوه نلسون ماندلا: اراده فلسطینی‌ها الهام بخش ماست

توسعه دزفول در گرو اجرای طرح‌های مصوبه سفر استاندار خوزستان

آزادی 63 پناهجوی افغان از بازداشت پلیس در پاکستان

کنکوری های اروند در حال رقابت با یکدیگر

سردار فدوی: امام خمینی (ره) خبیثان آمریکایی و صهیونیسم را مورد حمله مستقیم قرار داد/ 92 درصد از کشورهای جهان طی 200 روز گذشته، همان مطالب 60 سال پیش امام خمینی در خصوص آمریکا را تکرار کردند

طرح 550 هزار هکتاری کشاورزی باید در اولویت مجلس پیش رو باشد

جای خالی ستاره‌ آلومینیوم در جام حذفی (عکس)

لزوم ایمن سازی نقاط حادثه خیز جاده‌های خوزستان

انجام 10 عمل اهدای اعضا در خوزستان جهشی بی سابقه

چهره ها/ محمدرضا گلزار تماشاگر بازی لیکرز در بسکتبال NBA

چهره‌ها/ جدیدترین تصویر از فرهاد مجیدی و پسرش در امارات

عاقبت شوخی با «ناهید» خانم

سیلی عروس به گوش تازه داماد

از اولش هم از شوهرت بدم می اومد

«لوران کانته» فیلمساز فرانسوی برنده نخل طلا و سزار درگذشت

تو زندگی منو نابود کردی

آغاز ثبت‌نام برنامه‌های روز و هفته جهانی نجوم از فردا

دوربین مخفی از پشت پرده کمبود شیرخشک/ ویدئو

توضیحات رئیس سازمان خصوصی‌سازی درباره نحوه واگذاری سرخابی‌ها

نمایش درخشان دو دروازه‌بان پیکان مقابل مس

ادامه حیات، دغدغه دولت برای واگذاری سرخابی‌ها

پیام وزیر ورزش به‌ مناسبت روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای

شوک بزرگ به دنیای کشتی؛ پایان عصر تیلور - یزدانی

گزارشگری هادی عامل در جام تختی

زمین چمن باشگاه ذوالجناح در انتظار لیگ ملی

راز لگد تاریخی کلینزمن؛ مقابل تراپاتونی گریه کردم!

آغاز بازی های انتقامی پرسپولیس و اوسمار

آیا می‌توان اقتصادی به آفریقا سفر کرد؟

بعضی از رنج ها‌‌‌‌‌‌‌ را نمیشه حل کرد!

اظهارات وزیر کشور درخصوص دور دوم انتخابات مجلس

فرمانده سپاه با خانواده شهید حاجی‌رحیمی دیدار و گفت‌وگو کرد

رئوفیان: هر کس رئیس مجلس شود شورای وحدت با او همکاری می‌کند

موضع دولت درخصوص انتخاب رئیس مجلس دوازدهم

مصباحی مقدم: دشمنان شکست خورده در حال تدارک استراتژی جدید برای ضربه زدن به نظام هستند