پیام خوزستان

آخرين مطالب

هم‌زیستی بلوط و زعفران در خوزستان/ برداشت طلای قرمز در دهدز خوزستان‌ اقتصادي

هم‌زیستی بلوط و زعفران در خوزستان/ برداشت طلای قرمز در دهدز خوزستان‌
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان -

پیام خوزستان


گروه استان‌ها - کشت زعفران به‌عنوان طلای سرخ بیش از 13 سال است که در خوزستان آغاز شده و این گیاه ادویه‌ای گران‌بها در کنار درختان بلوط شهرستان دزپارت به ثمر نشسته است. - اخبار استانها -
به گزارش خبرنگار خبرگزاری تسنیم از اهواز ، زعفران محصولی باارزش است که به‌عنوان یکی از گران‌ترین گیاهان ادویه‌ای جهان و به‌اصطلاح طلای سرخ به شمار می‌رود؛ ایران زادگاه آن بوده و بیش از 90درصد این گیاه در ایران تولید می‌شود.
میزان تولید زعفران در ایران معادل 500 تن در سال است که برداشت آن در هر هکتار به 4 تا 5 کیلوگرم می‌رسد.
همچنین این محصول زراعی باتوجه‌به اینکه در تابستان کشت می‌شود، میزان آب مصرفی بسیار کمی دارد و بیشتر در مناطقی که آب‌وهوای معتدل گرمسیری دارند بهتر رشد می‌کند. یعنی منطقه‌ای که در فصل تابستان از هوای خشک و آفتابی برخوردار باشد و زمستان‌های ملایم را سپری کند.
تقریباً برای کاشت، داشت و برداشت یک زمین زراعی زعفران به حدود 4 تا 5 نفر نیروی کار نیاز است که در کنار آن می‌توان به موضوعاتی مانند تقویت گردشگری، حفظ محیط‌زیست و جلوگیری از فرسایش خاک اشاره کرد.
این طلای سرخ از سال 87 به شمال خوزستان رسید و در منطقه قلعه سرد شهرستان دزپارت در کنار درختان بلوط به‌صورت پایلوت کشت شد.
در ابتدای کار تعداد کمی از کشاورزان حاضر بودند زمین‌های خود را به کشت زعفران اختصاص دهند چرا که از نتیجه بازدهی آن بی‌خبر بودند. به همین خاطر برخی از کشاورزان به‌صورت مقطعی و در زمین‌های با متراژ پایین کشت زعفران را آغاز کردند.
بیشتر زمین‌های کشاورزی منطقه به کشت جو و گندم اختصاص‌یافته آن هم به‌صورت دیم چراکه متوسط میزان بارش‌ها در این منطقه خوزستان بالاتر از سایر شهرها است.
اما به گفته کشاورزان درآمد کشت زعفران بسیار بیشتر از کشت سایر محصولات زراعی منطقه است.
میلاد کیانی یکی از کسانی که به کشت زعفران مشغول است می‌گوید: کشاورزان معمولاً با هر بار کشت جو یا گندم در یک هکتار کمتر از 20 میلیون تومان درآمد دارند و این در حالی است که اگر زعفران کشت کنند درآمدی معادل 50 میلیون تومان در هر هکتار خواهند داشت.
او ادامه می‌دهد: در حال حاضر حدود 30 کشاورز در منطقه قلعه سرد با متراژ پایین فعال هستند که 2 برند آنزان و دریا حاصل دسترنج کشاورزان را به بازار عرضه می‌کنند.
نقش بانوان در تولید زعفران
در حوزه کشاورزی و فعالیت‌های روستایی معمولاً بانوان نقش عمده‌ای را ایفا می‌کنند. عمده تولیدات روستایی مانند لبنیات و دست بافته‌ها از هنر بانوان نشئت می‌گیرد و در این موارد بانوان سهم بیشتری دارند.
بانوان روستایی در کنار برداشت زعفران، کار تولید و جمع‌آوری سایر گیاهان دارویی و ادویه‌ای را انجام می‌دهند که دارای ارزش افزوده بالایی هستند.
زینب پارسافخر مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری خوزستان معتقد است عمده کار تولید زعفران بر عهده بانوان قرار گرفته و این بانوان روستایی هستند که کار جداسازی رشته‌های زعفران از گل‌ها را باظرافت دستان خود انجام می‌دهند.
پارسافخر استقرار دبیرخانه جشنواره شکرانه برداشت زعفران را زمینه‌ساز توسعه تولید این محصول معرفی کرد و حمایت‌های مسئولان از گسترش کشت زعفران را گامی بزرگ در جهت بهبود معیشت خانوارهای روستایی دانست.
جشنواره زعفران چقدر در رونق گرفتن منطقه تأثیر دارد؟
شاید بتوان برگزاری جشنواره‌های مختلف بر اساس ظرفیت‌های منطقه‌ای را یکی از نقاط عطف پیشرفت یک منطقه دانست.
به طور مثال برگزاری جشنواره چای ترش در روستای علوه از شهرستان کارون، با اینکه تنها در یک هکتار از زمین‌های کشاورزی این منطقه کشت می‌شد اما سبب رونق گرفتن اقامتگاه‌های بوم‌گردی آن منطقه شد به‌گونه‌ای که اشتغال بسیاری برای جوانان روستا ایجاد کرد و سبب مهاجرت معکوس به این روستا شد.
اما همه موضوع این نیست و نمی‌توان فقط با برگزاری جشنواره پای گردشگر را به یک منطقه باز کرد. جشنواره‌های عشایری مختلفی می‌توان در خوزستان برگزار کرد و در طول سال‌های گذشته نیز بسیاری از این جشنواره‌ها برگزار شده‌اند اما به سبب عدم استمرار آنها و همچنین عدم وجود پیوست بوم‌گردی سبب بی‌نتیجه ماندن آنها شد.
ماندگاری گردشگر مهم‌تر از جشنواره است
سیدحکمت اله موسوی، مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خوزستان می‌گوید: جشنواره‌های و رویدادها در حوزه گردشگری و توسعه پایدار بسیار مهم هستند. اما مهم‌تر از آنها غنای گردشگری و ماندگاری گردشگر در منطقه است.
وی ادامه می‌دهد: در خوزستان جشنواره‌های متعددی برگزار شده و برخی از آنها مانند روستای علوه با پیوست گردشگری توانسته زمینه‌ساز رونق اشتغال در منطقه شوند.
مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خوزستان معتقد است برای پیشرفت مناطق مختلفی که در آنها زعفران کشت می‌شود، در کنار زعفران باید ظرفیت هنرهای دستی و بوم‌گردی نیز توسعه یابد.
دلّالان، گل زعفران را 50 درصد گران تر می فروشندماجرای سود 700 میلیارد تومانی که به جیب زعفران کاران نرفت + اسنادبازار زعفران روی دست مافیا و دلال‌ها می‌چرخد نه کشاورز کشت زعفران می‌تواند زمینه‌ساز توسعه گردشگری منطقه شود
ازآنجاکه شهرستان دزپارت یکی از مدخل‌های ورودی استان خوزستان است می‌تواند مکانی برای استراحتگاه میهمانان و گردشگران باشد؛ بنابراین ایجاد روستاهای ویژه بوم‌گردی در این نقطه از استان به‌شدت احساس می‌شود.
اکنون محصول زعفران می‌تواند بهانه خوبی برای حضور گردشگران در این منطقه باشد به شرطی که ماندگاری گردشگر در منطقه افزایش یابد. این ماندگاری نیز نیازمند انتقال امکانات فضاسازی محیطی با استفاده از المان‌های همان منطقه است تا گردشگر لذت زندگی در اتمسفر فرهنگی و هنری مردمان آن منطقه را به‌خوبی درک کند.
از طرفی خود زعفران نیز می‌تواند در کنار سایر ظرفیت‌ها، یکی از موارد توانمندسازی ساکنان منطقه شود که نیازمند اختصاص تسهیلات، تجهیز کشاورزان به ابزار و وسایل موردنیاز، ایجاد کارگاه‌های آموزشی و توسعه کارگاه‌های تولید فرآورده‌های مختلف بر پایه زعفران است.
انتهای پیام/ 344/ش

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/347363/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

معرفی نفرات برتر رده سنی نوجوانان دختر کاراته قهرمانی کشور

موفقیت‌های فولاد اکسین مرهون تلاش‌های کارگران است

ایمن سازی نقاط حادثه خیز جاده‌های خوزستان در دستور کار قرار گیرد

داستانک/ انسان های بازنده

عشق زندگی می بخشد

معاون اجرایی ارتش: هر تهدیدی علیه ایران را در نطفه خفه خواهیم کرد

گزارش علی باقری از نشست اعضای بریکس

گزارش صداوسیما از اجلاس امنیتی کشورهای عضو شانگهای با حضور وزیر دفاع

مقام سابق موساد: ایران شبکه‌ای باورنکردنی برای دور زدن تحریم‌ها ایجاد کرده است

در خط مقدم؛ روایتی از دیدار کارگران با رهبر انقلاب

رئیس جمهور: به رغم تهدیدها و تحریم‌ها می‌توان ایران را کشوری پیشرفته و فناور نامید

آصفری: آژانس گزارش صادقانه بدهد تا اعتماد ایران را جلب کند

نمازی: برای دور کردن خطرها از کشور باید مردم را با نظام همراه‌تر کنیم

به سردار سلیمانی گفتم اسارت شما هزینه زاست، به‌دست دشمن بیفتید چه؟

هلاکت یک صهیونیست در حمله موشکی حزب الله به مزارع اشغالی شبعا

آزادی 6 مرزبان ایرانی از طالبان (+عکس)

نوه نلسون ماندلا: اراده فلسطینی‌ها الهام بخش ماست

توسعه دزفول در گرو اجرای طرح‌های مصوبه سفر استاندار خوزستان

آزادی 63 پناهجوی افغان از بازداشت پلیس در پاکستان

کنکوری های اروند در حال رقابت با یکدیگر

سردار فدوی: امام خمینی (ره) خبیثان آمریکایی و صهیونیسم را مورد حمله مستقیم قرار داد/ 92 درصد از کشورهای جهان طی 200 روز گذشته، همان مطالب 60 سال پیش امام خمینی در خصوص آمریکا را تکرار کردند

طرح 550 هزار هکتاری کشاورزی باید در اولویت مجلس پیش رو باشد

جای خالی ستاره‌ آلومینیوم در جام حذفی (عکس)

لزوم ایمن سازی نقاط حادثه خیز جاده‌های خوزستان

انجام 10 عمل اهدای اعضا در خوزستان جهشی بی سابقه

چهره ها/ محمدرضا گلزار تماشاگر بازی لیکرز در بسکتبال NBA

چهره‌ها/ جدیدترین تصویر از فرهاد مجیدی و پسرش در امارات

عاقبت شوخی با «ناهید» خانم

سیلی عروس به گوش تازه داماد

از اولش هم از شوهرت بدم می اومد

«لوران کانته» فیلمساز فرانسوی برنده نخل طلا و سزار درگذشت

تو زندگی منو نابود کردی

آغاز ثبت‌نام برنامه‌های روز و هفته جهانی نجوم از فردا

دوربین مخفی از پشت پرده کمبود شیرخشک/ ویدئو

توضیحات رئیس سازمان خصوصی‌سازی درباره نحوه واگذاری سرخابی‌ها

نمایش درخشان دو دروازه‌بان پیکان مقابل مس

ادامه حیات، دغدغه دولت برای واگذاری سرخابی‌ها

پیام وزیر ورزش به‌ مناسبت روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای

شوک بزرگ به دنیای کشتی؛ پایان عصر تیلور - یزدانی

گزارشگری هادی عامل در جام تختی

زمین چمن باشگاه ذوالجناح در انتظار لیگ ملی

راز لگد تاریخی کلینزمن؛ مقابل تراپاتونی گریه کردم!

آغاز بازی های انتقامی پرسپولیس و اوسمار

آیا می‌توان اقتصادی به آفریقا سفر کرد؟

بعضی از رنج ها‌‌‌‌‌‌‌ را نمیشه حل کرد!

اظهارات وزیر کشور درخصوص دور دوم انتخابات مجلس

فرمانده سپاه با خانواده شهید حاجی‌رحیمی دیدار و گفت‌وگو کرد

رئوفیان: هر کس رئیس مجلس شود شورای وحدت با او همکاری می‌کند

موضع دولت درخصوص انتخاب رئیس مجلس دوازدهم

مصباحی مقدم: دشمنان شکست خورده در حال تدارک استراتژی جدید برای ضربه زدن به نظام هستند