پیام خوزستان

آخرين مطالب

جهش 43درصدی تولید طلای سیاه ایران در دولت سیزدهم وزارت نفت

جهش 43درصدی تولید طلای سیاه ایران در دولت سیزدهم
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - تولید نفت ایران در حالی در اسفند پارسال به روزانه 3 میلیون و 508 هزار بشکه رسید که این رقم در ابتدای دولت سیزدهم روزانه 2 میلیون و 441 هزار بشکه بوده است و این حکایت از افزایش 43درصدی دارد.

به گزارش شانا، ایران یکی از بزرگ‌ترین دارندگان منابع هیدروکربوری در جهان به‌ شمار می‌رود، تا آنجا که از نظر داشتن مجموع ذخایر نفت خام و گاز طبیعی در میان کشورهای جهان، رتبه نخست به ایران می‌رسد. بااین‌حال، در دهه‌های گذشته هر زمان که فشار تحریم‌ها علیه صنعت نفت ایران بیشتر شده، تولید نفت و به دنبال آن درآمدهای نفتی ایران نیز با چالش همراه بوده است.
اما در دولت سیزدهم و با وجود تنگ‌ترشدن حلقه تحریم‌های نفتی علیه ایران، تولید نفت نه‌تنها محدود نشده، بلکه با افزایشی بیش از یک میلیون بشکه در روز همراه بوده است. تولید نفت ایران که در دولت گذشته و پس از خروج آمریکا از برجام به‌شدت افت کرده و به 2 میلیون و 441 هزار بشکه در روز رسیده بود، با فعال‌شدن دیپلماسی انرژی در دولت سیزدهم در زمینه بازاریابی‌های تازه و تکیه بر توان ایرانی برای توسعه میدان‌های مشترک و مستقل نفتی در اسفند 1402 به 3 میلیون و 508 هزار بشکه در روز رسید.
درواقع، دولت سیزدهم توانست در 30 ماه بیش از یک میلیون و 50 هزار بشکه معادل 43.7درصد به تولید نفت ایران بیفزاید و با توجه به اینکه ظرفیت پالایش پالایشگاه‌های کشور و مصرف داخلی نفت خام تا حدودی ثابت بوده، این افزایش تولید صرف صادرات و افزایش درآمدهای نفتی ایران شده است.
احیای ظرفیت تولید نفت خام با تکمیل طرح‌های ناتمام
اگرچه بخشی از این افزایش تولید مربوط به احیای ظرفیت ازدست‌رفته به‌واسطه تحریم‌ها در دولت گذشته بوده، اما توسعه و بهره‌برداری از طرح‌های نفتی نیز نقشی مهم در این زمینه ایفا کرده که توسعه، نگهداشت و افزایش ظرفیت تولید از میدان‌های نفتی کشور با اولویت میدان‌های مشترک در اولویت است.
در این زمینه، از ابتدای استقرار دولت سیزدهم تاکنون 132 طرح کلان ناتمام در صنعت نفت به ارزش 28 میلیارد و 500 میلیون دلار تکمیل شده؛ البته این تمام ماجرا نیست و برای تداوم روند افزایش تولید نفت در کشور و توسعه توان چانه‌زنی ایران در بازارهای جهانی نفت عملیات اجرایی 50 طرح کلان تازه به ارزش 47 میلیارد و 500 میلیون دلار هم آغاز شده است.
از مهم‌ترین این طرح‌ها می‌توان به تکمیل و راه‌اندازی فاز اول طرح توسعه میدان‌های نفتی سپهر و جفیر با تولید روزانه 48 هزار بشکه نفت‌خام با تکیه بر توان بخش خصوصی ایرانی و استفاده حداکثری از ظرفیت پیمانکاران داخلی اشاره کرد.

پیام خوزستان


با توسعه کامل این میدان با سرمایه‌گذاری 2 میلیارد و 800 میلیون دلار که از میدان‌های مستقل نفتی کشور است، تولید روزانه نفت در این میدان به 110 هزار بشکه خواهد رسید.
همچنین در این زمینه، تکمیل و بهره‌برداری از هشت طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت (میدان‌های اسفند و سیوند، دانان، نرگسی، سعادت‌آباد، نفت شهر، کبود، لالی آسماری و منصوری آسماری) با مجموع افزایش تولید روزانه 48 هزار بشکه نفت‌خام با سرمایه‌گذاری 400 میلیون دلار در دولت سیزدهم انجام شد.
بهره‌برداری از طرح افزایش تولید نفت‌خام از میدان‌های چشمه خوش، دالپری و پایدار شرق با مشارکت شرکت‌های روس و ایرانی نیز از دیگر اقدام‌های دولت سیزدهم برای افزایش ظرفیت تولید نفت بوده است.
تضمین تولید پایدار نفت با امضای قراردادهای جدید نفتی
با هدف افزایش ظرفیت تولید نفت در ایران، قراردادهای تازه هم امضا شد که در سال‌های آینده تولید پایدار نفت خام ایران را تضمین خواهد کرد.
مهم‌ترین این قراردادها، قرارداد توسعه یکپارچه میدان نفتی مشترک آزادگان با شرکت دشت آزادگان اروند بود که پارسال امضا شد. با اجرای این قرارداد، افزایش ظرفیت تولید نفت‌خام این میدان مشترک به 550 هزار بشکه در روز می‌رسد.

پیام خوزستان


به‌منظور رسیدن به این هدف، سرمایه‌گذاری 11 میلیارد و 500 میلیون دلاری پیش‌بینی شده است و برای اجرای آن از همه ظرفیت‌های ملی و توان شرکت‌های صاحب صلاحیت داخلی استفاده خواهد شد. این میدان مهم‌ترین مخزن جوان (گرین‌فیلد) و کمترتوسعه‌یافته کشور است که ظرفیت بالایی برای افزایش تولید نفت کشور دارد.
افزون بر امضای قرارداد توسعه یکپارچه میدان آزادگان و تا زمان آغاز اجرای این طرح، گام نخست توسعه میدان نفتی مشترک آزادگان جنوبی با قدرتی بیشتر در دولت سیزدهم پیگیری شده است.
تا آنجا که پیشرفت فیزیکی بیش از 85درصدی در گام نخست توسعه میدان نفتی مشترک آزادگان جنوبی، افزایش 70درصدی ناوگان حفاری فعال در این میدان و تکمیل و بهره‌برداری از 60 حلقه چاه با افزایش تولید روزانه 60 هزار بشکه در دولت سیزدهم، از جمله این دستاوردهاست که به افزایش تولید نفت از این میدان انجامید.
اقدام عملی وزارت نفت برای افزایش ظرفیت تولید
امضای قرارداد توسعه میدان مشترک سهراب با هدف دستیابی به تولید 30 هزار بشکه در روز نفت خام با شرکت دانا انرژی، با برآورد سرمایه‌گذاری 840 میلیون دلار و نیز در این دولت انجام شد، همچنین بهره‌برداری از این میدان با تولید روزانه 2 هزار بشکه، در بهمن 1402 آغاز شد.
براساس پیش‌بینی‌ها، در مرحله نخست توسعه انتظار می‌رود تولید این میدان به روزانه 30 هزار بشکه برسد و در طول 20 سال قرارداد این میدان، انتظار تولید تجمعی 160 میلیون بشکه نفت می‌رود. این قرارداد با هدف تولید تجمعی 160 میلیون بشکه نفت‌خام از میدان مشترک نفتی سهراب امضا شد.
امضای قرارداد گام دوم توسعه میدان نفتی آذر با سرمایه‌گذاری بیش از یک میلیارد دلار به‌مدت 20 سال با حجم تولید برآورده تجمعی اضافی حدود 177 میلیون بشکه نفت‌خام نیز از دیگر قراردادهای وزارت نفت در دولت سیزدهم با هدف افزایش تولید است.

پیام خوزستان


این طرح به‌منظور برداشت حداکثری از میدان مشترک آذر، تسریع در تکمیل فازهای توسعه میدان، هدایت نقدینگی کشور به طرح‌های منتخب نفت و گاز و با حداکثر سوددهی، استفاده حداکثری از ظرفیت شرکت‌های ایرانی اکتشاف و تولید (E&P)، ایجاد اشتغال و توسعه زیرساخت‌های اجتماعی و اقتصادی استان ایلام در دستور کار شرکت ملی نفت ایران قرار گرفت.
گام دوم توسعه میدان نفتی مسجدسلیمان با سرمایه‌گذاری 260 میلیون دلار، از دیگر قراردادهای صنعت نفت است که در دولت سیزدهم امضا شد و به‌مدت 14 سال با هدف تولید تجمعی اضافی حدود 21 میلیون بشکه نفت‌خام اجرایی خواهد شد.
امضای قرارداد توسعه میادین نفتی سومار، سامان و دلاوران با دو شرکت‌ ایرانی با سرمایه‌گذاری 245 میلیون دلار به‌مدت 20 سال با میزان تولید تجمعی حدود 40.4 میلیون بشکه نفت‌ خام نیز در این دولت انجام شده است.
همکاری برای تولید صیانتی از میدان‌های مشترک
در دولت سیزدهم، توسعه میدان‌های نفتی از مرزهای کشور فراتر رفته و ایران با هدف تولید حداکثری و البته صیانتی نفت به دنبال همکاری‌های مشترک با کشورهای همسایه است. در این زمینه، امضا و اجرای تفاهم‌نامه همکاری مشترک در میادین هنگام بین ایران و عمان در دولت سیزدهم انجام شد.
این میدان، تنها میدان مشترک ایران و عمان است و در تنگه هرمز در بخش شرقی خلیج فارس و 45 کیلومتری جزیره قشم واقع شده است. بخش ایرانی این میدان «هنگام» و بخش عمانی «بوخای غربی» نامیده می‌شود. مخزن اصلی این میدان سازند سروک و از سنگ‌های کربناته تشکیل شده است. سیال این مخزن نفت سبک است. براساس این اعداد و ارقام مربوط به نفت درجا و ذخیره قابل برداشت، این میدان یک میدان کوچک به‌ شمار می‌آید. همچنین از نظر ویژگی‌های سنگ، مخزن تولیدی این میدان به‌عنوان یک مخزن متراکم (با تخلخل کم) و دارای نفوذپذیری کم تا متوسط شناخته می‌شود.

پیام خوزستان


طبق گزارش‌های رسمی، هرکدام از دو کشور ایران و عمان در بخش‌های مربوط به خود اقدام‌هایی برای توسعه میدان انجام داده‌اند که به تولید منجر شده‌اند؛ اما در هر دو حالت، تولید از آن بخش‌ها به‌دلیل موارد فنی بعد از مدتی با کاهش مواجه شده است.
بنابراین مطرح‌شدن موضوع توسعه یکپارچه این میدان و تفاهم‌نامه امضاشده فرصت مناسبی برای استفاده از مزایای این الگو از توسعه است تا ایران از آن برای توسعه دیگر میدان‌های مشترک توسعه‌نیافته استفاده کند.
تقویت حضور شرکت‌های دانش‌بنیان در افزایش تولید نفت
توسعه میدان‌های نفتی و بهره‌برداری از آن‌ها تنها مسیری نبود که وزارت نفت در دولت سیزدهم با هدف افزایش تولید طی کرد. در کنار این اقدام، احیای چاه‌های نفتی که در گذشته به دلیل نبود فناوری، سرمایه‌گذاری مورد نیاز و یا کاهش تکلیفی تولید نفت در زمان تحریم بسته شده بودند یا بازدهی آن‌ها کاهش یافته بود در دستور کار وزارت نفت قرار گرفت.
درواقع طرح پیشران احیای چاه‌های بسته و کم‌بازده با هدف توسعه فناوری‌های بهبود تولید نفت خام از طریق ایجاد محیط کسب‌وکار فناورانه، استفاده از ظرفیت شرکت‌های فناور و با هدف اشتغال‌زایی و کارآفرینی، ذیل پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت طراحی و ایجاد شد.
در این زمینه، درمجموع 12 قرارداد احیای چاه‌های بسته و کم‌بازده با شرکت‌های فناور و دانش‌بنیان و تخصیص 30 حلقه چاه امضا و تنفیذ شد و پیش‌بینی می‌شود نخستین برداشت از این چاه‌ها در نیمه نخست امسال انجام شود.
با این اقدام‌ها، وزارت نفت توانست در دولت سیزدهم ظرفیت تولید نفت را به پیش از خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریم‌ها برساند و این در حالی است که همچنان دور تازه‌ای از تحریم‌ها به صنعت نفت کشور تحمیل می‌شود.
در کنار افزایش تولید نفت، صادرات نیز جانی تازه‌ گرفت و ایران توانست نفت تولیدی خود را به هر کشوری که می‌خواهد صادر کند. صنعت نفت در این دولت نه‌تنها متوقف نشد، بلکه با تکیه بر توان داخلی، اجازه نداد تحریم مانعی بر سر معیشت مردم باشد.
حوری قاسمی

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/858229/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حضور مردم تبریز در مراسم تشییع پیکر شهید آیت‌الله رئیسی و همراهانش

ماجرای تماس آیت‌الله آل‌هاشم بعد از سانحه بالگرد چه بود؟

عطوان: امیرعبداللهیان معمار سیاست خارجی ایران بود

وزیر کشور: امروز رئیس‌جمهور شهید ما و وزیر خارجه همانندحاج قاسم الگویی برای خدمت ساختند

تصاویر هوایی از تشییع باشکوه پیکر شهدای خدمت در تبریز

اخبار لحظه به لحظه شهادت رئیس‌جمهور و همراهان؛ برگزاری مراسم بدرقه شهدای خدمت در تبریز

مراسم بدرقه شهدای خدمت در تبریز؛ وزیر کشور: رئیس جمهور الگویی برای خدمت بود

نصب و راه‌اندازی ‌سیستم‌های‌ انتقال پرظرفیت مخابراتی در سه شهر خوزستان

شهادت عضو دیگر حزب الله در جنوب لبنان

قیام تمام قد به احترام مردان دیپلماسی سرافرازانه

حسینیه ایران در عزای سید الشهدای خدمت

افزایش تعداد شرکت‌های دانش بنیان به 130 شرکت در کرمانشاه

همراه با جدیدترین خبر‌های ورزشی قزوین در یکم خرداد

اذعان مجدد ارتش اشغالگر به تلفات نیروهایش در غزه در سایه ضربات مقاومت

سخنرانی سید حسن نصرالله در مراسم بزرگداشت شهید آیت‌الله رئیسی

تشییع پیکر مادر شهیدان پرورش در آبادان

پیام تسلیت گروه‌های مقاومت فلسطین در پی شهادت رئیس‌جمهور ایران و همراهان

پایگاه «الراهب» رژیم صهیونیستی زیر آتش حزب‌الله لبنان

صفی‌الدین:شهیدرئیسی و امیرعبداللهیان حامی بزرگ مظلومان بودند

فداکاری پسر برای حفظ عزت پدرش

وضعیت 3 شهر قرمز شد

هوای 3 شهر خوزستان در وضعیت قرمز قرار گرفت

قصاص برای زن خیانتکاری که شوهرش را کشت

پائز: باید مقابل صربستان باهوش بازی کنیم

اظهارات سه عضو ذوب‌آهن درباره پیشنهاد طلا به‌ داور بسکتبال

حضور نمایندگان ویژه دکتر قاضی زاده هاشمی در مراسم بدرقۀ شهدای حادثۀ سقوط بالگرد رئیس جمهور و همراهان

برگزاری آئین عزاداری شهادت رئیس جمهور و هیات همراه در سمنان

مرکز پایش و تحلیل داده شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی راه‌اندازی شد

شاعرانه/کودکی دیدم ماه را بو می‌کرد

طرح شفافیت قوای سه‌گانه به مجمع تشخیص مصلحت رفت

ویدئویی درخصوص انتقال پیکرهای مطهر شهید رئیسی و همراهانش از معراج شهدای تبریز

لایحه برنامه هفتم توسعه جهت تامین نظر شورای نگهبان اصلاح شد

طرح «اصلاح قانون مجازات اسلحه و دارندگان مهمات غیرمجاز» اصلاح شد

برگزاری جلسات شورای نگهبان با وزارت کشور درباره زمان انتخابات؛ دوره ریاست‌جمهوری جدید چند ساله است؟

مدرسی یزدی: 37 نفر جدیدالورود به خبرگان هستند

جای خالی رئیسی در جلسه سران قوا

آغاز مراسم بدرقه شهدای خدمت در تبریز

بررسی مشکلات مددجویان زندان شوشتر

برافراشتن بیرق‌های طوایف عرب آبادان در عزای رییس جمهور شهید

از نوسازی ‌ناوگان‌ تاکسیرانی اهواز چه خبر؟

مجلس خبرگان مظهر مردم‌سالاری اسلامی است/ امروز فاجعه‌ غزه معنی آزادی و حقوق بشر غربی را برای وجدان‌های بیدار آشکار می‌سازد

اجتماع جوانان جبهه مقاومت در مصلای قدس قم

بیش از 200 هنرمند شهادت خادمان ملت ایران را تسلیت گفتند

یادت می‌افتم نفسم می‌ره

آرمان بیانی گرفتار جبر تاریخی «از دست دادن»

با میکروکره‌ها و مزایای آنها در دارورسانی آشنا شوید

رحیم سرهنگی یاد و خاطره شهید مالک رحمتی را گرامی داشت

گزینه هدایت تیم فوتبال جوانان استقلال کناره‌گیری کرد

هاشمیه متقیان نایب قهرمان پارادوومیدانی جهان شد

شاه‌علی: مقایسه نسل طلایی با تیم ملی فعلی، بی‌رحمانه است