پیام خوزستان

آخرين مطالب

انسان‌ها سوگیری یادگیری ماشینی را بیشتر از سوگیری خود تشخیص می‌دهند علمي

انسان‌ها سوگیری یادگیری ماشینی را بیشتر از سوگیری خود تشخیص می‌دهند
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - ایسنا /یک پژوهش جدید نشان می‌دهد که افراد سوگیری تصمیم‌های الگوریتم‌ یادگیری ماشینی را بیشتر از سوگیری تصمیم‌های خودشان تشخیص می‌دهند. شاید بتوان از این ویژگی برای اصلاح سوگیری‌های انسان استفاده کرد.
از برنامه‌هایی که تماشا می‌کنیم تا افرادی که استخدام می‌کنیم، الگوریتم‌ها به طور فزاینده‌ای در زندگی روزمره ما ادغام می‌شوند و بی‌سروصدا بر تصمیم‌هایی که می‌گیریم اثر می‌گذارند.
به نقل از ادونسد ساینس نیوز، هسته الگوریتم‌ها، مجموعه‌ای از قوانین یا دستورالعمل‌هاست که برای پردازش اطلاعات و به دست آوردن یک نتیجه خاص طراحی شده‌اند اما از آنجا که الگوریتم‌ها از الگوهای رفتاری انسان یاد می‌گیرند، می‌توانند سوگیری‌هایی را که درون ما وجود دارند، منعکس یا حتی تقویت کنند. با وجود این، یک پژوهش جدید نشان می‌دهد که این ممکن است زیاد بد نباشد.
«کری موروج»(Carey Morewedge) استاد «دانشگاه بوستون»(Boston University) معتقد است که این بازتاب می‌تواند نقاط کور سوگیری ما را روشن کند و در اصلاح رفتار نقش داشته باشد. الگوریتم‌های یادگیری ماشینی بسیار موفق هستند زیرا می‌توانند بی‌طرفانه الگوها را در مجموعه داده‌ها پیدا کنند اما در عین حال، سوگیری‌های انسانی را نیز در داده‌های آموزشی خود لحاظ کنند.
هنگامی که این سوگیری‌ها در الگوریتم‌ها شناسایی می‌شوند، می‌توانند به آشکارسازی سوگیری‌های بلندمدت در سازمان‌ها کمک کنند. به عنوان مثال، شرکت «آمازون»(Amazon) سوگیری جنسیتی را در شیوه‌های استخدام خود بررسی نکرده بود اما با آزمایش یک الگوریتم که رزومه‌های جدید را براساس شیوه‌های پیشین استخدام شرکت ارزیابی می‌کرد، به این موضوع پی برد.
موروج گفت: الگوریتم‌ها می‌توانند سوگیری‌های انسانی را کدگذاری و تقویت کنند اما سوگیری‌های ساختاری را نیز در جامعه ما نشان می‌دهند.
انسان‌ها سوگیری‌های خود را تشخیص نمی‌دهند
موروج و گروهش در پژوهش خود نشان دادند که افراد معمولا تمایل بیشتری را به تشخیص دادن و تصحیح کردن سوگیری‌های موجود در تصمیم‌گیری الگوریتم در مقایسه با تصمیم‌گیری خودشان دارند. آنها باور دارند که با دانستن این موضوع ممکن است بتوان از الگوریتم‌ها برای رسیدگی به سوگیری‌های موجود در تصمیم‌گیری‌ها استفاده کرد.
انسان‌ها به دلیل پدیده‌ای به نام «نقطه کور سوگیری»، برای دیدن سوگیری خود تلاش زیادی نمی‌کنند و بیشتر متوجه سوگیری افراد دیگر هستند. دلیل این است که ما می‌توانیم در فرآیندهای تصمیم‌گیری خود، سوگیری را توجیه کنیم یا برای آن بهانه بیاوریم. برای ناظری که هیچ اطلاعاتی درباره فرآیند فکری یا چگونگی تصمیم‌گیری ندارد، سوگیری‌ها واضح‌تر و بهانه‌جویی دشوارتر است.
موروج و همکارانش در این پژوهش نشان دادند که حتی وقتی الگوریتم‌ها براساس رفتارهای ما آموزش داده می‌شوند نیز این موضوع صادق است.
تشخیص دادن سوگیری در الگوریتم ساده‌تر است
پژوهشگران در یک مجموعه آزمایش، از شرکت‌کنندگان خواستند تا سرویس «ایربی‌ان‌بی»(AirBnB) و رانندگان «لیفت»(Lyft) را براساس معیارهای تشخیصی مانند تعداد ستاره‌ها، ارزیابی‌ها و مدت زمان حضور داشتن کنار راننده رتبه‌بندی کنند.
پژوهشگران معیارهای غیرتشخیصی مانند تصویر یا نام را که هیچ ارتباطی با کار ندارند، دستکاری کردند. شرکت‌کنندگان دو بار رتبه‌بندی را انجام دادند و سپس، رتبه‌بندی‌های آنها یا رتبه‌بندی الگوریتم آموزش‌داده‌شده نشان داده شد.
گاهی اوقات رتبه‌بندی خود شرکت‌کنندگان به آنها نشان داده می‌شد اما به آنها گفته می‌شد که رتبه‌بندی الگوریتم است. در همه سناریوها، شرکت‌کنندگان در مقایسه با الگوریتم‌ها سوگیری کمتری را در رتبه‌بندی‌های خود مشاهده کردند.
موروج گفت: مردم وقتی معتقدند که رتبه‌بندی‌ها توسط یک الگوریتم انجام شده است، تمایل بیشتری به سوگیری دارند. این در حالی است که ما در واقع الگوریتم را روی داده‌های آنها آموزش می‌دهیم و رتبه‌بندی الگوریتم براساس آن داده‌ها صورت می‌گیرد.
وی افزود: این به این معنا نیست که مردم انواع بیشتری از ویژگی‌ها را در الگوریتم‌ها می‌بینند، بلکه چیزهایی را می‌بینند که برای خودشان تهدیدکننده‌تر است. بیشتر مردم نمی‌خواهند از نژاد در رتبه‌بندی‌های خود استفاده کنند یا می‌خواهند نژاد را در آن رتبه‌بندی نادیده بگیرند. بنابراین، این ایده که نژاد بر آن رتبه‌بندی‌ها تأثیر گذاشته، تهدیدکننده است.
در نتیجه، از آنجا که سوگیری در یک الگوریتم به عنوان تصمیم‌گیری ناقص خود ما تلقی نمی‌شود، دیدن یا اعتراف کردن به وجود آن آسان‌تر است. به گفته موروج، این یافته دو روش را ارائه می‌دهد که الگوریتم‌ها به واسطه آن می‌توانند به انسان در کاهش سوگیری کمک کنند.
وی افزود: یک روش این است که تصمیم‌های خود را جمع‌آوری کنید و الگوها را ببینید که به شما کمک می‌کنند تا سوگیری را تشخیص دهید اما هنوز موانعی بر سر راه توانایی ما برای تشخیص دادن سوگیری‌ها وجود دارد. ما انگیزه‌هایی را برای محافظت از خود داریم.
موروج و گروهش با پیروی از این منطق، آزمایش دیگری را انجام دادند تا ببینند آیا احتمال بیشتری وجود دارد که شرکت‌کنندگان به اصلاح سوگیری در رتبه‌بندی‌های خود یا الگوریتم بپردازند. پس از مشاهده رتبه‌بندی‌ها، به شرکت‌کنندگان فرصت داده شد تا سوگیری را اصلاح کنند و احتمال بیشتری وجود داشت که اصلاحاتی را در رتبه‌بندی الگوریتم انجام دهند. موروج گفت: از آنجا که افراد سوگیری را بیشتر در رتبه‌بندی الگوریتم می‌بینند تا خودشان، احتمال بیشتری وجود دارد که رتبه‌بندی‌های الگوریتم را اصلاح کنند.
موروج اذعان داشت که این پژوهش هنوز در مراحل اولیه است اما او روش ملموسی را می‌بیند که از طریق آن می‌توان یافته‌ها را در آموزش دادن الگوریتم برای جلوگیری از سوگیری در دنیای واقعی ادغام کرد. وی افزود: اولین گام این است که افراد سوگیری‌های خود را بفهمند و آنها را ببینند. من فکر می‌کنم این الگوریتم‌ها، روش سودمندی برای ارائه دادن یک دیدگاه واقعی‌تر به افراد درباره میزان سوگیری آنها هستند.
این پژوهش در مجله «PNAS» به چاپ رسید.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/859446/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بیانیه پایانی مجلس یازدهم؛ از ابتکار سه‌شنبه‌های نظارتی تا قانون اقدام راهبردی

وداع آیت‌الله نوری‌همدانی با رئیس جمهور شهید

وداع آیت الله سبحانی با پیکر شهدای خدمت

موسویان: رئیسی با تمام ظرفیت برای احیا برجام تلاش کرد

آزادی 30 زندانی جرائم غیرعمد خراسان شمالی در دهه کرامت

حمله مقاومت عراق به پایگاه رژیم صهیونیستی در بلندی‌های «جولان» اشغالی

آیت‌الله رئیسی، رجایی دیگری بود

هشدار هواشناسی خوزستان درباره وقوع گرد و خاک

اعلام هشدار وزش باد و غبار محلی در خوزستان

لیلی عاج:  زمانی که خبر را شنیدم خیلی شوکه شدم

بازی شهربانوی «پس از باران» در یک سریال قدیمی

3 گزینه رئال برای جانشینی کروس!

مسی، پیکه و روبیالس؛ مظنون به اختلاس مالی در دوران کرونا

مرگ و زندگی‌ترین بازی تاریخ والیبال ایران

دومین پیروزی ایران در مسابقات هاکی سالنی قهرمانی آسیا

اصلاحات اقتصادی رئیسی

شاعرانه/ که می‌بوی مشک آید از جویبار

تصویر اعطای درجه سرتیپ دومی به شهد سیدمهدی موسوی

جزئیات سانحه بالگرد رئیس جمهور تشریح شد

مشخصه بارز «امیرعبداللهیان» از نگاه ظریف

فراهم شدن زیرساخت‌های برگزاری انتخابات در خوزستان

ضایعه‌ای برای فلسطین، محور مقاومت و آزادگان جهان

ببینید | حمله مقاومت اسلامی عراق به پایگاه پهپادی رژیم صهیونیستی

مرد روز شکست باش!

تعطیلی باغ‌موزه دفاع مقدس در روز تشییع پیکر شهدای خدمت

سخنان جالب فوردکاپولا در مورد الهام از شاهنامه برای ساخت «پدرخوانده»

چرا خون بدن انسان قرمز است؟

ستاره سپاهان با ماسک محافظ در باغ فردوس

واکنش رشفورد به خط خوردن از تیم ملی

وزیر نفت امشب مهمان «گفت‌وگوی ویژه خبری» است

نحوه گله کردن سعدی

همه چیز درباره کادر پرواز سانحه سقوط بالگرد رئیس‌جمهور

اسماعیلی: شهید آیت‌الله رئیسی مجاهد مردمی بود

اهدای کلاه ایمنی به موتورسواران دارای گواهینامه در سردشت

آزادی 301 نفر از زندانیان جرائم غیرعمد در استان مرکزی

حمله مقاومت اسلامی عراق به پایگاه پهپادی رژیم صهیونیستی

حمله موشکی مقاومت فلسطین به مناطق اشغالی اطراف غزه

عقده گشایی روحی در مراسم عقد بهمن!

ملکه زیبایی کره که در «ایلجیما» بازی کرد، کیست؟

پخش مراسم وداع با رئیس‌جمهور شهید و همراهانش از شبکه تهران

یک رصد از سحابی Saturn

توضیح ساوت‌گیت درباره مهم‌ترین غایب انگلیس

بازگشت سپاهان به تمرین با ادای احترام

افتخاری دیگر برای سرمربی والیبال نشسته

استقبال از پیکر رئیس جمهور شهید و همراهان در حرم حضرت معصومه

سخنرانی شهید رئیسی در دوره جوانی در جمع رزمندگان دفاع مقدس

پدیده شرجی و غبار محلی در راه خوزستان

عملیات کفپوش گذاری قطعه 70 بهشت آباد اهواز به سرعت در حال انجام است

پیام تسلیت شهردار اهواز در پی شهادت رئیس جمهور محترم و هیئت همراه در سانحه سقوط بالگرد

هدف قرار گرفتن پایگاه پهپادی رژیم صهیونیستی در جولان اشغالی